Bår og Jonar representerer to svært ulike statistikker
Bare 35 prosent av studentene på HVL er med i en studentorganisasjon. På NHH er andelen mer enn dobbelt så stor.
En undersøkelse utført av Sentio på vegne av blant annet Studvest, viser at hele 80 prosent av studentene ved Norges Handelshøyskole (NHH) er engasjert i en studentorganisasjon.
Ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) er det til sammenligning kun 35 prosent av studentene som deltok i undersøkelsen som opplyser at de er med eller har vært med i en studentorganisasjon.
Den 20 år gamle HVL-studenten Jonar Tollefsen Kolve er en av de som ikke er med i en studentorganisasjon. Likevel uttrykker han at det er noe han kunne vært interessert i.
– Det frister å være med i en studentorganisasjon, men tilbudet er ikke så bra, og jeg har fått lite informasjon om det, forteller han.
Formann Sebastian Kvamme Bech i BTS, Studentersamfundet ved HVL, sier dette er noe de vil jobbe med.
– Det er definitivt noe vi skal ta til oss, men vi kan ikke nå frem til alle, konstaterer han.
Saken fortsetter under grafen.
Vanskelig å bli kjent
Selv om bare én av tre på HVL er med i en organisasjon, mener 62 prosent av de som faktisk er med at det er litt eller svært viktig for deres sosiale liv.
Men også på dette punktet må høgskolen se seg slått av NHH, der 85 prosent sier at det sosiale i studentorganisasjonene er viktig for dem.
En som kan skrive under på at organisasjonslivet på handelshøyskolen er viktig sosialt, er NHH-student Bår Agre Gjesdal.
– Det er en god måte å treffe folk på, og slik øker det trivselen min ved skolen.
Han går førsteåret på NHH og er selv aktiv i Studentersamfunnet, UKEN og NHHs Idrettsforening (NHHI) sitt crocket-lag. Gjesdal forteller at han først og fremst er med i disse fordi det er sosialt.
– Hvorfor tror du det er så mange ved nettopp NHH som er med i en studentorganisasjon?
– Studentene ved NHH er opptatt av å være flinke til mye. Plasseringen til skolen gjør også at vi er litt i vår egen boble. I tillegg er folk her veldig framtidsrettet og vet at det ser bra ut på CV-en, svarer han.
Saken fortsetter under grafen.
Gjesdals oppfatning deles også av Charlotte Schwaiger som går tredjeåret ved handelshøyskolen. Hun er aktiv i NHHI Håndball.
– Jeg kjente ingen her fra før da jeg begynte, og vi har veldig store forelesningssaler. Man må være med på noe for å møte noen, mener hun.
– CV viktigere på NHH
Eksternansvarlig i NHHS, Karoline Kongshaug synes det er gledelig at så mange av studentene er med i en studentorganisasjon.
– Det reflekterer godt hvordan jeg opplever studentforeningen vår. NHHS er nok for veldig mange en helt essensiell del av studiehverdagen, forteller hun.
Hun tror årsaken er at det har vært store tradisjoner på NHH for å engasjere seg i en gruppe, og at dette er noe studentene blir introdusert for allerede fra dag én.
– Veldig mye av det sosiale skjer gjennom studentforeningen, og ikke minst er det utrolig lærerikt, sier Kongshaug.
HVL-student Tollefsen Kolve, som kunne tenkt seg å være med i en organisasjon, men ikke er det for øyeblikket, tror de har bedre tilbud ved NHH, og at det er derfor så mange av studentene der er med i studentorganisasjoner sammenlignet med på høgskolen.
BTS-formann Kvamme Bech forteller at de har et bredt tilbud av organisasjoner og lag også ved HVL, men at de gjerne kan bli flinkere på å markedsføre disse tilbudene.
– Jeg vet ikke så mye om hva de tilbyr på NHH, men vi har et stort tilbud her også. Og om vi ikke tilbyr det man ønsker, er det alltid mulig å opprette en ny organisasjon, legger han til.
I tillegg mener BTS-formannen at studentene ved HVL ikke er like avhengige av noe å ha på CV-en som de er på handelshøyskolen.
– Vi har mange ulike studier på HVL og flere studier som ikke trenger å ha noe tillegg på CV-en, ettersom flere av studiene har høyere jobbsikkerhet. På NHH går alle samme linje, og det vil derfor være nødvendig å ha noe på CV-en for å skille seg ut når man skal ut i jobb, mener Kvamme Bech.
Om undersøkelsen:
- Undersøkelsen er gjennomført og signifikanstestet av Sentio, på oppdrag fra Studvest, Velferdstinget Vest, Studentparlamentet ved UiB og BIS Bergen.
- Undersøkelsen ble besvart av 6354 studenter i Bergen.
- Studenter fra UiB, HVL, NHH, BI Høyskolen Kristiania, NLA Høgskolen VID vitenskapelige høyskole og Bergen Arkitekthøgskole har besvart undersøkelsen.