Grønneviksøren flyter over av stinkende matrester og søppel
Beboere i studentboligene ved Grønneviksøren klager over søppel som flyter over i gangene. Men søppelet har trukket til seg en ny målgruppe på leiemarkedet.
Stinkende matrester, pizzaesker i heisen og søppel som flyter i gangene. Dette har i lengre tid vært et problem ved studentboligene ved Grønneviksøren.
– Det hender at søppelet blir spredd utover store områder, og blir liggende i flere dager, sier beboer Astrid Elise Runshaug.
Hun har bare bodd ved Grønneviksøren i noen måneder, men har gjentatte ganger opplevd søppel som et stort problem ved studentboligene. Hun forteller at det er synd at søppelet ødelegger det som ellers er et veldig trivelig sted å bo.
Tiltrekker fugler og rotter
– Mange setter søppelposene sine utenfor leilighetene sine og lar dem stå der over lengre tid, sier Astrid, og legger til at hun tror mange til slutt går med søppelet sitt, men at de ikke vil ha det inne i leiligheten sin.
Ved Grønneviksøren har de et gang- og trappesystem som er ute i det fri. Når søppelet da blir stående ute i gangene med matrester og andre sterke lukter, fører det til at fugler og rotter tiltrekkes. Dyrene lager hull i søppelposene og sprer søppelet utover på jakt etter noe å spise. Runshaug tror at det er nettopp sterke lukter fra matrester og lignende som gjør at folk setter søppelposene ute.
– Jeg tenker at hvis noe er for ekkelt til å ha inne i leiligheten din, så er det også for ekkelt til å ha stående utenfor, sier hun.
Pizza i heisen
Det er ikke bare søppel i gangene som er et problem i Grønneviksøren. Ida Sanden er også beboer ved Grønneviksøren. Hun forteller at hun blant annet har sett folk sette fra seg pizzaesker i heisen.
– Det virker som de forventer at noen bare skal komme og plukke det opp for dem, sier Sanden.
Hun understreker at problemet ikke gjelder alle ved Grønneviksøren, men at et fåtall forsøpler gjentakende. Søppelet kan som sagt bli liggende over flere dager før det blir ryddet opp.
– Det ser ut som at folk er for flaue til å rydde opp etter seg når de ser at deres søppelposer er blitt tatt av dyr. Som oftest ender det med at vaktmesteren kommer og rydder opp, forteller hun.
Kjent problem
Leder for Tillitsutvalget ved Grønneviksøren, Jens Guddal, forteller at det er en kjent problemstilling for både dem og Sammen, som driver studentboligene.
– Dessverre er det vanskelig å gjøre noe med annet enn å gi beskjed til beboerne at de må rydde opp etter seg, gjennom den felles Facebook-gruppen vår. Sammen har også hengt opp plakater og laget kampanjer som oppfordrer folk til å kaste søppelet i konteinerne.
Han sier at Sammen har lagt opp til gode løsninger for kasting av søppel ved boligene som de aller fleste av beboerne benytter seg av.
Økt fokus fra Sammen
Sammen forteller over mail til Studvest at alle nye beboere ved deres studentboliger får informasjon om hvor de skal kaste søppelet.
– Dessverre ser vi at dette ikke er nok, derfor har vi egne kampanjer for å få studentene til å kaste søppelet sitt, forteller kommunikasjonssjef ved Sammen, Marita Monsen. Senest forrige uke hadde vi en søppel-kampanje på Fantoft, med plakater, film og stands om morgenen der vi informerte studentene om søppelhåndteringen og oppfordret alle studenter til å resirkulere og kaste søppelet oppi konteinerne.
Hun forteller at i etterkant av slike kampanjer ser man at forsøplingen reduseres, men at det er nødvendig med et jevnlig fokus.
– Vi tror og håper at økt fokus fra vår side, og med støtte fra andre beboere, vil bidra til mindre forsøpling i studentboligene våre, skriver hun.