Mest aktive brukere »

Kultur.

Boikotter Samfunnet-debatt

RASISTISK DEBATT. På grunn av tidligere rasistiske uttalelser fra to av debattpanelets medlemmer, oppfordrer Thea Brandtzæg i SOS Rasisme å boikotte Samfunnet-debatten «Innvandringskritikk i grenseland». Foto: HANNE KRISTIN LIE

– Den er diskriminerende og rasistisk, sier SOS Rasisme.

Tekst: ANN HELEN PAULSEN
Sist oppdatert: 01.02.12 kl. 01.33

25. januar ble det offentliggjort at Studentersamfunnet har invitert islamkritikerne Arne Tumyr og Ole Jørgen Anfindsen til debatten «Innvandringskritikk i grenseland». Kort tid etter ble det opprettet et mot-arrangement på Facebook.

– Vi vet hva debattantene i panelet står for, og ser ikke vitsen i å være tilhører til disse holdningene, sier Thea Brandtzæg i SOS Rasisme.

Redd rekruttering

Hun er redd for at det skal sitte noen i salen som finner synspunktene til SIAN-formann Arne Tumyr og Honest Thinking-redaktør Ole Jørgen Anfindsen fornuftige.

– De vil bare vise hva de står for, nemlig diskriminerende og rasistiske holdninger mot muslimer. Vi vil vise vår motstand mot disse holdningene ved å få flest mulig til å ikke møte opp på debatten, sier Brandtzæg, som forteller at de har invitert 800 personer til boikotten på Facebook.

For å være en motvekt til de høyreekstreme i debattpanelet, har Samfunnet fått med seg to personer fra ytterpunktet på andre siden, representert av Mimir Kristjansson i Klassekampen og Rune Berglund Steen fra Antirasistisk senter.

– De høyreekstreme får ikke to timer til å snakke fritt, dette er en formell og saklig debatt, sier Anna Magnus, som skal lede innvandringsdebatten arrangert av Samfunnet.

Forskjell på arenaer

I høst ble det arrangert en lignende debatt i regi av Universitetet i Bergen (UiB), der samfunnsdebattant Lars Gule gikk hardt ut mot den ekstremistiske bloggeren Eivind Berge. Gule mente blant annet at det var uakseptabelt at UiB hadde gitt Berge lov til å fremme sine synspunkter i en formell universitetsdebatt. Han mener derimot at det er forskjell på debattarenaer.

– En Samfunnet-debatt er en annen arena enn et seminar på UiB. Det er vanskeligere å sette grenser for debattanter i Samfunnet, som jo også skal være en friere talerstol. Men dette er debattanter det ikke burde finnes rom for hos UiB. Det ville bidra til å legitimere deres synspunkter for mye, sier Gule.

Han stusser uansett på valg av panelet.

– Det Tumyr og Anfindsen representerer er islamofobi og klassisk rasisme. De har også en virkelighetsoppfatning som ligger nær Anders Behring Breiviks, mener samfunnsdebattanten.

Sirkuspublikum

Når de ekstreme meningene kommer frem i offentligheten er det mange som er interesserte i å høre, og mandag kveld var det allerede over 130 personer påmeldt til torsdagens debatt på arrangementets side på Facebook.

– Det er nok en del som kommer på debatt for å se hvem disse «trollene» er. Dette er en slik type debatt som ikke bare trekker studentene, sier Anna Magnus i Samfunnet.

Med mange mennesker i salen regner både Magnus og Gule med at det blir en minoritetsgruppe som holder med Tumyr og Anfindsen.

– Ytterliggående synspunkter kan i en Samfunnet-debatt bli underholdning for publikum, men det kommer nok også til å sitte noen i salen som er enige i de ekstreme synspunktene som blir framført av Anfindsen og Tumyr, sier Lars Gule.

Politianmelde rasisme

De rundt 20 medlemmene i SOS Rasisme i Bergen stiller seg ifølge Thea Brandtzæg negative til debatten.

– Ved boikott viser vi at vi ikke støtter at Samfunnet gir personer med rasistiske synspunkter spillerom, sier Brandtzæg.

Lars Gule mener derimot politianmelding av rasistiske uttalelser er en bedre måte å vise rasismeforrakt på.

– Rasistiske uttalelser som blir fremmet i denne debatten, kan og bør kanskje bli notert og dokumentert, og deretter politianmeldt, sier Gule.

Dette er saken:
  • Torsdag 2. februar arrangerer Samfunnet debatt med temaet «Innvandringskritikk i grenseland».
  • To av panelmedlemmene er Ole Jørgen Anfindsen, redaktør i Honest Thinking, og Arne Tumyr, formann i Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).
  • SOS Rasisme viser sin rasismeforrakt ved å oppfordre 800 bergensere til boikott av Samfunnet-debatten.
RELATERTE ARTIKLER »

Debattregler

  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
    Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
    Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
  • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

Bildeserier