Mest aktive brukere »

Litteratur.

Gripende aktuell

OLE MAGNUS MOSTAD
Sist oppdatert: 13.10.10 kl. 01.27

Øyvind Vågnes er en driftig mann. Mannen som i 2007 leverte doktorgradsavhandlingen sin ved Universitetet i Bergen, og nå er tilsatt som postdoktor ved samme institusjon, har levert sin tredje roman, «Sekundet før». En roman som etter sigende tok fem år å skrive. Forrige utgivelse, «Ekko», ble hedret med Nynorsk Litteraturpris.

Selve boken tar utgangspunkt i en septemberdag i 2006. En septemberdag fylt med forventninger. Fotografen Jonathan Becker venter sin kjære hjem etter flere måneder i Armenia på oppdrag for Leger Uten Grenser, en jente han traff som krigsfotograf i Afghanistan. Kurator Kaja West venter spent på å få åpnet utstillingen sin. En omstridt utstilling der skildringen av menneskelig lidelse står i sentrum. Idet Becker rusler avgårde på vei til avisa, og West avventer storinnrykket til utstillingen, blir plutselig begge vitne til en hendelse som endrer alt: En mann tenner på seg selv utenfor galleriet. Spørsmålene dukker opp. Hvem var denne mannen? Var tid og sted tilfeldig, eller var det et politisk budskap som lå til grunn? Kunne noen gjort noe annerledes, og forhindret opptrinnet?

Den underliggende opprullingen av krig og krigshistorie som en del av historien gjør boken tematisk sett særdeles aktuell, i kraft av å være et skjønnlitterært tilskudd til diskusjonen rundt Norges tilstedeværelse i Afghanistan. Fra før har filmen «Armadillo» og boken «Med mandat til å drepe» bidratt med sitt. At forfatter Vågnes har visuell kultur som sitt forskningsfelt i stillingen som postdoktor, og har et pågående prosjekt om bildets fortellende kraft rundt den pågående krigen i Irak, er heller ikke irrelevant. Det er nettopp bildets dokumenterende status og dets uavhengige påvirkningskraft som er selve utgangspunktet i boken.

Selve boken er i seg selv gripende. Språket går lett, og beskrivelsene er tildels veldig troverdig – du føler deg dratt inn i handlingen, som om du selv lever i den. Side opp og side ned leses med glede, innlevelse og medfølelse. Dette leder nærmest til en tomhetsfølelse etter siste side. Er det slutt allerede? Rett og slett en bok man lar seg rive med av, både tematisk og innholdsmessig. Kudos.

«Sekundet før»
Øyvind Vågnes
(Tiden forlag)

Debattregler

  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
    Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
    Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
  • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

Bildeserier