Mest aktive brukere »

Musikk.

B til Susanna med A

Tekst: JOAKIM VALEVATN
Sist oppdatert: 14.03.12 kl. 02.45

Den norske streamingtjenesten Wimp markerer for tiden sammentreffet: At to av de for tiden mest interessante soloartistene i Norge deler Susann-prefikset, henholdsvis med endingene -e og -a.

Der Susanne Sundfør begynte med et organisk uttrykk, og siden har beveget seg mot det elektroniske, gjør Susanna Wallumrød det motsatte. Til forskjell fra utgivelsene hvor Susanna opptrer med The Magical Orchestra (Morten Qvenild, på alle slags elektroniske instrumenter med knotter og tangenter), er «Wild Dog» tonesatt av et orkester uten syntheseizere og programmerte lyder, med unntak av produsent Helge «Deathprod» Sten med stemningsskapende bakgrunnslyder.

De to innehaverne av Susann-prefiksene deler i tillegg det noe paradoksale i at deres musikalske fremgang er resultat av pessimisme. På «Wild Dog» blir dette ekstra tydelig, hvor enkelte låter gir uttrykk for fullstendig mangel på håp. Linjer som «Oh, I'm stuck in the dirt/Oh, I'm stuck in the mine/There's no silver mine/Only the old coal mine» innbyr ikke til å se an livets lysere sider.

Melankolien som gjennomsyrer «Wild Dog» er et passende akkompagnement til en høstlig og regntung vårkveld i Bergen. Susanna geleider oss gjennom et dystert musikalsk landskap – et mørke som fremstår vakkert og interessant, om enn litt vel altoppslukende. Hun har med seg et stjernelag på veien, blant dem Jeremy Gara fra Arcade Fire på trommer og Emmett Kelly som ellers spiller med Bonnie «Prince» Billy på gitar. Samspillet mellom Susannas piano og Garas trommer utmerker seg. Det kan være vanskelig å få tak på det rytmiske i noen av låtene – de er preget av samspill og følelse, heller enn en konsistent takt, noe som gjør lytteropplevelsen vanskeligere, men samtidig interessant.

Wallumrød har en fantastisk stemme og en enorm formidlingsevne. En måte å vektlegge – eller ikke vektlegge – ordene i teksten, noe som gjør meningen flertydig og åpen for tolkning.

«Wild Dog» er et flott stykke melankoli, som åpner seg sakte og kan vise seg å ha lang varighet. Etterhvert som vårens lys inntreffer, blir albumet kanskje mindre aktuelt – men ha det i bakhånd til høsten igjen kommer.

«Wild Dog»
Susanna
(Musikkoperatørene)

Debattregler

  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
    Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
    Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
  • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.