Mest aktive brukere »

Musikk.

Storslåtte maritime myter

Tekst: JOAKIM VALEVATN
Sist oppdatert: 15.02.12 kl. 01.22

Å rangere musikk kan vurderes som en unødvendig affære. Hvorfor skal man vurdere en subjektiv opplevelse over en annen? Fordi det er gøy, må svaret være. Derav alle de forskjellige prisutdelinger og lister som lages. Da Morgenbladet kåret Norges 100 beste album noensinne, var Motorpsycho bandet med flest album på listen. Det er ingen kontroversiell uttalelse å utnevne Motorpsycho til norgeshistoriens beste band.

Motorpsycho slår virkelig på stortrommen og baserer sitt nyeste album «The Death Defying Unicorn» på det som måtte være av historier og myter som omhandler havet – deriblant Homers «Odysseen» og Herman Melvilles «Moby Dick». Pretensiøst, kan noen si, men Motorpsycho later ikke som om de er noe annet enn hva de er. I dette tilfellet stormannsgale og pompøse – uten at det føles feil.

Musikken passer godt det maritime temaet, med stemninger som tidvis minner om en rolig ferd på havet, før stormen tar til og havet bruser rundt en i andre tilfeller. Med hjelp av Ståle Storløkken og en rekke andre bidragsytere klarer Motorpsycho virkelig å fange menneskets mytiske forhold til havet, med alle de historier, meninger og tanker som ligger i det dype blå.

Det er en salig blanding av klassisk, jazz og rock som forenes i operaen «The Death Defying Unicorn». Begrepet opera ment for å forklare musikk brukt som historiefortellende medium, for vokalen er like uskolert som alltid – at gruppens to vokalister har stemmer igjen etter å ha vrengt dem siden oppstarten i 1989 er et mysterium.

Motorpsycho kjenner ingen grenser; kanskje det er derfor de klarer å forene forskjellige sjangre på en så naturlig måte. Med en åpen tilnærming til musikken går et bluesbasert saksofonriff over i storslått symfoni øyeblikket etter, og får dronende forvrengt gitar, anstrengt vokal og monumentale trommer til å høres ut som naturlige bestanddeler i et orkester – fantastisk!

«The Death Defying Unicorn» er ikke et album man setter på når som helst, det krever oppmerksomhet. Har man likt hvordan Motorpsycho har utviklet seg de senere årene, vil man elske dette.

«The Death Defying Unicorn»
Motorpsycho and Ståle Storløkken
(Rune Grammofon / Musikkoperatørene)

Debattregler

  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
    Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
    Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
  • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

Bildeserier