Mest aktive brukere »

Nyhet.

Én av ti sliter med eksamensangst

NERVØS. En jente begynte å kaste opp hver morgen allerede tre måneder før eksamen, sier Helge Hauge, veileder i Studentrådgivningen ved SiB Illustrasjonsfoto: IDA ANDERSEN

Nærmere 3000 bergensstudenter får angst av eksamen. For noen blir det så ille at de kaster opp.

Tekst: ANDERS SÆTRA
Sist oppdatert: 14.03.12 kl. 02.46

– Både erfaring og forskning har vist at omtrent ti prosent av studentene blir så stresset i forbindelse med eksamen at de ikke klarer å vise hva de kan. Totalt sett er det 27 000 studenter i Bergen, og da er det faktisk en gruppe på nærmere 3000 studenter som sliter med dette, sier Helge Hauge.

HOLDER KURS

Hauge er veileder i Studentrådgivningen ved Studentsamskipnaden i Bergen (SiB). SiB arrangerer kurs i tiden før eksamen for å hjelpe angstplagede studenter med å mestre eksamenssituasjonen. Kursene består i stor grad av å trene deltakerne i tankeøvelser som de kan benytte i stressende situasjoner.

Kursleder Hauge understreker at de fleste har en viss grad av eksamensangst. For mange slår det positivt ut ved at de blir skjerpet, men endel mister konsentrasjonen og evnen til å jobbe effektivt. Hos enkelte gir det ekstreme utslag.

– Ett av de verste eksemplene jeg har hørt var fra en jente som begynte å kaste opp hver morgen allerede tre måneder før eksamen.

Hauge forteller også om studenter som velger studier ut fra eksamensform, fordi de vil unngå tradisjonell skoleeksamen. Det er først og fremst skoleeksamen som utløser eksamensangsten.

FåR FYSISKE PLAGER

– Noen er plaget med fysiske symptomer, som sterk hodepine, hjertebank, kvalme og oppkast på eksamensdagen, sier Ingrid Dundas, førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi på Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen (UiB).

Hun forsker på eksamensangst, og hva som kan gjøre eksamen mer overkommelig for de som engster seg for mye. Dundas forteller at noen får problemer som strekker seg langt utover selve eksamensperioden.

– Angst for eksamen vil noen ganger bli angst for å lese. Når en setter seg ned for å se på stoffet, kommer angsten. Dermed blir forberedelsene skjøvet enda mer ut i tid, noe som naturligvis gjør det verre å komme seg gjennom eksamen, sier hun.

– Tror du at endel studenter slutter på grunn av eksamensangst?

– Ja, det hender nok.

TIPS FOR å MESTRE EKSAMEN
  • Dersom du er redd for eksamenslokalet, kan det være greit å oppsøke det og være der litt.
  • Overdreven selvkritikk er lite hensiktsmessig. Mange psyker seg for mye ned, og det behøver ikke reflektere virkeligheten.
  • Forsøk å gjøre forberedelsene overkommelige, og gjør én ting av gangen. Det er en god begynnelse å bruke ti minutter daglig på det du gruer deg mest for.


Kilde: Ingrid Dundas, førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi ved Det psykologiske fakultet.

Debattregler

  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
    Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
    Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
  • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.