Mest aktive brukere »

Nyhet.

Advarer mot farlig uvitenhet

NØYE. Feiermester Per Skarsvåg gikk grundig til verks hjemme hos Bård Nordli Nilsen. – Objekter må stå minst 60 centimeter i strålingslinjen fra ildstedet, sier han. Foto: JARLE HOVDA MOE

Branninspektør mener studenter kan bli bedre på brannsikkerhet. – Jeg har ikke peiling på hvilke regler som gjelder, innrømmer student.

Tekst: KIM ARNE HAMMERSTAD
Sist oppdatert: 22.02.12 kl. 02.08

– På utleiemarkedet syndes det mye, så mye at det kan oppstå alvorlige situasjoner, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen.

Han oppfordrer leieboere til å ta saken i egne hender hvis en oppdager brudd på brannsikkerheten.

– Ta kontakt med utleieren og gi en frist på to uker på å rette på manglene. Hvis det ikke blir tatt affære, kan man selv kjøpe det som mangler og holde igjen penger på neste husleieregning, sier han.

Aasen påpeker at det vanligvis er nok med en frist for utbedring for at huseieren tar affære.

– Er man i tvil, ta kontakt med brannvesenet og avtal en inspeksjon, oppfordrer han.

Ikke så veldig bevisst

Den oppfordringen tok Studvest og dro hjem til Europastudier-studenten Bård Nordli Nilsen, med feiermester Per Skarsvåg fra brannforebyggende avdeling i Bergen Brannvesen på slep.

– Jeg har ikke peiling på hvilke lover og regler som gjelder om brannsikkerhet, og tenkte ikke noe på det da jeg var på visning her heller, sier Nilsen.

Likevel er leiligheten godt utstyrt med flere branntepper på veggene, og hele tre røykvarslere fordelt på cirka 80 kvadratmeter, to av dem på kjøkkenet. Nilsen betror at det er en av romkameratene som har sørget for brannteppene og røykvarslerne.

– Røykvarslerne må plasseres langt fra hverandre, i taket omtrent halvannen meter fra veggen. Kjøkkenet er generelt et dårlig sted å ha røykvarsler, påpeker Skarsvåg.

Dårlig rømningsvei

Feiermester Skarsvåg var ganske fornøyd med tilstanden hjemme hos Nilsen, utenom én essensiell ting: Døren til brannsjakten lot seg ikke åpne.

– Slik kan man ikke bo. Man har ikke tid til å stå her om natten hvis leiligheten står i full fyr, sier Skarsvåg.

Han påpeker at man kan bli nektet å bo i leiligheter der rømningsveier er blokkert eller er i en så dårlig stand at den ikke kan brukes, inntil feilene er utbedret.

Ettersom leiligheten til Nilsen er i andre etasje er det mulighet til å hoppe ut vinduet dersom en nødsituasjon skulle oppstå. Skarsvåg har imidlertid ett tips: Ikke hopp ut mot bakgård, da har brannvesenet vanskelig for å finne deg hvis du er skadet.

Kan bli bedre

På sine inspeksjoner hos studenter har Skarsvåg sett «alt fra det komplett bevisstløse til dem som er opptatte av egen sikkerhet». Noe av årsaken til det mener han er at studenter ikke er vant til å forvalte ansvaret som følger når man flytter hjemmefra.

– Studentene kan bli bedre til å tenke brannsikkerhet, sier han, og trekker frem stearinlys og oljeradiatorer som de største brannfellene i en studenthybel.

I julen og om sommeren når leiligheten står tom, mener Skarsvåg at det lureste er å dra samtlige stikkontakter ut for å være føre var, og samtidig spare litt på strømregningen.

Dersom uhellet først er ute er mantraet «lokaliser, varsle, røm».

– Man skal bare prøve å slukke tilløp til brann. En gardin i fyr kan man prøve å slukke, men ikke en hel vegg. Da er det bare til å komme seg avgårde, sier han.

HUSEIERS ANSVAR
 • Minst én røykvarsler pr 50 kvadratmeter.
 • Godkjent brannslukningsapparat i leiligheten.
 • Brannslukkingsapparatet skal på kontroll hvert femte år, og service hvert tiende år.
 • Branntau eller brannstige hvis leiligheten befinner seg så høyt fra bakkenivå at det er uforsvarlig å hoppe.
 • Branntrapper/rømningsveier skal ikke blokkeres.


Mer detaljert  kan finnes på boligjegeren.no

LEIEBOERS ANSVAR

 • Påse at røykvarsleren er merket med DSB, og at den har batterier som fungerer.
 • Sjekk jevnlig at trykket i brannslukkingsapparatet er bra. Det markeres med at pilen i toppen peker grønt.
 • Snu brannslukkingsapparatet jevnlig, slik at du hører at innholdet beveger seg.
 • Ikke bruk vaskemaskinen om natten, og ikke legg fra deg bærbar PC påslått på puter eller tepper.
 • Ikke bruk oljeradiator uten oppsyn.
BILDER

Foto: JARLE HOVDA MOE

Foto: JARLE HOVDA MOE

Foto: JARLE HOVDA MOE

Debattregler

 • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
 • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
  Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
 • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.

Bildeserier