Mest aktive brukere »

Nyhet.

Engasjement på høyt plan

AVKOBLING. Sofie Marhaug ser på studiene i litteraturvitenskap som en fin avkobling fra jobben i bystyret. Torsdag diskuterte de hvor elevene ved Møhlenpris barneskole skal holde til mens skolen er stengt. Foto: ANDERS HELGERUD

Noen studenter har en litt annerledes deltidsjobb enn de fleste av oss.

Tekst: MARIA EINTVEIT
Sist oppdatert: 15.02.12 kl. 01.04

– Jeg føler meg utrolig heldig og priviligert som lærer så mye, forteller Sofie Marhaug.

Det er torsdag og tid for komitémøte for oppvekst på Rådhuset. Her befinner også 21 år gamle Sofie Marhaug seg, heltidsstudent i litteraturvitenskap og bystyrerepresentant for Rødt på siden.

– Det å bli valgt inn i bystyret viser tillit og gir en selvtillitsboost. Men jeg tror jeg hadde følt dette uansett om jeg var gammel eller ung.

Med henne på møtet er 24 år gamle Peter Christian Frølich, jusstudent og representant for et parti på den andre enden av den politiske fargeskalaen, Høyre. Han ble, sammen med Marhaug, valgt inn i bystyret for første gang i høst.

Forskjellig påvirkning

Jobben i bystyret innebærer møter, det å skulle sette seg inn i sakene som skal tas opp og føre tilsyn og kontroll med den daglige drift av Bergen kommune, og følge opp at byrådet utfører det som vedtas i bystyret.

Men siden Rødt sitter i opposisjonen, mens Høyre sitter med makten etter et godt valg i høst, er arbeidsmengden og muligheten for påvirkning for de to studentene ganske forskjellig.

– Jeg føler ikke at jeg har så stor påvirkningskraft, men jeg lærer veldig mye, om det politiske systemet og hvordan man kan påvirke. Samtidig prøver jeg å prioritere studiene, og stort sett går det fint å kombinere det med å sitte i bystyret. Vanlige folk har jo ofte deltidsjobb ved siden av studiene, sier Marhaug.

For Frølich er det motsatt.

– Jeg føler absolutt at jeg har påvirkningskraft. Det er jo en konsekvens av valget, men slike ting snur jo fra valg til valg, sier han.

Politisk «radiostøy»

Dette involverer også mer arbeid ved siden av studiene.

– Man skal være en kontaktperson for velgerne. Det går nesten ikke en dag uten at man får telefoner eller e-post fra innbyggere, forteller Høyre-representanten.

Å sitte i bystyret krever energi.

– Det er noe jeg har mye av. Det krever nok også selvdisiplin. Jeg skal ikke påberope meg så mye av sistnevnte. Men, man får tid til det man vil.

Når man er såpass engasjert i politikken som Frølich er, kan det lett ta oppmerksomheten vekk fra de juridiske bøkene.

– Jeg føler noen ganger at når jeg leser juss, surrer en politisk tanke eller idé i bakhodet, nærmest som «radiostøy». Man må nesten ha en spaltet personlighet for å klare å fokusere 100 prosent på studiene. Politikk kan være ganske altoppslukende når man først lar seg rive med.

Flere unge

Langt flere unge ble valgt inn i høst enn det som har vært vanlig tidligere, og det stiller de to seg positive til.

– Jeg tenker at det er flott at man viser tillit til de unge. Det er bra at bystyret reflekterer det faktiske samfunn, og har mangfold, uttaler Marhaug.

– Jeg har inntrykk av at enkelte utenfor politikken mener at unge ikke har livserfaring nok til å delta i byens ledelse, men jeg tror folk hadde blitt overrasket over det høye nivået og modenheten blant de unge representantene, sier Frølich.

Bergen bystyre
 • Bystyret er Bergen kommunes øverste myndighet og består av 67 folkevalgte representanter.
 • Bystyret ledes av ordfører Trude Drevland fra Høyre.
 • Ti politiske partier er representert i bystyret i denne valgperioden.
 • Bystyremøtene holdes én gang i måneden og er åpne for publikum.

Kilde: www.bergen.kommune.no

Debattregler

 • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
 • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
  Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
 • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.