Mest aktive brukere »

Nyhet.

SiB-konflikt kan føre til rettssak

DOMMEDAG. Kvartal A på Grønneviksøren, midt i bildet, har kommet lengre enn kvartal B, til høyre. Nå kan prosjektet som skal gi 727 nye boliger ende i rettssalen. Arkivfoto: MARIE HAVNEN

Innflyttingsdatoen på Grønneviksøren har blitt utsatt flere ganger på grunn av feil og konkurser. Partene blir ikke enige og nå truer en rettssak.

Tekst: HEGE MØLNVIK OG ASTRID HAUGE RAMBØL
Sist oppdatert: 09.05.12 kl. 12.44

Boligdirektør i SiB Bolig, Thorbjørn Haug, mener at det er en svært uheldig og helt uakseptabel situasjon.

– Det er delvis prosjekteringsfeil, og delvis konkurs i morselskapet til Faktor Industrier, som er grunnen til alle utsettelsene, sier han.

Haug mener det er for teknisk å utdype hva prosjekteringsfeilene dreier seg om. Etter det Studvest kjenner til er det blant annet svalgangene, de utvendige gangene på bygget, som ikke er sterke nok.

Mulig konflikt

Det er en mulig konflikt, mellom SiB og underleverandører til totalentreprenøren Faktor Industrier AS, om prosjekteringsfeilene som har blitt begått, og hvem som er skyld i dem.

– Det er mulig det ender i en rettsak til slutt, sier Haug.

Haug kan ikke si noe om når en eventuell rettssak vil finne sted, og poengterer at det fremdeles er mulig at partene blir enige. Videre er ikke boligdirektøren bekymret for at SiB må dekke kostnadene for en eventuell rettssak i framtiden.

– Man går jo ikke til rettsak om man ikke tror at man vil få tilbake pengene, forklarer han.

Haug vil ikke si noe om hvor pengene skal komme fra, sett at rettssaken likevel kan koste SiB mer penger.

Kan bli dyrere å leie

Han forklarer at entrepenøren stadig ikke har klart å rette opp i feilen, og at de ikke kan si noe om når det vil bli klart.

– Det er ikke vi som bygger det, det er det entreprenøren som gjør. Det er ikke vi som har gjort noe feil, sier Haug.

Haug sier at prosjekteringsfeilen i utgangspunktet ikke skal koste SiB Bolig noe, men at det er en pågående uenighet. Han håper det ikke resulterer i høyere leiepriser.

– Det er jo ikke ønskelig, men det kan hende at det resulterer i høyere leiepriser for studentene, innrømmer Haug.

– Ekstremt uheldig

Leder for Velferdsstyret, Audun Kjørstad, reagerer sterkt på at at boligdirektøren ikke kan garantere for at leieprisen ikke vil stige.

– Dersom dette blir en realitet er det ekstremt uheldig, sier han.

Kjørstad synes hele situasjonen har utviklet seg i en uheldig retning.

– Vi skulle jo selvfølgelig helst sett at boligene var klare for lenge siden, men vi kan ikke gjøre stort annet enn å vente, sier han.

Han forklarer videre at siden studentsamskipnadene må holde seg innenfor visse kostnadsrammer når man bygger studentboliger, har man ikke alltid det samme utvalget av entreprenører som andre i byggebransjen.

– Om man ikke holder seg innenfor budsjettet mister man støtten fra staten, forklarer han.

Ingen ny frist

Siden juletider har ikke SiB satt noen ny innflyttingsdato på boligene på Grønneviksøren. Haug forteller at per dags dato er Kvartal A sju måneder og Kvartal B fire måneder forsinket.

– De studentene som har søkt bolig på Grønneviksøren har blitt informert om situasjonen og blitt tilbudt et annet sted å flytte inn, sier Haug.

SiB Bolig har engasjert et eksternt firma for å kontrollere prosjekteringer som blir foretatt. Dette firmaet har avdekket ytterligere feil. Haug forklarer at feilene er svært viktig å rette opp i.

– Vi vil ikke leie ut boliger før de er 110 prosent sikre. Da må det bare ta den tiden det tar å rette opp i sakene, konkluderer han.

Haug forteller at SiB har gode eksterne bankgarantier for å sikre ferdigstilling av prosjektet.

Maks uflaks

Torkell Håland Pettersen er nestleder i tillitsutvalget ved Alrek Studentboliger. Han mener at SiB burde dekke eventuelle kostnader selv, framfor å heve leieprisen for studentene.

– Regningen må jo plasseres et sted, og det er et vanskelig tema. Studenter er en svært utsatt gruppe som generelt har dårlig råd, sier han.

Pettersen viser forståelse for SiB, og sier at det ikke er deres feil at ting har gått som de har gått.

– SiB har hatt maks uflaks, og det er jo kjedelig for alle involverte, sier han.

Faktor Industrier AS, entrepenøren som bygger studentboligene på Grønneviksøren, ønsker ikke å kommentere saken.

Har ventet i over et år

Mens SiB stadig utsetter innflyttingsdatoen for boligene på Grønneviksøren, venter Helene utålmodig hjemme i barndomshjemmet på Askøy.

Helene Overaa Eide søkte om studentbolig på Grønneviksøren i februar 2011, men boligen ble aldri klar for innflytting. Hun bor fremdeles hos foreldrene på Askøy.

– Først utsatte de i noen uker, så noen måneder. Det siste jeg fikk beskjed om var at de ikke hadde peiling på når det står klart, forteller Eide.

Hun synes hun har fått dårlig informasjon fra SiB den siste tiden.

– I begynnelsen fikk jeg mail hver måned, og de hadde satt opp et kamera så man kunne følge med på byggeplassen og fremgangen, forteller hun.

Eide kjenner flere som har vært i samme situasjon. De har derimot benyttet seg av SiBs tilbud om et annet bosted, og har flyttet inn i studentbolig på Fantoft.

– Det er klart det hadde vært mye kjekkere å bo nærmere sentrum, og slippe å tenke på å rekke siste buss hjem i helgene og så videre, sier hun.

Likevel har hun valgt å vente på de nye boligene på Grønneviksøren.

– Jeg så jo veldig fram til å flytte inn i en helt ny bolig. Det hadde vært en nedtur å flytte inn på Fantoft, forklarer hun.

Tidslinje

Januar 2011: Grønneviksøren skal etter planne ha de første 431 boligene ferdig til semesterstart høsten 2011.

Mai 2011: Innføyttingsdatoen blir utsatt, men uten en ny dato. Deretter ble det kjent at 15. oktober var dagmulktsdato, og 15. august kun en måldato. Ny frist ble satt til 1. januar 2012

November 2011: Den foreløpige innflyttingsdatoen ble endret til 1. mars 2012.

Januar 2012: Innflyttingensdatoen blir utsatt igjen. Administrerende direktør i SiB, Egil Pedersen, garanterer overfor Studvest at hoveddelen, A-blokken, vil være innflyttingsklar senest ved semesterstart 2012.

Mai 2012: SiB kan ikke gi noen ny dato for når studentboligene vil være innflyttingsklare. 

BILDER

LEI. Helene Overaa Eide tar bussen til Askøy hver dag, mens hun venter på å flytte inn på Grønneviksøren. Foto: EIRIN EGGE RYAN

Debattregler

  • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
    Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
  • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
    Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
  • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.