Mest aktive brukere »

Nyhet.

Slik kaprer du sommerjobben

FORNØYD ANSATT. – Det er viktig med trygghet og et godt og åpent miljø på en arbeidsplass. Jeg trives veldig godt på sykehjemmet, sier student, Kristelle Johnsen Foto: IDA HELEN SKOGSTAD

De fleste studenter står uten fagrelevant sommerjobb. – Bruk Karrieresenteret, råder kommunikasjonsbyrå.

Tekst: CAROLINE VICTORIA VÅGE
Sist oppdatert: 15.02.12 kl. 01.06

– Skal du ha sommerjobb, bør du søke nå, sier daglig leder ved Karrieresenteret, Rønnaug Tveit.

Hun kan fortelle at mange søknadsfrister gikk ut allerede før jul. Lønnsnivået skal være ganske jevnt over de fleste jobber, med noen unntak.

– Jobber du innenfor bygg og anlegg i industrien kan du forvente høyere lønn, sier hun.

De vanligste jobbene finner man innenfor pleie, omsorg, hotell, reiseliv og transport. Jobbene innen media er vanskeligst å få. Stillingene er få og utlyses tidlig.

– Følg med på stillingsannonsene, på NAV og på finn.no. Vær smart. Skal du jobbe med skriving, søk i en bokhandel. Finn alternative måter å komme i kontakt med bransjen på, råder Tveit.

Men venter du for lenge, kan du vente forgjeves. I april og mai kan det være for sent.

Relevant sommerjobb

Kristelle Johnsen har hatt sommerjobb på sykehjem siden 2009. Hun studerer musikkterapi ved Universitetet i Bergen (UiB) og føler jobben er indirekte relevant for studiet.

– Jeg jobber mye med mennesker. Penger er selvfølgelig en motivasjon, men ikke avgjørende, sier hun.

Johnsen fikk jobben gjennom moren til venninnen sin. Hun tror det er viktig å snakke med andre når man trenger jobb. Johnsen har også tidligere brukt nettverket i jobbsammenheng.

– Jeg tror mange bare sitter og venter på svar fra arbeidsgiver uten å gripe skjebnen i egne hender, sier hun.

Fremgangsmåten

– Det er spesielt viktig for studenter i diffuse studieretninger å tenke relevant yrkeserfaring ved valg av sommerjobb, sier Roger Holthe Olsen.

Den tidligere medievitenskapsstudenten ble nylig utnevnt til den yngste partneren i kommunikasjonsbyrået Nor PRs historie.

– Karakterer har stadig mindre betydning i mange bransjer. Bruk Karrieresenteret, de har god oversikt over næringslivet i Bergen, sier han.

Olsen mener mange jobbsøkere overlater for mye til tilfeldighetene ved å kun sende inn søknad og håpe på det beste.

– Det er lurt å ringe bedriften en søker seg til, gjerne allerede før sommerjobbene utlyses, og forhøre seg om aktuelle stillinger. Deretter bør en notere navn og nummer til vedkommende man snakket med og henvise til samtalen i søknadens innledning. Slik vil man utmerke seg blant andre søkere, sier Olsen.

Pågangsmot uviktig

– Å ringe og forsøke å utmerke seg har ingenting å si. Vi følger kun dokumenter, sier Recruitment Specialist, Knut Erik Storsand.

Storsand er en del av en større gruppe som ansetter de ettertraktede sommerjobbstillingene i konsulentselskapet Accenture.

– Vi ser etter gode resultater og setter pris på engasjement utenfor skolen, for eksempel i studentorganisasjoner. Organisasjonsarbeid og tunge verv kan veie opp for mindre gode karakterer, sier han.

Storsand oppfatter en god søknad som kort og konsis, og som tydelig formulerer hva søkeren vil, og hva som motiverer for stillingen. Én side holder for nyutdannede.

– De som får jobb har jobbet hardt og lenge. Det at kandidater har pågangsmot og viser interesse, hjelper lite og er ikke en strategi jeg direkte anbefaler, sier Storsand.

Roger Holthe Olsens råd til jobbsøkere
 • Ring bedriften du søker deg til, gjerne før sommerjobbene utlyses. Jo tidligere, jo bedre.
 • Spørsmålene kan lyde slik: Hvilke krav forutsetter stillingen? Hvilke typiske oppgaver vil en få? Når vil det bli aktuelt å ta inn sommervikarer?
 • Bruk navn og nummer til vedkommende du snakket med og henvis til samtalen i søknadens innledning.
 • Når søknaden er sendt, kontakt jevnlig for oppfølgning. Du kan åpne samtalen med å spørre om søknaden mangler noe, eventuelt om arbeidsprøver skal ettersendes. Det forutsetter at dette ikke er sendt i første omgang.
 • Husk å finne balansen mellom mas og engasjement.
 • Skulle ikke drømmejobben kapres, ta en fagrelevant ubetalt jobb. Dette viser at du kan engasjere deg og jobbe i en bedrift uten økonomisk motivasjon.

Debattregler

 • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
 • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
  Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
 • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.