Mest aktive brukere »

Nyhet.

Sliter med rekrutteringen

VENNSKAP. — Som buddy er man ikke forpliktet til å møtes mer enn seks ganger i løpet av et semester, men de fleste ender opp med å bli gode venner, forteller Malin Namdal, her avbildet med sin buddy Francisca Ampomah. Foto: THOMASZ A. WACKO

Buddy Bergen mangler faddere til de internasjonale studentene, noe som kan få konsekvenser for integreringen.

Tekst: LINN LEIGLAND
Sist oppdatert: 15.02.12 kl. 01.05

Fadderordningen Buddy Bergen arrangerer sosiale treff og hjelper utvekslingsstudentene å komme inn i det norske samfunnet.

– Dette semesteret mangler vi omtrent 40 buddier, forteller leder for Buddy Bergen, Hilde Hognaland.

Nestleder Nina Gabrielsen omtaler programmet som «en døråpner til den norske kulturen», og buddymangelen kan medføre større utfordringer for de internasjonale studentene med å bli kjent med nordmenn.

– De mister den en-til-en-kontakten man får ved å ha en buddy, men de kan fortsatt delta på arrangementene i regi av Buddy Bergen, sier Hognaland.

Ny søster

Ghanesiske Francisca Ampomah og Malin Namdal møttes gjennom fadderordningen, og har blitt nære venninner.

– Jeg har fått en ny søster, en jeg kan diskutere alt med, sier Ampomah, og ser på venninnen som nikker bekreftende.

Namdal har vært buddy tidligere og synes det er verdifullt å bli kjent med mennesker fra andre kulturer.

Jentene tror det kan være vanskelig for de internasjonale studentene å bli kjent med nordmenn uten Buddy Bergen.

– Nordmenn er vanskelig å komme i kontakt med, men snille når du først blir kjent med dem, sier Ampomah, og legger til at det er godt å vite at man har noen å ta en kaffe med som ny student i et fremmed land.

Årsaker

Hognaland forteller at det var mange internasjonale studenter som hadde tatt feil og meldt seg opp et semester for tidlig i fjor da de manglet 100 buddier, men legger til at tendensen likevel er færre buddier tilgjengelig enn behovet tilsier.

– Ofte er det nordmenn som venter helt til fristen før de melder seg på, da kan det bli problem med å matche folk.

– Til uken arrangerer vi spillkveld, og det er kjekt for de som ikke har buddy også, for da møter de andre, sier Hognaland, og understreker samtidig at man fortsatt kan melde seg opp til fadderordningen.

Buddy Bergen
 • Buddy Bergen er en del av Røde Kors Ungdom og har som mål å integrere de internasjonale studentene i det norske studentmiljøet.
 •  
 • En kan selv prioritere hvilket land en ønsker buddy fra, og dette er en fin mulighet til å lære om en ny kultur, forbedre språkferdigheter i fremmedspråk og bli kjent med en ny person.
 •  
 • En velger selv hvor ofte en vil møtes og hva man vil finne på. I tillegg arrangerer Buddy Bergen en rekke aktiviteter det er frivillig å delta på.


Kilde: www.buddybergen.com

Debattregler

 • Personhets har ingen plass i debattene våre. Ikke trolling eller injurier heller. Slike innlegg bidrar ikke til debatten og vil bli slettet.
  Innlegg som inneholder reklame, spam eller forsøk på verving vil bli slettet.
 • Rasistiske ytringer er forbudt etter norsk lov og vil bli slettet.
  Hvorfor sletter vi ikke alle dårlige innlegg?
 • Vi ønsker mest mulig åpne og inkluderende debatter med færrest mulig slettede innlegg. Vi sletter innlegg som bryter med loven eller våre etiske retningslinjer.

Gode kommentarer kan bli benyttet i papirutgaven.