Annonse
8 tips for å komme i gang etter ferien
Leserinnlegg: Kanskje tiden er inne til å ha et kritisk blikk på gamle vaner.
Annonse
Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.
Overgangen fra lange, late feriedager eller kanskje julejobb, til nytt semester kan oppleves tøff for mange. Her får du tips som kan hjelpe deg i gang igjen.
- Har du snudd døgnet i ferien, oppstår den første krisen når alarmen går den første morgenen. Da er det bare en ting å gjøre; stå opp! Sett alarmen så langt borte at du må ut av sengen for å slå den av. Slå på lyset, sett på musikk, eller hør på nyhetene – alt for å hindre deg selv i å krype under dynen igjen.
- Ha fokus på å komme inn i en god hverdagsrytme. Lag deg gode rutiner – ikke gi deg selv valget hver dag for når du skal stå opp, hvor du skal lese, hvilke forelesninger du skal gå på, osv. Man blir sliten og sløser energi på alle valgene.
- Sett deg små mål hver dag, i stedet for å bli overveldet av den store arbeidsmengden som ligger foran deg.
- Ikke vent på motivasjon til å komme i gang, da kan du risikere å måtte vente lenge. Motivasjonen må jobbes fram og kommer sigende etter hvert som du mestrer mer og mer.
- Tren opp igjen oppmerksomhetsmuskelen: Både kropp og sinn er vant til å «ha ferie». Tren på å konsentrere deg i 10 minutter (sett gjerne på alarmen). Vent med å hente kaffe, sjekke mobilen eller gå på butikken. Når alarmen ringer, tar du en liten pause for å gjøre det du må, vend så tilbake til bøkene og gjør samme øvelse. Øk på etter hvert. Etter en tid har du vennet deg til å ha fokus på lesingen en halvtime om gangen, kanskje mer, og du klarer å gjennomføre arbeidsøkten uten forstyrrelser.
- Dersom forstyrrende tanker stjeler oppmerksomhet, kan du ha et blankt ark ved siden av deg der du noterer ned alt du tenker på eller alt du skal gjøre. Da har du «parkert» tankene og kan vende tilbake til bøkene.
- Lag avtaler om å jobbe sammen med noen, da blir du lettere dratt i gang, og det kan bli kjekkere.
- Kanskje tiden er inne til å ha et kritisk blikk på gamle vaner og finne nye måter å lære på som passer deg bedre. Det kan Sammen Råd & Karriere hjelpe deg med.
- Undersøkelse: Underviserne er fornøyd meg seg selv, men kritiserer studentene
- Oppsummert 2017: Dette var fjorårets klikkvinnere