Lei overkjøringen av studentpolitikken

Unge Venstre-leder Ane Breivik er oppgitt over at studentene i Bergen blir dårlig prioritert av politikerne i byen. Boligmangel og økende boligpriser nevner hun som sentralt. Men hvordan vil hun løse disse utfordringene?

UTEN TIKTOK: Både Unge Venstre og moderpartiet styrer unna den kinesiske appen. Når Breivik nå går av er faktisk noe av grunnen frykten for en gang å måtte legge ut dansvideoer på appen.
Publisert Sist oppdatert

Med knallblå kåpe, veivende pannelugg og et stort smil møter Studvest en sprudlende og energisk Unge Venstre-leder. Hun har akkurat kommet med toget fra Oslo og rekker en rask rast med Studvest ved Lille Lungårdsvannets bredd før hun må haste videre til en debatt om klima i Grieghallen.

Fem kjappe:

Favoritt-emoji? – Hånden som er formet som et hjerte, og smilet som rødmer litt.

Er du det du gjør eller det du tenker? – Jeg kan bli fanget i ideer uten å nødvendigvis gjennomføre det.

Personlig «red flag»? – Jeg skal løpe halvmaraton på lørdag. Det er min kvartlivskrise.

Hobby? – Lage mat, løpe og høre på podkast. Gjerne samtidig.

Hvordan går det med kjærligheten? – Helt greit.

Ane Breivik har hatt det travelt siden hun ble leder for Unge Venstre for tre år siden. Tallrike lokallag skal besøkes og pleies, og debattene kommer på løpende bånd. Ved siden av tar hun master i rettsvitenskap ved Universitet i Bergen. Ei heller går det utover venner og trening. Kommende lørdag skal hun løpe halvmaraton.

– Litt flink pike?

– Muligens, men jeg har jo faktisk lagt studiene på hylla de to siste årene for å drive med politikk. Det er nok ikke det tryggeste fremtidsvalget man kan gjøre på vegne av seg selv.

Hun vil beskrive seg selv med tre ord: Ikke akkurat pliktoppfyllende. 

- Så lite pliktoppfyllende at du kanskje kunne jukset på masteren?

- Nei, svarer hun kontant.

TikTok-duell

Ved forrige skolevalg runget det et korps av politiske kommentatorer: TikTok er og blir et avgjørende verktøy i valgkampen. Siden valget har TikTok-bruken bare eskalert. Og det så mye at Breivik nå er redd den fordummer debatten. 

– Hvorfor er Unge Venstre imot TikTok?

– Vi mener at hensynet til personvern er så viktig at politiske partier ikke burde legitimere denne appen. Hun blir alvorlig og retter seg i ryggen før hun fortsetter: 

– Når partiet Høyre legger ut masse dansevideoer på TikTok, eller justisministeren vår velger å lage klipp av at hun reiser til utlandet, så bidrar det til å skape et inntrykk av at det er en helt OK og uproblematisk plattform å bruke. Det er det så absolutt ikke.

Hun forklarer hvordan TikTok er eid av kinesiske ByteDance, og som følge av kinesisk lovgivning, er selskapet forpliktet til å levere informasjon til myndighetene. Breivik innrømmer likevel at det har blitt veldig vanskelig for både Unge Venstre og Venstre å ikke være til stede på plattformen. Det er noe av motivasjonen hennes for at hun velger å gå av som leder. Hun har ikke lyst til å legge ut dansevideoer på TikTok eller spille inn andre videoer der. 

Politikere som ikke trenger å bry seg om studentene

– Hva mener du er den største utfordringen for studenter i dag?

– Boligsituasjonen. Det er altfor mange som opplever å bli utnyttet av utleiere og det ikke er god nok tilgang på sentrale boliger. Det er også tøffere å komme inn på boligmarkedet etter studiene, prisene på bolig bare stiger og stiger. Den usikkerheten tror jeg er ganske tøff og levende.

"Her i Bergen er det jo ikke alle studenter som er folkeregistrert. Da trenger ikke politikerne å bry seg om hva studentvelgerne mener, for å si det rett ut."

Ane Breivik

Hun har mange svar på hvordan hun ønsker å løse problemene. For å dempe boligprisene vil hun at det skal bygges flere boliger. De grunnleggende strukturene i boligmarkedet vil hun også gjøre noe med. Det er blitt lønnsomt å eie bolig, som medfører at prisene presses opp. Å fjerne rentefradraget, fjerne BSU og innføre nasjonal eiendomsskatt, er noe hun tror kan fungere. 

Etter valget for tre år siden ble hun vara til Stortinget og har møtt en del ganger for Sveinung Rotevatn. Hun er skuffet over hvor lite oppmerksomhet som vies til studentenes utfordringer. 

– Særlig i studentbyene tas det ikke nok hensyn til studentene lokalt. Her i Bergen er det jo ikke alle studenter som er folkeregistrert. Da trenger ikke politikerne å bry seg om hva studentvelgerne mener, for å si det rett ut. Og det er som regel til studenters ugunst. 

BOLIGMANGEL: Altfor mange studenter blir utnyttet på leiemarkedet, mener Ane Breivik.

Med stortingsplass på ønskelisten

Breivik tar ikke gjenvalg som Unge Venstre-leder. Hun ønsker seg heller en stortingsplass etter valget neste år. Spenningen ligger først i om hun vinner nominasjonsprosessen i eget parti. Hun har like før intervjuet fått beskjed fra nominasjonskomitéen i Akershus Venstre om at de ønsker henne som nummer to på sin stortingsliste. Men det gjenstår å se om medlemmene i fylkeslaget er enige og stemmer på henne på nominasjonsmøtet før jul.

Breivik har store ambisjoner for hva hun vil bruke stortingsplassen til. Hun sier hun vil ta et tak for vår generasjon og peker blant annet på de lave fødselsratene. Fremtidsutsiktene til velferdsstaten ser mørke ut i hennes øyne, fordi det kan bli lite pensjonspenger igjen når vår generasjon blir eldre. Det kommer til å stå færre arbeidstakere for hver pensjonist enn det gjør i dag, og da er ikke pensjonsordningene bærekraftige. 

– Det er ett år til valget. Er du klar?

– Så klar som jeg kan bli for å skifte ut dagens regjering, i hvert fall. Jeg tror Norge trenger en ny kurs, og at Senterpartiet og Arbeiderpartiet ikke tilbyr de løsningene vi trenger.

Powered by Labrador CMS