Gjem deg i en krok med en god bok
Er kontoen skral, lei av familieselskap, og alt du helst vil er å gjemme deg i en krok? Gjør det med en gratis og god bok fra biblioteket.
Studvest har tatt turen ned til Bergen Offentlige Bibliotek hvor litteraturformidler Hanne Sæverås gir deg sine beste tips til bøker fra biblioteket du kan låne denne juleferien.
Sesongpassende bøker
En vinterbok for dem som måtte avsky at alt skal være så julete er «Småting som dette» av Claire Keegan. Satt til en irsk småby, hvor vi følger en mann som må ta stilling til et moralsk dilemma.
– Det er en veldig vakker bok som er både kort, godt skrevet og rørende, sier Sæverås.
Om man imidlertid ønsker å lese litteratur med juletematikk er «Stargate» av Ingvil Rishøi både lettlest og god.
– Det er en bok som gjør at du kan komme inn i lesingen veldig fort, hvis du for eksempel bare har lest pensum en stund.
Sæverås forteller mer: Boka er en sterk og rørende fortelling som også har en slags sosialrealistisk tradisjon. Den handler om barn som lever i fattigdom, men også om hva som skjer når barn må innta voksenrollen, i rollen som juletreselger. Rishøi har et fint og spisset språk. Hun skriver og kutter slik at bare det viktigste er med. Derfor får man en litterært sterk, men også utrolig finspisset fortelling om jul, og om dem som faller utenfor i juletiden.
Bibliotekets favoritter
Litteraturformidler Sæverås forteller at blant hennes mange litteraturglade kollegaer er det spesielt to romaner som har blitt mye omtalt og lest i høst.
– Jævla Menn av Andrev Walden har skutt i været etter at denne boka kom ut. Den er både utrolig velskrevet, men også morsom. Den har noe for alle.
Andrev Walden er svensk, men for de som ønsker noe enda mer hjemmekjært er Kyrre Andreassens «Ikke mennesker jeg kan regne med» en tittel som trekkes frem.
– Det er en sånn bok man nærmest føler seg forpliktet til å lese etter hvert. Alle sier den er så bra, men de sier ikke nødvendigvis hvorfor. Og det tror jeg er fordi den kan minne om andre norske samtidsromaner på papiret. Det handler om relasjoner, småbyliv og bygdskildring, men Andreassen gjør det på en helt utrolig forfriskende måte, sier Sæverås.
Hun forteller at boken har en ny type fortellerstemme, og at hovedkarakteren ser andre på en spesiell måte.
– Den er litt harry, men på en utrolig gøy måte, sier hun.
Den handler også på en eller annen måte om en kvinne som er frustrert. Hun har vært hovedmotoren i samlivet, tatt vare på barna, og utsatt sin egen selvrealisering, og så er jo spørsmålet: For hva?
Hun er på ingen måte traust av den grunn, hun er spennende, interessant og småfrekk. På det området er den og «Jævla menn» litt i samme gate.
Personlig favoritt
Sæverås utpeker «Intermezzo» som en av sine personlige favoritter fra litteraturåret som har gått. I kjent stil skriver Sally Rooney om relasjoner hvor dårlig kommunikasjon former relasjoner. Blant Rooneys tilhengere har denne boken splittet leserne.
– Jeg følte at det første kapittelet var et slit, og så ble jeg fullstendig hekta, fordi jeg følte at disse menneskene var ekte.
Boken har et gjennomgående hovedspørsmål om hva det vil si å ha et godt liv. Trenger man være fullstendig lykkelig for å leve? Den handler også litt om fasade, og om veien mot å kunne slutte å bry seg om hva andre tenker. Og ikke minst så handler det om dårlig kommunikasjon, og det vil nok mange kjenne seg igjen i nå når juletiden kommer.
Prisvinnerne
Om man vil forbeholde tiden sin til allerede prisvinnende bøker, så kan vinneren av årets Bookerpris, «Orbital» av Samantha Harvey, anbefales. Her hjemme er Brageprisvinneren «Sameproblemet» av Kathrine Nedrejord aktuell.
– Så har vi nobelprisvinner Han Kang, som nå er første koreanske kvinne til å vinne nobelprisen i litteratur, som nå er enda mer kjent enn noensinne, sier Sæverås.
Etter at Kang ble annonsert som vinner av årets nobelpris i litteratur, har biblioteker og bokhandler over hele landet tatt inn bøkene hennes i store kvantum. Hun er mest kjent for bøker som romanen «Vegetarianeren» og «Levende og døde».