Nyhet

– Boligkøen er lengre i år

I disse dager er det hektisk virksomhet i leiemarkedet. Studenter valfarter til visninger i jakt på det perfekte hjem.

FOTO: Åsne Berentsen
Publisert Sist oppdatert

Skal du flytte til Bergen for første gang, eller bytte plass å bo i byen, gjelder det å følge godt med i leiemarkedet.

Vårsemesteret nærmer seg slutten, og ettersom mange bytter plass å bo over sommeren, stiger trykket i leiemarkedet.

Studvest har tatt tempen på leiemarkedet og spurt en rekke aktører om tips til studenter på boligjakt.

Koker på leiemarkedet

Thomas Taklo, daglig leder i utleieselskapet Bergensgruppen, sier til Studvest at «det koker på leiemarkedet i Bergen». 

– Det er flere på leiemarkedet enn tidligere og vi merker at det er høy etterspørsel på markedet. Den høye etterspørselen vil føre til utslag på prisen, sier han og fortsetter:

– Hvor mye vet vi ikke i dag. Det finner vi ikke ut før i slutten av august. 

De beste boligene går først

Også hos Utleiemegleren har de merket større etterspørsel på leiemarkedet. Daglig leder, Eirik Hove, anbefaler å være tidlig ute. 

FRISTER DET Å BO HER? Med en dekningsgrad for studentboliger på 13 prosent, er det mange studenter som leier på det private markedet. FOTO: Åsne Berentsen Bygg i byen, Nordnes(arkiv)

– Vi har siden tidlig vinter fått flere henvendelser fra personer som ønsker å leie bolig fra semesterstart i august. Begynn søket etter leiebolig allerede nå, slik at du får tid til å orientere deg i markedet. De beste boligene går gjerne først!

Hove legger til at de regner med at utbudet, samt prisene for alle boligtyper, vil øke ytterligere fremover mot høysesongen i sommer. 

I en pressemelding fra Utleiemegleren opplyser de at det er færre boliger på markedet i Bergen akkurat nå enn det som har vært vanlig de siste årene.

Økt pågang 

Studentsamskipnaden på Vestlandet (Sammen) har også opplevd pågang på sine boliger i Bergen. Styreleder Amalie Lunde, melder om at antall boliger som Sammen disponerer ikke har økt siden i fjor. I år opplever Sammen økt kamp om boligene. 

UTLEIE: Eirik Hove er daglig leder for Utleiemegleren i Bergen. PRESSEFOTO: Utleiemegleren

– Køen er lengre i år. Økningen kan forklares med at flere fornyer kontrakten samtidig som vi ser en økning i nye søkere. Vi opplever definitivt et økt trykk. I boligkøen prioriteres internasjonale studenter og de yngste studentene. 

Sammen er kjent for å være et billig alternativ til det private utleiemarkedet, men inflasjonen gjør at også Sammen har sett seg nødt til å øke prisene. 

– Til høsten økes prisene med 2,6 prosent, sier Lunde, men legger til at Sammen er den studentsamskipnaden i landet som øker prisene minst. 

Lunde opplyser om at Sammen nå har en dekningsgrad på omtrent 13 prosent. De har som uttalt mål å øke denne dekningsgraden til 20 prosent innen 2030. For å nå målet må de bygge boliger, men de har møtt på utfordringer: 

STUDENTBOLIGER: Sammen-styreleder Amalie Lunde forklarer at boligkøen er lengre enn før. FOTO: Truls Skram Lerø (arkiv)

– Vi har en del utfordringer med kommunen. Det er lange prosesser med plan- og bygningsetaten som gjør at vi ikke har startet på våre byggeprosjekter i Neumanns gate og Hatleberg.

Ta bilde av alt

Som leietaker har du mulighet til å foreta en rekke forberedende tiltak for å unngå fremtidige tvister med utleier. Det forklarer Tom Olav Risa, advokat i Leieboerforeningen. Han sier til Studvest at hans beste tips til nyinnflyttede leietakere er å ta bilder av leiligheten. 

– Ta bilde av absolutt alt. Inne i kjøleskap, bak kjøleskap, bak komfyr, inne i komfyr, inne i skap, oppå skap, under skap og under senger. Her har man en frist på 14 dager til å melde fra til utleier om defekter og mangler, en frist det er svært viktig å være klar over.

Risa legger til flere smarte tips leietakere kan ta i bruk når de flytter inn i nye leiligheter. Særlig viktig er det å sette seg inn i kontrakten. 

– Ofte vil utleier si at de bruker en standardavtale for leieforhold, men dette finnes ikke. Leieavtaler er som regel utformet i utleiers favør, og det er derfor viktig som leietaker å vite hva man skriver under på. 

I tillegg nevner Risa at det er smart å spørre om referanser, der tidligere leietakere kan dele sine opplevelser av utleier og bosted. Han peker på at dette ikke er noe man har rett på, men at man bør revurdere å signere kontrakten hvis dette er noe utleier ikke går med på. 

FOTOGRAFERE: Tom Olav Risa i Leieboerforeningen forteller at det er viktig å ta bilde av alt inne i leiligheten. PRESSEFOTO: Kirsten Randers-Pehrson
Powered by Labrador CMS