Cheng flyktet fra politiet i Hongkong

I Bergen møtte flere studenter opp for å vise solidaritet med demonstrantene.

DELTOK. Cheng Ting Ting fra Hongkong skal ta mastergraden i Norge. Hun støtter demonstrantene i Hongkong fordi hun mener de kan bidra til en demokratisk framtid.
Publisert Sist oppdatert

HONGKONG

  • Region i Kina med status som «spesiell administrativ region» med ca. 7 millioner innbyggere
  • Har stor grad av selvstyre
  • Var en britisk koloni mellom 1841 og 1997
  • Kinas tredje største storbyområde
  • Verdens tredje ledende handels- og finanssenter etter New York og London

– Jeg deltok i en demonstrasjon da politiet plutselig begynte å slå og jage demonstrantene. Jeg måtte løpe fra politiet, og dersom jeg hadde løpt saktere, hadde jeg sannsynligvis også blitt skadet, sier student Cheng Ting Ting.

Cheng Ting Ting fra Hongkong begynte på masterprogrammet i kunst ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) ved UiB i høst.

Hun kom til Norge etter at demonstrasjonene begynte å eskalere i Hongkong.

Voldelige tilstander

Bakgrunnen for protestene er at Hongkongs politiske leder, Carrie Lam, i vår foreslo en lov som åpner for å utlevere mistenkte lovbrytere til Kina.

Folk fryktet at loven ville bli brukt mot politiske motstandere, og dermed føre til innskrenking av demokratiet. Myndighetene i Hongkong blir for øvrig kritisert for å være for lojale mot kinesiske myndigheter.

I SOLIDARITET MED HONGKONG. 22. september ble det arrangert en demonstrasjon på Torgallmenningen i solidaritet med demonstrantene i Hongkong.

Nå krever demonstrantene Lams avgang. Dette har resultert i store protester som stadig blir mer voldelige. Det er heller ikke uvanlig at det brukes tåregass mot demonstrantene.

Ting og hennes medstudenter risikerer dermed å bli banket opp av politiet, gangstere og andre pro-kinesiske grupper ved å delta i demonstrasjonene.

Hun understreker at det er stor forskjell på studenttilværelsen i Hongkong og Norge.

– I Norge blir meninger hørt og akseptert. Slik er det ikke i Hongkong. Studenter blir heller ikke tatt på alvor i Hongkong på samme måte som de gjør i Norge, sier hun.

Risikerer livet

– Studenter risikerer livet ved å protestere. De blir også undertrykt av politiet og lærere, sier Peter Siew.

Siew er PhD-student ved Institutt for geofysikk ved UiB. I likhet med Ting har han funnet en tryggere studiehverdag i Bergen.

Påvirker studietilværelsen

Han sier myndighetene er sterkt involvert i skolesystemet, og legger føringer på undervisningen. I flere tilfeller samarbeider de med pro-kinesiske gangstere som angriper studenter ved universiteter.

Ved flere videregående skoler er det forbudt å kle seg i fargen svart, som symboliserer demonstrasjonene, påpeker han.

DEMONSTRERTE. Peter Siew, PhD-student i geofysikk.

– Professorer vil ikke støtte demonstrasjonene fordi det legger press på dem, og de risikerer å miste jobben, sier Siew.

– Professorers manglende evne til å støtte demonstrantene skuffer studentene, samtidig som det styrker deres viljestyrke til å fortsette å protestere.

– Sammenlignet med foreldregenerasjonen har også studenter mindre å tape på å demonstrere, påpeker Ting.

Kjemper for demokratiet

Tanken om en demokratisk framtid er også en viktig grunn til at studenter fortsetter å demonstrere.

– Unge menneskers handlinger er avgjørende for hvordan Hongkong skal styres i framtiden. Demokrati er viktig for oss. Derfor protesterer vi nå, understreker Siew.

Powered by Labrador CMS