Internasjonalisering eller studentvelferd - to sider av samme sak
Internasjonalisering er ikke en trussel mot studentvelferd - tvert imot er den en forutsetning for et bedre læringsmiljø og sterkere karrieremuligheter.

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.
I et nylig debattinnlegg i Studvest stilles det spørsmål ved hva UiB bør prioritere: internasjonalisering eller studentvelferd. Dette er en kunstig motsetning. Tvert imot er internasjonalisering en forutsetning for god studentvelferd og for at vi som studenter skal få en best mulig utdanning.
Å fremstille dette som et valg mellom to motstridende hensyn blir som å spørre om vi skal prioritere husly eller mat - begge deler er nødvendige. På samme måte er internasjonalisering ikke en luksus som går på bekostning av studentvelferden, men en investering i både utdanningskvaliteten og våre fremtidige karrieremuligheter.
Internasjonalisering handler ikke bare om å tiltrekke seg gode forskere, men også om å gjøre studentene bedre rustet for arbeidslivet. UiBs renommé i akademia og næringslivet påvirker verdien av utdanningen vår. Når universitetet er kjent for sin internasjonale profil, blir en grad herfra et kvalitetsstempel.
I en stadig mer globalisert arbeidsverden er internasjonal erfaring en konkurransefordel. Studentene må få mulighet til å utveksle ideer, lære av ulike faglige tradisjoner og knytte kontakter på tvers av landegrenser. Det styrker både vår faglige utvikling og våre jobbmuligheter etter studiene.
Noen hevder at internasjonalisering går på bekostning av studentvelferd, men det motsatte er tilfelle. Ved å skape et mangfoldig akademisk miljø med sterke forskere og gode internasjonale koblinger, gir vi studentene tilgang til kunnskap, nettverk og ressurser som styrker deres faglige og personlige utvikling.
Slike utfordringer løses ikke i isolasjon, men gjennom samarbeid med institusjoner som allerede har utviklet gode løsninger. Internasjonalisering gir UiB tilgang til forskning og erfaringer fra universiteter som har lykkes med studentvelferd, miljøvennlig drift og tiltak for bedre psykisk helse. Skal UiB ta gode og bærekraftige valg, må vi lære av de beste - ikke begrense oss til våre egne erfaringer.
I lys av det kommende rektorvalget er det viktig at studenter reflekterer over hva slags universitet vi ønsker oss. De som skal lede UiB, enten rektorlagene Hagen eller Øvreås, forstår dette, og har internasjonalisering høyt på agendaen.
Internasjonalisering er ikke en motsetning til bærekraft, trivsel eller psykisk helse - det er en del av løsningen. Et UiB som tiltrekker seg de beste forskerne, tar klima og studenttrivsel på alvor, og gir studentene et solid grunnlag for fremtiden, er et UiB som satser på internasjonalisering.