Ja, filosofi er mer enn pugging
Ex.phil engasjerer studentene i filosofiske diskusjoner – langt utover ren pugging.

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.
I et innlegg i Studvest kritiserer Peik Dyvi-Ulveseth ex.phil for å være preget av for mye pugging. Samtidig uttrykker han entusiasme for ex.phil som et fag som ideelt sett skal «fremme kritisk tenkning og refleksjon». Vi deler denne entusiasmen og er helt enige i at dette er kjerneverdier for ex.phil.
Vår strategi for ex.phil understreker nettopp dette: «Ex.phil. er (...) fundert på en problemorientert og tematisk strukturering av fagstoffet og på studentaktive læringsformer innenfor rammene av seminarmodellen. Slik bidrar ex.phil. til at studentene utvikler evnen til kritisk refleksjon gjennom å utvikle argumentative ferdigheter og den normative vurderingsevnen».
At ikke alle de omtrent 3000 studentene som tar ex.phil hvert år, deler den samme entusiasmen for ideen om ex.phil med Dyvi-Ulveseth og oss, må vi leve med.
Likevel viser studentevalueringene at mange studenter er fornøyde med undervisningen. Høsten 2024 rapporterte 82 prosent av respondentene (232 studenter) ved Det humanistiske fakultet at de var veldig eller middels fornøyd med ex.phil. Ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet var tallet 90 prosent, og ved Det medisinske fakultet 75 prosent. Dyvi-Ulveseths påstand om at «mange misliker ex.phil» og at «få studenter opplever ex.phil som givende» stemmer dermed ikke overens med studentenes egne tilbakemeldinger. Heldigvis.
Dyvi-Ulveseth vil at ex.phil i større grad skal få studentene til å diskutere filosofi selv, i stedet for å pugge. Den målsetningen er vi også opptatt av. I seminarene og seminaroppgavene skal studentene nettopp diskutere og anvende filosofiske teorier. For eksempel har studentene ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet i høst diskutert hvorvidt helsetjenester bør være likt tilgjengelige for alle, eller om de som har råd til det, bør kunne kjøpe seg bedre helsetjenester. Dette er et spørsmål uten fasitsvar, men pensum gir et solid grunnlag for å drøfte og ta selvstendig stilling.
Ved det psykologiske fakultet er en av seminaroppgavene knyttet til dødshjelp, der studentene både skal argumentere for og imot ut fra etiske teorier, før de selv skal ta stilling til påstanden: «Dødshjelp er moralsk akseptabelt». De andre fakultetsvariantene har tilsvarende problemstillinger som fordrer at du som student tar selvstendig stilling til filosofiske argumenter.
I seminaroppgavene er vi ikke ute etter én bestemt konklusjon, men heller å engasjere studentene til å reflektere kritisk ved hjelp av verktøyene vi øver på i seminarene: argumentasjon og filosofisk refleksjon.
Ja, filosofi er mer enn pugging. Det er faktisk alt annet enn pugging. Det tror vi mange kan skrive under på.