Ta vare på mine fremtidige kollegaer

Det er både sjokkerende og katastrofalt at byrådet fortsetter å kutte i en allerede utslitt barnehagesektor.

Publisert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Som lærerstudent har jeg en beskjed til byrådet: Hør på de som jobber i barnehage og skole nå, før det er for sent. Det er et paradoks at jeg allerede før jeg er ferdig med utdanningen, bekymrer meg for min egen og mine medstudenters fremtidige arbeidshverdag. For å få flere lærerstudenter så må vi ta vare på de lærerne vi allerede har. 

Høyresiden er bekymret for rekrutteringen til læreryrket, det er jeg også. Den siste tiden har vi virkelig fått høre fra de som jobber i barnehage: Det er ikke et godt sted å jobbe. Jeg forstår at folk ikke vil søke seg inn på disse studiene. Når fagpersoner som har viet sitt yrkesliv til å utdanne og forme barn og ungdom, opplever utbrenthet, lav lønn, for få kollegaer på jobb og manglende støtte, påvirker det naturligvis andres lyst til å gå inn i yrket. 

Jeg skjønner at unge ikke vil gå inn i en arbeidshverdag som bryter med arbeidsmiljøloven, en jobb der du møter opp hver dag og vet at du ikke kan tilby elevene og barna det de har rett på fordi hele sektoren er underfinansiert. Det er ikke tilfeldig at de ansatte i barnehage og skole er fortvilet over egen arbeidssituasjon samtidig som søkertallene til nettopp disse yrkene er synkende. 

Jeg ser frem til å jobbe sammen med dedikerte kollegaer som, til tross for alt, virkelig bryr seg om utdanning og elevenes beste. Men det er klart at vi trenger bedre vilkår. Det starter med dagens lærere. Nå trenger politikere som ikke bare ser utfordringene, men som faktisk lytter til dem som står i arbeidet til daglig og handler deretter.

Mitt ønske til dere er enkelt: Ta vare på mine fremtidige kollegaer. Hvis vi fortsetter å ignorere deres behov, risikerer vi å miste dyktige fagfolk og svekke kvaliteten i utdanningen. De fortjener respekt, bedre arbeidsforhold og støtte, slik at vi kan sikre et robust utdanningssystem for fremtiden. 

Denne ukens innsikt i mine fremtidige kollegaers arbeidshverdag var siste dråpen. Byrådets siste kutt i barnehagene er ikke bare sjokkerende, det er katastrofalt at byrådet fortsetter å kutte i en allerede utslitt barnehagesektor. Det er ikke annet enn et hån mot barn, foreldre og oss lærere. Det er rett og slett ikke rettferdig at barn, unge og arbeidsfolk skal betale regningen for byrådets kutt i eiendomsskatt til byens rikeste, eller politikernes egne millionlønninger. 

Det er mye vi kan gjøre for å støtte de fantastiske lærerne vi har. Rødt jobber blant annet for økt grunnbemanning, og ønsker også 6-timers dag i bl.a. barnehagene for å redusere arbeidsbelastningen. Begge deler fikk vi gjennomslag for i forrige bystyreperiode, det ene året vi var med på budsjettavtale. Begge tiltakene ble gjennomført som prøveprosjekt med gode skussmål fra både foreldre og ansatte. Dessverre var det uaktuelt for dagens byråd å fortsette disse prosjektene. I stedet for å høre på de ansatte som vet hvor skoen trykker, så sender byrådet en marsjordre om mer kutt til barnehagestyrerne. Dette er ikke bare galt, det er også feigt – byrådet overlater til styrerne å gjøre de konkrete kuttene, selv om vi regner med byrådet vet at kutt i vikarbruk er eneste mulige alternativ for dem. 

Det er enda et par år igjen før jeg skal ut i skolen og jeg gleder meg, men om vi ikke gjør noe snart så vil det bli en ensom arbeidshverdag. Det beste vi kan gjøre for å rekruttere flere studenter til disse yrkene er å gjøre det attraktivt å jobbe i sektoren.S

Powered by Labrador CMS