Debatt

Det er et problem når deltidsjobben går utover studiene

Å være heltidsstudent innebærer ikke bare å møte til undervisning og gjøre det absolutt nødvendige.

ALVORLIG. Vi vet at 31 prosent av studentene i løpet av studietiden har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å dekke basale utgifter. Dette er en svært alvorlig utvikling, skriver leder i Norsk studentorganisasjon, Mads Beldo. ARKIVFOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

I Studvest onsdag 14. Mars tar politisk viseformann i Høyres studenterforening i Bergen, Carl Jannik Egenberg Lindbæk, til orde for at studenter har mulighet til å jobbe ved siden av studiene, samt at det er kostbart å øke studiestøtten.

Norsk studentorganisasjon (NSO) er ikke uenig i at å ha en deltidsjobb ved siden av studiene kan være positivt på flere måter. Det gir både ekstra penger i kassen og nyttig arbeidserfaring, for å nevne noe. Vi mener imidlertid at det er et problem når deltidsjobben går ut over studiene.

I en undersøkelse gjennomført av Sentio på vegne av Universitas og NSO kom det frem at 46 prosent av studentene sier at deltidsjobben går ut over eksamensresultatene deres. Det å være heltidsstudent innebærer ikke bare å møte til undervisning og gjøre det absolutt nødvendige av innleveringer og eksamen. Man skal ha tid til å tilegne seg kunnskap over tid og til å la seg bli motivert av god undervisning til å utforske eget fagfelt, uavhengig av hva man studerer. Vi trenger at studenter ikke ser seg nødt til å prioritere deltidsjobben over studiene for å få endene til å møtes.

Det er helt klart mye penger det er snakk om, når vi står i spissen for å knytte studiestøtten til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (1,5 G), noe som tilsvarer rundt 140 000 kroner i dag. Økningen i studiestøtten vil imidlertid være en investering i kunnskap og morgendagens samfunn, en investering alle ungdomspartiene gikk sammen om før valget når de fremmet ungdomskravet.

  • Kultur: Slik gikk det da professoren prøvde Jodel

Vi vet at 31 prosent av studentene i løpet av studietiden har tatt opp kreditt- og forbrukslån for å dekke basale utgifter, som mat, bolig og helsetjenester. Vi vet også at hver fjerde student får regelmessig penger fra familien (2010). Dette er en svært alvorlig utvikling som skisserer hvorfor dagens studiestøtte må økes.

For at studenter skal kunne studere på heltid, uavhengig av økonomiske forutsetninger, må studiestøtten økes. For å realisere både Erna Solberg sitt ønske om å hindre frafall, og Torbjørn Røe Isaksen sitt ønske om å bli verdensledende på utdanning, må studiestøtten økes. Statsrådene Iselin Nybø og Jan Tore Sanner sitter nå i posisjon for å kunne satse på fremtiden. Det vil koste i et kortsiktig perspektiv, men på lang sikt vil en økning i studiestøtten føre til at flere får utnyttet sitt fulle potensiale. Derfor forventer vi at politikerne hører på studentene og sine ungdomspartier og øker og knytter studiestøtten til 1,5 G.

Powered by Labrador CMS