Nyhet

Dette betalte UiB 450.000 kroner for

Nå har det kommet et nytt kunstverk på uteplassen bak Studentsenteret.

Publisert Sist oppdatert

Muren på Georg Johannesen plass bak Studentsenteret har opprinnelig vært lerret for et kunstverk med sitater fra Georg Johannesen, men dette har fått selskap av ulike kunstverk i alle slags farger gjennom årene.

For ganske nøyaktig et år siden dukket det blant annet opp et nytt gatekunstverk her av Frank Aarebrot. Rektor ved UiB, Dag Rune Olsen uttalte den gang til NRK av han var veldig begeistret over kunstverket og at UiB skulle ta vare på maleriet så godt de kunne.

Det var gatekunstneren Thomas Samsonsen, med kunstnernavnet «Newton», som lagde verket. Ifølge NRK var responsen enorm, og kunstneren fikk meldinger fra kjente og ukjente som uttrykte glede over verket.

I juni i år var plutselig Frank Aarebrot og alle de andre kunstverkene på muren borte. Det var bare bare grå og matt betong igjen.

AAREBROT. Kunstneren høstet mange positive tilbakemeldinger etter å ha malt dette bildet av Frank Aarebrot, ifølge NRK. FOTO: Marie Skarpaas Karlsen / BA.

Aarebrot måtte vekk

Nå er et nytt kunstverk på plass på muren.

– Vi valgte å få på plass et nytt kunstverk her fordi det gamle var utrolig slitt. Det var heller ikke mulig å restituere muren slik den var, sier kunstprofessor Siri Meyer. 

Meyer er leder for estetisk utvalg på UiB som har jobben med å utsmykke universitetet med kunst.

Nå viser det seg at prisen for dette kunstverket kommer på over 450 000 kroner. Dette inkluderer blant annet 200 000 kroner i honorar til kunstnerne.

– Dette er en veldig rimelig pris, og det er vel verdt pengene. Det er ikke bare materialer og det fysiske arbeidet som koster, men også utviklingen av ideen og den kompetansen som er involvert, sier hun.

– Men kunstverket av Frank Aarebrot var både gratis og nesten helt nytt. Hvorfor fjerne det?

– Avtalen med de nye kunstnerne var allerede inngått når kunstverket av Frank Aarebrot ble oppført. Derfor måtte det fjernes, forklarer Meyer.

Hun forteller at Aarebrot-kunstverket er blitt malt på nytt av samme kunstner og hengt opp på SV-fakultetet. Der henger det i det store auditoriet i en liten glassramme. 

– Det hadde vært rart om Frank Aarebrot skulle hengt på Georg Johannesen plass blant alle sitatene til Johannesen. Gatekunst er fint det, men det må passe inn. Det er heller ikke en kunstsjanger som skal vare permanent, sier Meyer.

Kunstnerisk eksperiment
SPENT: Leder for estetisk utvalg, kunstprofessor Siri Meyer, synes det nye kunstverket er spennende FOTO: Eline Hjellbakk Pettersen

Det er søstrene Annette Kierulf, professor i visuell kunst, og Caroline Kierulf, førsteamanuensis i visuell kunst, som er kunstnerne bak det nye kunstverket på muren. Begge to jobber ved fakultet for kunst, musikk og design på Universitet i Bergen.

– Det var ganske mange premisser som vi måtte følge når vi ble invitert til å gjøre dette prosjektet. Ideen om sitater fra Georg Johannesen skulle videreføres og dette har vi gjort med hjelp fra Retorisk forum på UiB som er eksperter på Georg Johannesen, sier Annette Kierulf.

Kunstneren forteller at de ønsket å finne en ny måte å vise sitatene fram på. Valget falt på å utforme dem som gateskilt. Skiltene har en pris på 67 000 kroner.

– Alt man tilfører av tekst i det offentlige rom vil assosieres med noe. Som for eksempel graffiti eller reklame. Vi prøver dermed å assosiere til et nytt element, nemlig gateskiltet, en detalj i bybildet hvis funksjon er å vise deg hvor du er, sier hun.

I tillegg har de hentet farger og elementer fra plassen og omgivelsene rundt. Målet er at man skal kunne se på hele plassen som et maleri.

– Vi har prøvd å gjøre dette på en enkel og leken måte for å forsøke å få fram noe av lekenheten som var i Georg Johannesens metode. Det å kombinere Georg Johannesens kunnskap og sitater med det visuelle gateskiltet er et kunstnerisk eksperiment, avslutter Kierulf.

Bruker hele budsjettet

– Estetisk utvalg får 400 000 kr hvert år fra universitetet, og dette er alt de har til rådighet. Dette bruker de som regel på restaurering av eksisterende kunst og til innkjøp av nye kunstverk, sier avdelingsdirektør for eiendomsavdelingen ved UiB, Even Berge. 

Han synes det er kjedelig at det ikke er mulig å gi estetisk utvalg enda mer midler til å fylle universitet med kunst. Universitetet ønsker mer kunst enn det de har penger til.

– Jeg synes Siri Meyer og estetisk utvalg har vært veldig gode til å utsmykke sentrale områder av universitetet der det oppholder seg mye folk, sier Berge.

Ifølge Berge vil ikke utgiftene for det nye kunstverket ved studentsenteret ha noen konsekvenser for andre byggeprosjekter som universitetet har. Alle pengene er hentet fra estetisk utvalgs egen kasse, noe lederen utvalget kan bekrefte. Hele budsjettet deres blir brukt til det nye kunstverket.

– Dette blir det eneste prosjektet som vi kan gjøre i år, opplyser leder Meyer.

Powered by Labrador CMS