Nyhet

Vil ha flere praksisplasser og studentboliger i Bergen

I dag legges byrådsplattformen for de neste fire årene frem. Plattformen inneholder flere punkter som påvirker studentenes hverdag.

SJEFEN SJØL: Påtroppende byrådsleder i Bergen, Christine Meyer. FOTO: Maiwenn Knapskog
Publisert Sist oppdatert

Helt siden valget har byens største parti, Høyre, både sondert og forhandlet med ulike partier. Nå, halvannen måned etter valget, er sluttresultatet klart.

Det var en stolt og lettet Christine Meyer som kunne presentere sitt første byråd i øverste etasje på Bergen rådhus mandag formiddag. Byrådsplattformen har fått navnet Klosterhagen-erklæringen.

Her er de viktigste punktene for deg som student:

  • Byrådet vil sikre at kommunen gjør det lettere å ansette praktikanter og trainees fra utdanningsinstitusjonene.
  • Slik Studvest meldte fredag, vil byrådet åpne for å bygge nye og innovative studentboliger. Et eksempel er flytende boliger på Dokken
  • Byrådet vil etablere et pilotprosjekt med boliger for studenter og eldre, der studenter kan bo rimelig mot at de er en god nabo og tilbringer tid sammen med de eldre.
  • Ordningen med belønning for studenter som melder flytting til Bergen vil videreføres, men kan endres etter dialog med studentorganisasjonene.
Legge til rette for samarbeid

Påtroppende byrådsleder, Christine Meyer sier til Studvest at det var viktig for det nye byrådet å satse på studenter, blant annet for å forhindre fraflytting etter endt studietid.

– Et av tiltakene vi vil gjennomføre er å legge til rette for et godt samarbeid mellom akademia, kommunen og næringslivet. Ved å gjøre dette vil det bli enklere for studentene å bli kjent med Bergen og komme seg ut i arbeidslivet, enten i offentlige eller private stillinger.

Hun trekker spesielt frem punktene om nye studentboliger som saker de prioriterte i forhandlingene. Blant annet nevner hun flytende studentboliger på Dokken som et slikt prosjekt.

NYTT BYRÅD: Her presenterer Meyer det nye byrådet.

– Av de innovative prosjektene vi har sett på til nå, så er ideen om en flytende studentbolig-dokk noe vi ønsker å se nærmere på. 

Sammen med de innovative prosjektene vil byrådet starte et pilotprosjekt hvor eldre og studentboliger kan kombineres slik at studentene kan få rimeligere leie hvis de er en god nabo. På spørsmål om hva som må til for å være en god nabo sier hun følgende:

FLYTENDE: Slik ser planene for en mulig flytende studentboligdokk ut. FOTO: AquaDemica AS

– Det kan være små ting som å delta på aktiviteter og tilbringe tid sammen med de eldre. Så lenge man legger inn en viss innsats så vil man for eksempel få rimeligere leie. Vi tror at dette er et tiltak som både studenter og eldre kan nyte godt av.

Den nye byråden for eldre, helse og omsorg, Marte Joan Monstad (FrP) er veldig entusiastisk når hun blir spurt om det nye prosjektet.

– Dette er ikke bare et godt tiltak for å få bygget flere studentboliger, men det kan også være med å bekjempe ensomhet blant både studenter og eldre.

Akkurat når byrådet vil sette i gang med prosjektet er fortsatt ikke klart.

– Vi ønsker selvfølgelig å sette i gang med alle gode prosjekter så fort som mulig og klør i fingrene etter å begynne, men vi må fortsatt se det an på detaljene og når vi skal begynne.

FREMSKRITTSPARTIET: Marte Monstad er ny byråd for eldre, helse og omsorg.

Et annet forslag er å videreføre ordningen med belønning for studenter som melder flytting til Bergen, men med endringer etter dialog med studentorganisasjonene.

Byrådet vil også åpne for at private aktører kan bygge studentboliger slik at dekningsgraden blir økt.

Rett fra Dragefjellet til rådhuset

Reidar Digranes (Sp) er med sine 23 år den yngste byråden noensinne. Han er utnevnt som ny byråd for næring, kultur og idrett.

– Det er veldig, veldig, veldig spennende, og jeg ser frem til å ta fatt på det viktige arbeidet, sier han til Studvest.

NYUTDSNNET: Den nye kulturbyråden Reidar Digranes var ferdig utdannet jurist i vår.FOTO: Brede Tolo Haugland

Det er også han som får ansvar for skjenkepolitikken i Bergen, og kunngjør allerede nå at det kommer flere endringer på den fronten.

– Vi kommer til å oppheve de alkoholfrie sonene i sentrum. Det betyr ikke at det blir totalt frislipp, det blir vurdert individuelt på godt grunnlag, men vi kommer ikke til å ha de sonene lenger.

Han forteller også at de vil se på mulighetene for å utvide skjenketidene til lovens maksgrense, som vil si så sent som til 03.00 i helgene.

– Siden du kommer tilnærmet rett fra studiene og inn som kulturbyråd, betyr det at studentkulturen i Bergen har fått en mann på innsiden?

– Ja, det kan du vel si, sier han med en liten latter, og legger til at det nye byrådet er opptatt av en bred kulturpolitikk.

– Studentkulturen og arbeidet som legges inn av frivillige studentorganisasjoner er absolutt noe vi verdsetter veldig høyt.

Studvest presiserer: I en tidligere utgave av saken lå det inne kommentarer fra Sjur Selsvik, leder i Velferdstinget Vest. Disse er tatt ut da de ble gitt i en kontekst før hele byrådsplattformen var kjent.

Powered by Labrador CMS