Nyhet
Dette vil Moderat liste gjøre for deg
Les om Moderat listes kjernesaker.
Den 19. april åpner den digitale stemmeurnen for årets studentvalg ved Universitetet i Bergen (UiB).
I studentvalget stemmes det blant annet over hvem som skal få setene i Studentparlamentet. 24 av 31 seter besittes av studenter som velges gjennom listevalget. Listene kan sammenliknes med politiske partier, og de fleste av dem har en ideologi som kan plasseres på den politiske høyre-venstre-aksen.
Kjernesaker: En friere studiehverdag, slutt på symbolpolitikk, og ja til skjenking på campus.
For Moderat liste er frihet en viktig grunnpilar. De mener at man har frihet i studenthverdagen i dag, men at i en optimal verden ville man hatt mer selvbestemmelse, og bedre forutsetninger for å jobbe når det passer en selv best.
– I dag er det mange studenter som ønsker mer frihet i hverdagen. Det kan bety at man får mer å rutte med økonomisk, eller at man har bedre muligheter til å styre sin hverdag selv. Alt dette er viktig for oss i Moderat liste, sier listeleder Anna Aurora Ekeland Bjørkly.
Moderat liste mener det brukes for mye tid på symbolske vedtak i studentpolitikken. I tillegg uttalte avtroppende Moderat Liste-leder i Studvest tidligere i år at det kunne vært en idé å legge ned hele Studentparlamentet. Nå sier Bjørkly, som er ny listeleder, at det er et vanskelig spørsmål å ta stilling til.
– Vi mener, som alle andre, at det er viktig at man har et fungerende studentdemokrati på UiB. Problemet er heller da at Studentparlamentet, slik det fungerer i dag, ikke nødvendigvis fungerer som det skal.
Hun peker på at valgdeltakelsen er for lav, og at parlamentet bruker generelt for mye tid på symbolske vedtak, og for lite tid på den politikken studentene bryr seg om.
– Dette er en problemstilling man må løse, og om nedleggelse eller reform er det riktige svaret her, vet man ikke før man har prøvd. Som sagt, et vanskelig spørsmål, men vi ser store mangler slik ting fungerer i dag.
I tillegg til kjernesakene, trekker Moderat Liste fram at de ønsker å konkurranseutsette Sammenkantinene for å gi studentene et bedre tilbud.
– Det betyr ikke at Sammen i dag gjør en dårlig jobb, for det gjør de ikke, men heller at man ønsker å se om kantinedriften på universitetet kan gjøres på en billigere og bedre måte.