Er det studentenes plikt å få barn?
KOMMENTAR: Det er ifølge regjeringen de unge som må opprettholde velferdsstaten, og for å gjøre det må de reprodusere.
Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.
Aldri før har det vært så mange kvinner i høyere utdanning. Universiteter og høyskoler landet over kryr av dem. De er unge, kunnskapshungrige og har hele livet foran seg. Det er ingen tvil om at disse kvinnene er en dyrebar ressurs for samfunnet. Samtidig fører dette naturlig nok til at de samme kvinnene velger å få barn senere i livet, eller at de rett og slett har andre prioriteringer. Dette er imidlertid ikke godt nok for dagens regjering.
“Norge trenger flere barn” var den klare beskjeden i statsminister Erna Solbergs nyttårstale. Det er ifølge regjeringen de unge som må opprettholde velferdsstaten, og for å gjøre det må de reprodusere. Regjeringen har derfor satt sammen en arbeidsgruppe som skal jobbe for at blant annet flere studenter skal velge å få barn. Dersom det fører til at de som faktisk ønsker barn i ung alder får en lettere studietid, er dette selvsagt bra. Men bør økt andel studenter med barn egentlig være noe å strebe etter?
Lista over utfordringer det å være student og forelder medfører er lang. Dårlig økonomi og rigide utdanningsinstitusjoner forverrer dessuten en allerede ekstremt krevende situasjon. Daværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland forteller at regjeringen vurderer å utvide foreldrestipendordningen og gi billigere barnehageplasser. Det kan godt hende dette vil gjøre hverdagen noe bedre for student-foreldre, men det vil neppe være nok til at flere kommer til å ta en så drastisk beslutning som det å få barn i studietida.
Samtidig er regjeringen opptatt av at studenter fullfører utdanningen. Så opptatt er de av dette at de vil holde igjen 15 prosent av stipendet som insentiv for at man skal fullføre en grad. Men hva slags signaler sender det til de som har, eller vurderer å få, barn? Dersom det er vår “plikt” å sørge for en voksende befolkning, skal vi da straffes med høyere studielån hvis vi ikke klarer å kombinere de to oppgavene?
Dersom du holder ut og fullfører graden, kan det å ha barn likevel få store konsekvenser for din fremtid. Ifølge kandidatundersøkelsen for 2018 har de som velger å engasjere seg ved siden av studiene – enten i form av arbeid eller verv i en studentorganisasjon – en klar fordel når det gjelder å få jobb etter studiene. Det samme gjelder de som drar på utveksling. Dette er fordeler småbarnsforeldre kun kan drømme om. Å få barn som student betyr altså ikke bare at du får mindre fritid og går glipp av sosiale aktiviteter. Du kan også risikere å havne utenfor arbeidslivet.
For min del, og jeg tviler på at jeg er alene, er det helt uaktuelt å skulle bli gravid som student. Jeg ser det heller ikke som min plikt å reprodusere i en allerede overbefolket verden. Og når det gjelder å redde velferdsstaten fra å kollapse som følge av eldrebølgen, er lave fødselstall etter min mening feil problem å fokusere på. Regjeringen har likevel rett i én ting: Det må bli lettere, for dem som ønsker det, å få barn tidlig. Dette krever imidlertid mer omfattende tiltak enn et par økonomiske finjusteringer.
- Les også: Aleksandra (24) er mor og fulltidsstudent
- Les også: Engasjerte studenter får nesten alltid jobb