Kultur
– Et utstillingsvindu for lokale talenter
I nesten 50 år har studenter ved Griegakademiet holdt konserter på Festspillene i Bergen. En verdifull tradisjon, mener både studentene og Festspilldirektøren.
Fra 24. mai går scenekunstfestivalen Festspillene i Bergen av stabelen.
Blant arrangementene på programmet er konsertserien «Stikk Innom», et samarbeidsprosjekt mellom Festspillene og Griegakademiet. Samarbeidet har vart i snart 50 år.
For flere av studentene er ikke Festspillene kun en fest: De skal også ha eksamensopptreden.
Unik kulturinstitusjon
Festspilldirektør Lars Petter Hagen forteller at Festspillene er en helt unik kulturinstitusjon i Norge, og at han ser det har stor betydning for Bergens kulturliv.
– Festspillene fungerer som en spydspiss for kulturlivet, der det lokale møter det internasjonale. Jeg har inntrykk av at bergenserne er veldig stolte av det, med rette. Det er en møteplass og et utstillingsvindu for lokale talenter og lokalt kulturliv, sier direktøren.
Studenter opptrer – og har eksamen
«Stikk innom» holdes årlig i foajéen i Grieghallen. Det er flere konserter hver dag gjennom hele festivalen, med nye musikkstudenter på hver framføring.
Flere av studentene skal også opptre på musikkfestivalen Nattjazz som foregår i samme tidsrom som festspillene.
Heidi Kvelvane og Symre Taugbøl Bang studerer utøvende jazz ved Griegakademiet. Sammen utgjør de duoen Bankvelv, og de er blant studentene som skal holde eksamenskonsert på «Stikk Innom». De poengterer viktigheten av å få erfaringer med å spille konserter og praktisere yrket som musikere.
– Hvis vi ikke hadde hatt eksamen der hadde vi nok hatt den i musikkrommet på skolen, og det er mye mer relevant å gjøre eksamen til en konsert ute blant folk, sier Bang.
Kvelvane spiller saksofon og trekkspill, mens Bang spiller hardingfele og gitar. Sammen skal de spille både klassiske versjoner og sine egne improviserte versjoner av vestlandsk slåttemusikk. De drømmer om å bli drevne nok i fremtiden til å improvisere musikk til dansearrangementer og samkjøre seg med danserne.
– Målet er å være så stødig i dansetakten at hvis noe skjer på gulvet, så kan vi svare. Mange har glemt det, men folkemusikk er jo i utgangspunktet dansemusikk.
Stas for musikkstudentene
Kvelvane synes det er veldig stas å spille på Festspillene, og Bang følger opp med at studenter ved Griegakademiet kan få mange gode muligheter av å følge med på e-poster fra skolen. De meldte seg som interesserte i å delta, og nå står de på programmet og øver til framføring.
Bankvelv-duoen forteller at relasjonene fra Griegakademiet er noe av det viktigste de vil ta med seg videre etter studietiden. I et miljø av medelever med lik interesse opplever de at det oppstår spesielt gode vennskap. Dette sier de er fint både for det sosiale og for utviklingen deres som musikere.
– Det er veldig kult at jazzlinja blir en sammensveiset gjeng, siden jazzmusikk er veldig sosialt og vi spiller så mye sammen, sier Kvelvane.
– Jeg må nesten bevisst legge inn pauser av og til, så ikke det blir spilling hele tiden, fortsetter Bang.
Pause fra eksamenslesingen
Festivalsjef Hagen mimrer tilbake til sin opplevelse med festspillene fra den tiden han var student ved Norges Musikkhøgskole. Også da foregikk både Festspillene, Nattjazz og i tillegg Borealis samtidig.
Festspilldirektøren er klar over at festivalen havner midt i eksamensperioden, og mange studenter sitter med nesa i pensumbøkene. Det har likevel en naturlig forklaring, ifølge Hagen:
– Da det startet for 70 år siden var det statistisk sett de to ukene med best vær i Bergen.
Likevel oppfordrer han studentene til å ta en pause fra lesingen til fordel for en minneverdig kulturopplevelse.
– Mange av arrangementene er billige eller gratis, så jeg oppfordrer alle til å ta en sjanse, kanskje du oppdager noe du ikke visste at du likte.
- LES OGSÅ: – Vi vant kanskje ikkje konkurransen, men vi vinner banketten!
- LES OGSÅ: Den halv-store (og halv-seriøse) is-testen