Nyhet

Forslag til statsbudsjett kutter studentboliger

– Kan presse prisene opp, sier studentleder.

ARKIVFOTO: Henriette Frøysland Thorkildsen
Publisert Sist oppdatert

Onsdag formiddag ble regjeringen sitt forslag til statsbudsjett for 2021 lagt frem. Ett av punktene handlet om å kutte i studentboliger.

Tidligere år har regjeringen foreslått å bevilge midler til 2000 studentboliger. Bevilgningen til 2020 var for 2200 boliger.

I årets budsjettforslag foreslår de å bevilge midler til 1650 studentboliger.

– Kan presse prisene opp

Leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO), Andreas Trohjell, er ikke fornøyd med at regjeringen ikke lenger satser på bolig.

– Regjeringen har vært flinke til å levere på dette punktet lenge, og nå er det et helt kutt på over 500 studentboliger. Vi i NSO mener at dette ikke henger sammen når man samtidig øker antallet studieplasser.

Han utdyper at det står over tusenvis av studenter i kø, ifølge boligtallene deres fra høst.

– Hva kan bli ytterste konsekvens for studentene med dette kuttet?

– Færre studentboliger betyr at færre studentboliger er ledige. Det vil si at flere må ut på det private markedet, og det kan presse prisene opp, sier han.

– Sjokkerende av regjeringen

Anette Arneberg er leder i Velferdstinget Vest. Hun mener at dette er et spesielt signal å sende til norske studenter i dag.

– I Bergen hadde vi rekordantall søkere. Man klarte å fylle alle studentboligene på tross av at det ikke kom så mange internasjonale studenter i år. Det ser jeg på som et kjempesignal om at vi må trappe opp studentboligbygging, ikke trappe ned. Så dette synes jeg er sjokkerende av regjeringen, sier hun.

Arneberg er bekymret for at det nå blir vanskeligere å finne studentbolig for de studentene som ønsker det.

– En del av formålet med studentboliger er at det skal være markedsregulerende, det vil si at kvaliteten på boligene som studentene generelt bor i, også privat skal øke, fordi man setter en standard som gjør at studentene kan kreve mer, og det mener jeg er absolutt nødvendig, sier hun, og fortsetter:

– I sommer har vi sett kampanjen «min_drittleilighet» som har vist hvilke forhold studenter i dag bor i, da synes jeg løsningen er flere studentboliger og ikke færre.

– Er det mange studenter i boligkø nå?

– Tildelingen av studentboligene er i hovedsak i juli, så boligkøen er nok ikke så lang akkurat nå. Men det betyr jo at det er mange studenter som har ønsket å bo i studentbolig som ikke har fått muligheten til det og derfor må leie privat. Det er veldig uheldig, sier hun.

Andre endringer i statsbudsjettet:
SJOKK. Anette Arneberg, leder i Velferdstinget Vest, synes kuttet i studentboliger er sjokkerende av regjeringen. ARKIVFOTO: Andrea Olsen
  • Prisjusterer studiestøtten med 2,3 prosent. I dag er støtten på 112.290 kroner. Med prisjustering blir den 126.360 kroner.
  • Bevilger 20 millioner til studentsamskipnadene for å styrke velferdstjenestene til studentene. Dette kan være psykologtjeneste, treningstilbud og kafeer med studentpriser.
  • Endre BSU-ordningen. Det foreslås å øke sparebeløpet fra 25.000 kroner i året til 27.500 kroner i året.
Powered by Labrador CMS