Onsdag kan du teste deg for klamydia på Studentsenteret

– Det er stilig å ta ansvar for sin egen seksuelle helse, sier arrangør.

Publisert Sist oppdatert

Klamydiadagen:

  • Arrangeres onsdag 9. oktober på Studentsenteret
  • Varer fra 10-16
  • Arrangeres av MSO, som ønsker å senke spredningen av kjønnssykdommer og øke bevisstheten på å teste seg
  • Testene deles ut og sendes videre av frivillige medisinstudenter

Norge er det landet i Norden som har mest sex. Samtidig topper vi en annen statistikk, nemlig antall tilfeller av klamydia. 

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, og ifølge Folkehelseinstituttet har én av 20 seksuelt aktive unge klamydia til enhver tid. 

For å gjøre folk mer bevisste på dette arrangerer Medisinernes seksualopplysning (MSO) Bergen det de kaller klamydiadagen. Nestleder i MSO Alexander Nima Sharami forteller at klamydiadagen arrangeres hvert semester for å gjøre studentene mer bevisste på å teste seg for klamydia og gonoré. 

– Vi treffer studenter gjennom hele dagen som kan stille oss spørsmål. Det blir på en måte helseopplysning samtidig som vi er et sted hvor studentene kan teste seg.

Dette sier leder for MSO, Maria Inga Mangersnes. Nestleder Sharami forklarer at testene studentene tar under klamydiadagen er helt gratis og fort gjort. 

– Vanligvis når folk tester seg er det veldig lange køer, for eksempel på helsestasjonen eller sykehuset, men det slipper man på klamydiadagen, understreker Sharami.  

Vil senke spredningen

I fjor var det 433 studenter som sjekket seg for kjønnssykdommen på Studentsenteret. Sharami forteller at de ikke har et spesifikt mål om antall studenter de ønsker å teste, men at målet hvert år er å senke spredningen av kjønnssykdommer og at alle som er i risikosonen skal teste seg. 

– Vi vil ikke bare at folk skal teste seg på klamydiadagen, men at folk skal vite at man skal teste seg to uker etter at de har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, forteller Mangersnes. 

– Hvorfor trenger studentene en klamydiadag?

– Klamydia er egentlig en farlig sykdom på den måten at det er grunnen til at mange er barnløse. De vanligste symptomene på klamydia er jo ingenting, så man merker ikke at man har det. Går man med det lenge nok kan det sette ned evnen din til å få barn, og det er selvfølgelig ikke ønskelig, sier Sharami.

Han får støtte av Mangersnes, som forteller at klamydiadagen også handler om å senke terskelen for å teste seg for kjønnssykdommer. 

– Det å teste seg for klamydia skal ikke være noe som blir sett på som ekkelt eller dumt, det skal være noe som er bra. Det er stilig at folk tar ansvar for sin egen seksuelle helse, understreker MSO-lederen.

Oppfordrer til gøy kondombruk

Det er ikke godt å vite hvorfor Norge topper kjønnssykdom-statistikken i Norden. Sharami tror det kan ha noe med innstillingen til nordmenn. 

– Jeg tror mange tenker de ikke trenger kondom fordi de sannsynligvis ikke får de verste sykdommene, og at det bare er å ta en pille dersom man får klamydia.

Mangersnes nikker. Hun tror årsaken kan være at ungdommer ikke er flinke nok til å bruke kondom.  

– Tilbakemeldingene vi har fått er at kondomer ødelegger litt for samspillet og at det ikke blir like «smooth» som man vil at det skal bli. Da blir det lettere å droppe kondomet. 

KONDOMKURS. – Hvis du snakker om kondombruk som om det er en selvfølge å bruke det tror jeg folk lettere vil ha den innstillingen. ARKIVFOTO. Aurora Berg

For å få ungdommer til å bli flinkere til å bruke prevensjonsmiddelet, oppfordrer Sharami å gjøre kondombruken gøy.

– Du kan kjøpe kondomer med smak og som lyser i mørket. Hvis du snakker om kondombruk som om det er en selvfølge at man skal bruke det tror jeg folk lettere vil ha den innstillingen. 

Forsidefoto: Aurora Berg

Powered by Labrador CMS