Nyhet
Høyblokken på Fantoft er blitt helt ny
Men etter en oppussing til 157 millioner har leien økt med over 1000 kroner.
Høyblokken (C- og D-blokken) på Fantoft har vært gjennom en ordentlig overhaling det siste året. Bygget ble bygget for snart 50 år siden. Studentene har klaget på de gamle byggene på Fantoft, når det gjelder alt fra dårlig isolasjon til mangel på fellesarelaer. Nå er nye studenter på vei inn i kliss nye omgivelser.
Kommunikasjonssjef i Sammen, Marita Monsen forteller at tidligere oppgraderinger av bygget kun har vært overflatiske forbedringer som ny maling og møbler. Nå har de revet alt slik at kun betongen sto igjen, og bygget opp igjen fra bunnen av.
Oppussingen inkluderer:
- Hvert rom har blitt en egen branncelle med ny gips på veggene.
- Badene er pusset opp.
- Kjøkken og fellesareal med sofakrok er pusset opp og utvidet.
- Nye større vinduer.
Det er plass til like mange studenter i bygget som tidligere, så for å få plass til mer fellesareal er det bygd på et eget tilbygg på forsiden og baksiden av blokken.
– Studentene har ønsket mer plass til å gjøre ting sammen, forteller Monsen om oppgraderingene.
Fra sommeren i år til juni 2019 planlegger Sammen å også renovere A- og B-blokken på Fantoft, og til slutt E og H fra juni 2019 til juli 2020.
Over 1000 kroner dyrere
Men oppussingen kommer ikke uten noen konsekvenser. Den har kostet 157 millioner kroner. Midlene har Sammen måttet stå for selv gjennom et lån. Derfor har leieutgiftene gått betydelig opp.
Månedsleien før oppussingen var på 2775 kroner, i tillegg til 400 kroner til strøm. Den nye leien er 4000 kroner, i tillegg til strøm som nå koster 200 kroner. Det er en total økning på 1025 kroner, eller 30 prosent.
– Vi mener at prisen står godt i forhold til det studentene får tilbake. Alt er nyoppusset, så det er verdt å betale mer, sier Monsen.
– Aldri bodd så fint
Hun får medhold av utvekslingsstudent Chen Le (24) fra Kina som er mer enn fornøyd med sin nye bolig.
– Jeg har aldri bodd et så fint sted som student, sier han.
Han mener prisen er litt høy sammenliknet med hjemlandet, men lavere enn hva han forventet i Norge.
Ønsker mer stabilitet
Tidligere har det også vært en stor overvekt av internasjonale studenter boende i Høyblokken, men nå skal over halvparten av beboerne være norske, ifølge Sammen. En av dem er Mathias Berge (19), som skal begynne på byggingeniørstudiet ved Høgskulen på Vestlandet.
– Jeg har hørt at det er mange internasjonale studenter som bor her, men det synes jeg bare er fint. Det er kjekt å bli kjent med nye folk, sier Berge.
Monsen forteller at det er et bevisst valg fra deres side å ta inn flere norske studenter på Fantoft.
– Vi håper at dette vil føre til et mer stabilt miljø på Fantoft, sier hun.
Monsen forklarer at de norske studentene blir boende lengre, mens de internasjonale gjerne kun er der i et semester eller to.
Derfor kan det bli stor gjennomstrømning av beboere i blokken.
– Vi ønsker også at en bedre miks av studenter skal bidra til å integrere de internasjonale studentene bedre, legger hun til.
Vil forbedre språket
Utvekslingsstudent Le er også glad for at det skal være en stor tilstedeværelse av norske studenter i høyblokken.
– Da får jeg mulighet til å forbedre både engelsken og norsken min, sier Le som skal studere norsk under utvekslingsoppholdet sitt.