HVL-band gikk rett til topps i internasjonal konkurranse
Etter to finaler og to seiere er Astroturf tilbake i Norge som vinnerne av studentbandkonkurransen Campus Europavox. Nå har rockebandet store planer om både konserter og nye låtslipp til sommeren.
Onsdag 26. april braket det løs med den internasjonale finalen i studentbandkonurransen Campus Europavox – for første gang i historien.
Til slutt ble det Norges bidrag, selveste Astroturf, som ble vinnerne på delt førsteplass sammen med det tyske bidraget, Elen in wavs.
Totalt stilte 20 studentband fra Frankrike, Tyskland, Romania og Norge i konkurransen, der fire av dem kom til finalen i Clermont-Ferrand i Frankrike.
Tilbake til røttene
Studvest møter de ferske europamesterne på Høgskolen på Vestlandet (HVL) sin studentbar, Kronbar, der det hele startet.
Det var nettopp her – på en jammekveld på Kronbar – bandet fant hverandre, og to av bandets medlemmer, vokalist Susanne Hemnes og gitarist Alvin Haukedal Gusfre, er i dag kjærester.
– Jeg tror jam er som tinder for alle musikkinteresserte. Er du singel og trist, så dra på Kronbar! Det er et fint sted å møte andre som liker musikk, spesielt på jam, sier bassgitarist Amina Akkouche.
– Dette er hjemme, legger Gusfre til.
En drøm har gått i oppfyllelse
I februar i år stod Astroturf på scenen på Kronbar og knivet med de fire andre studentbandene, Sif, Hyerin, Eat People og Baby Heartless, om finaleplassen til Frankrike. Rocekbandet satte den gangen fyr på Kronbar og publikummet – og det samme skjedde i Clermont-Ferrand forrige onsdag.
– Hvordan føles det å ha vunnet? Ikke bare finalen i Norge, men også hele Campus Europavox?
– Helt ubeskrivelig! sier gitarist Ivan Tokheim, mens de andre bandmedlemmene nikker bekreftende.
– Det var skikkelig, skikkelig gøy, legger Akkouche til.
– Det var en ære å kunne dra dit og representere HVL og Bergen, og Norge! Jeg føler vi alle var vinnere på en måte, siden det var opplegg for alle, sier Hemnes.
Treretters lunsj og herrer i dress
Bandmedlemmene forteller at de hadde et tett opplegg der de gjorde alt fra å møte ordføreren på rådhuset til podcaster, radiointervju og treretters lunsjer.
Det var ikke bare maten som var av øverste klasse – på konsertene var det nemlig publikum fra blant annet EU-kommisjonen til stede.
– Vi vet ikke engang hvem alle var, for de snakket fransk, men de virket viktige og hadde dress på, sier Hemnes og ler.
– Vi var litt på utstilling, spøker Gusfre.
Studentlivet i Frankrike
Bandmedlemmene i Astroturf hadde et tett opplegg fra morgen til kveld under hele oppholdet i Frankrike, og ble godt kjent med de andre artistene.
– Hadde dere privatliv?
– Nei, kommer det unisont fra bandet.
– Alt var felles fra du stod opp til du la deg, konstaterer Gusfre.
– Vi hadde hvert vårt soverom, men det var vel så langt det privatlivet gikk, legger Tokheim til.
De bodde i studenthybler på campus ved universitetet i Clermont-Auvergne sammen med deltakerne fra de andre nasjonene.
– Så vi fikk på en måte leve litt studentlivet i Frankrike, sier Akkouche.
Hemnes sier seg enig:
– Det var litt sånn Fantoft vibes, liksom, sier hun.
Tilbake til hverdagen
Bandet har nok av planer fremover nå som de er tilbake i Norge. De slipper snart ny singel, og skal spille inn flere låter i løpet av sommeren. Astroturf er også et av bandene som skal spille på Madam Felle 1. juni under Pavels Juke Joint, en månedlig samlingsplass for musikk og kunst. Fansen har med andre ord mye å se frem til.
– Nå har vi tatt over verden. Verden i dag, Bergen i morgen! spøker Tokheim.
Bandet regner med at de har lagt ned rundt 200 timer i øving, konserter, låtskriving og innspillinger siden Astroturf ble stiftet for et år siden. De er enige om at bandvirksomhet tar opp en stor del av fritiden deres, med øving hver uke, månedlige konserter og andre administrative oppgaver.
– Jeg tror jeg satt 3 timer i går og redigerte en real, forteller Hemnes.
Ikke vær redd for å ta plass
Vinnerne er enige om at de har lært mye på reisen til finalen i Campus Europavox. De oppfordrer studenter som brenner inne med en banddrøm om å satse, snakke med folk, ta plass – og ikke være redde for å mase.
– Ikke underselg deg selv og det du kan tilby, for det er som regel bra, sier Tokheim.
Bandmedlemmene mener det er viktig å komme seg ut fra det trygge øvingsrommet og kaste seg ut på scenen.
– Spill live. Du kan øve så mye du vil i kjelleren, i containeren eller hvor du vil, men hvis ikke du spiller live, så blir du ikke god på å spille live, sier Gusfre.
– Ha det gøy på scenen, så går det bra, egentlig, avslutter de.
- LES OGSÅ: STUDENTBAND KONKURRERTE PÅ KRONBAR
- LES OGSÅ: WELHAVEN KOLLEKTIV PÅ LANDMARK