I denne studentorganisasjonen er de norske studentene i mindretall
Av totalt 30 medlemmer, er det kun 5 som ikke er utvekslingsstudenter. Lørdag arrangerer studentorganisasjonen en internasjonalt kjent konferanse på NHH.
22. September skal TEDxBergen arrangeres for åttende år på rad på Norges Handelshøyskole (NHH).
Teamet som organiserer konferansen består av 30 frivillige studenter fra Norges handelshøyskole (NHH), Universitetet i Bergen (UiB) og Høgskulen på Vestlandet (HVL). Nesten alle arrangørene er utvekslingsstudenter. Kun fem norske studenter er med på å arrangere konferansen.
– Noen tenker kanskje at det kun er for internasjonale studenter, men alle kan søke og vi prioriterer ikke utvekslingsstudenter foran norske studenter, forteller leder for arrangementet, Sahil Sadana.
Det kan kanskje virke skummelt for søkere at kommunikasjonen innad i teamet kun foregår på engelsk, tror markedsføringssjef Tim Kovalev.
– Men så langt har det ikke vært et problem, sier han.
Et av medlemmene i markedsføringsteamet, norske Helene Louise Dante, forteller at hun vanligvis ikke treffer utvekslingsstudenter på studiet sitt, bortsett fra orienteringsmøtene i begynnelsen av semesteret.
– Det er bra at TEDxBergen er et samlingspunkt der norske og internasjonale studenter kan treffes og samarbeide, mener hun.
Fra NHH til Bergen
TEDxBergen startet i 2010 og het da TEDxNHH. Det var den første selvstendig organiserte TED-konferansen i Norge. Etter tre år skiftet de navn fra NHH til Bergen og utvidet til bynivå.
Teamet arrangerer konferansen på lisens fra TED Talks, som holder konferanser på et globalt nivå, mens TEDx fokuserer på byer og nærmiljø.
– X-en betyr at vi organiserer alt på egen hånd og jobber på en lisens som vi søker om å få hvert år. I praksis kan nesten alle studiesteder søke om å få arrangere en slik konferanse. Man må bare bevise at man har både kapasitet og interesse til å gjennomføre det, forteller Kovalev.
Studentorganisasjonen søker ikke som skole, og vil gjerne bli kvitt inntrykket av at det kun er et NHH-arrangement. Teamet ønsker at dette skal være et arrangement for alle, forklarer Kovalev.
– TEDxBergen er nå et av de største samarbeidene mellom studiestedene i byen. Det er spennende å kunne utvide og få inn ekspertise fra andre skoler slik at vi ikke bare består av NHH-studenter, sier Kovalev.
– Hvorfor blir konferansen fortsatt holdt kun på NHH?
– Det er flere grunner til det. Blant annet er det avhengig av hvor mye penger vi har til rådighet. I tillegg prøver vi å holde arrangementet intimt og jo større det blir desto mindre personlig blir det for teammedlemmene og publikum. Det vil også bli mer komplisert å organisere jo større det er. Vi er tross alt heltidsstudenter som gjør dette frivillig, svarer Kovalev.
– Vil vise hva vi kan
Planleggingen for konferansen begynner allerede i desember og januar. Ettersom teamet organiserer konferansen på egen hånd, har de full kontroll over valg av tema og talere.
I år er hovedtemaet fremtiden og forandringer, til kontrast fra fjoråret som var «The good old days».
Medlemmene mener det er viktig å ha en god balanse i temaene. Mange forbinder fremtiden med teknologi, men i år skal TEDxBergen fokusere på potensielle sosiale problemer i fremtiden.
– Vi håper det blir lærerikt for alle som deltar, sier Kovalev.
Utvekslingsstudentene som er med å arrangere konferansen vil veldig gjerne vise hva de kan, forklarer han.
– Forhåpentligvis vil vi etterlate oss noen spor i Bergen og Norge mens vi studerer her.