Ikke tjen for mye som student

Man kan fort glemme konsekvensene det å jobbe ved siden av studiene har på studielånet.

ILLUSTRASJONSFOTO: Tore H. Thiesen
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Debattregler

  • Vil du få din mening på trykk i Studvest? Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.

Et privilegium norske studenter har er studielånet man får utbetalt gjennom studietiden. Det er et svært gunstig lån, hvor renter ikke begynner å påløpe før etter endt studietid. I lys av dette, tenker man nødvendigvis ikke på dagen man skal betale tilbake disse pengene, og hvor mye man faktisk skal betale tilbake. 

Når man begynner på et studie, så er man allerede der bundet til å fullføre graden dersom man ønsker å dra nytte av full omgjøring til stipend, på 40 prosent. Dette er nytt fra starten på skoleåret 2019-2020. Kun 25 prosent av lånet blir omgjort til stipend ved bestått eksamen. De resterende 15 prosentene blir omgjort dersom man fullfører graden. Hvis du har 300.000 i studiegjeld må man betale 45.000 kroner mer dersom man ikke har en fullført grad. I tillegg kommer renter på dette ekstra man får i gjeld. Med andre ord, er dette noe man kanskje bør tenke på når man starter på en utdanning. 

Det er ikke bare det som påvirker omgjøringen av lån til stipend. Hvor mye du jobber ved siden av studier kan også være med å påvirke studielånet ditt. Mange studenter kan tenke at å jobbe ved siden av studier kun bringer fordeler i form av ekstra penger å rutte med i hverdagen. Det gjør det uten tvil, men man kan fort glemme konsekvensene det har på studielånet. Hvis du tjener over 188.509 kroner, vil stipendet reduseres gradvis etter hvor langt over grensen du er. Når Lånekassen beregner hvor mye du kan få i stipend, regner de først ut differansen mellom inntektsgrensen og inntekten din. Beløpet de får ganger de med fem prosent og antall måneder du har fått støtte. Dette trekkes fra stipendet!

Eksempel:

Inntekt – 250.000

Beløpsgrense – 188.509

Inntekt over beløpsgrense – 61.491

Formelen over gir dette regnestykket:

61.491 * 0,05 * 10 måneder = 30.745,50 kroner blir omgjort fra omgjøringslån til ordinært lån. 

Man må også huske på at beløpet som kuttes av stipendet ditt, også må beskattes, hvor du igjen sitter igjen med mindre.

Hvis du falt litt ut av poenget med vårt talleksempel, fortvil ikke, vi vil bare formidle det enkle budskapet: Ikke tjen for mye i studietiden, det kan koste deg dyrt.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS