Jusstudent er med i ny ytringsfrihetskommisjon
Sarah Zahid er den eneste studenten i landet som skal være med i ytringsfrihetskommisjonen.
I november 2019 kunngjorde regjeringen at de ville opprette en ny kommisjon for ytringsfrihet. Fredag 14. februar ble mandatene presentert for første gang av kultur- og likestillingsminister Abid Raja.
En av de 18 mandatene i kommisjonen er den 23 år gamle jusstudenten og samfunnsdebattanten Sarah Zahid.
– Jeg synes først og fremst det er veldig spennende å delta på noe så stort, forteller hun med et smil til Studvest.
Zahid legger vekt på viktigheten av mangfold når ytringsfrihet er på agendaen.
– Nå har vi kommet til et punkt hvor vi har problemstillinger som gjerne er knyttet til ytringsfrihet som gjelder muslimer, derfor er det viktig at de representeres, forteller jusstudenten.
I godt selskap
I tillegg til Sarah Zahid skal også andre kjente ansikter som Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra Karpe, Mimir Kristjánsson og Nils Johan Heatta representere den nye kommisjonen.
Zahid kommenterer at det er viktig at folk fra ulike bransjer og profesjoner inkluderes hvis kommisjonen skal være demokratisk.
– Magdi fra Karpe for eksempel, han ytrer seg gjennom musikk. Alt er ytringer og musikk er ytringer, forteller hun, og fortsetter:
– Det kan jo være litt komisk ved første øyekast da. Vi har med en del samfunnsdebattanter med kontroversielle meninger. For eksempel så hadde Mimir Kristjánsson og Kjetil Rolness en offentlig «beef», så jeg lurer på hvordan det kommer til å gå, påpeker jusstudenten smilende.
Ble nesten litt starstruck
Selv om Zahid gleder seg, legger hun ikke skjul på at nervøsiteten kan ta overhånd. Hun får nemlig selskap fra sin egen jusprofessor Ragna Aarli i kommisjonen.
– Jeg har møtt Ragna en gang før, hvor vi drakk kaffe sammen på fakultetet. Det var veldig kult, men jeg ble jo nesten litt starstruck, forteller hun smilende.
– Jeg hadde henne i ex.fac og nå skal vi plutselig jobbe i samme kommisjon.
Zahid forteller videre at hun føler på et stort ansvar.
– Jeg skal jobbe sammen med mange dødsflinke folk, så jeg må ta ansvaret på alvor og si det jeg mener i stedet for å være engstelig, sier jusstudenten bestemt.
Vil bekjempe fake news
Samfunnsdebattanten Zahid forklarer at hennes fokus i kommisjonen vil være å jobbe for tiltak mot hatefulle ytringer og falske nyheter.
– Det er ingen tvil om at mye har skjedd de siste 20 årene på den digitale fronten når det gjelder ytringsfrihet. Dette betyr at Norge har behov for en ny kommisjon, mener Zahid.
– Unge leser ikke så mye nyheter og folk vet ikke hva som er riktig eller galt lenger, derfor er det viktig å få inn kritisk tenkning i skolen, mener hun.
Zahid forklarer videre at tiltak som økt kunnskap i skolen og overvåking av ekstremistiske grupper på sosiale medier er aktuelle problemstillinger å ta opp.
– Kunnskap er det mest effektive tiltaket vi har. Sensur fungerer ikke, da finner de bare en annen plattform, legger hun til.
Personlig ansvar
UiB-studenten forklarer at hun også føler på et personlig ansvar når det kommer til tema som ytringsfrihet og religion.
– Jeg kan ikke se bort fra bakgrunnen min når det kommer til disse temaene, sier hun.
Zahid forteller at hun vokste opp på Holmlia i Oslo, en plass med et stort mangfold. Hun opplevde det å flytte til Bergen som en stor overgang.
– I Bergen er det ikke så stort mangfold som jeg er vant til. Men man ser fortsatt kontrastene og misoppfatningene folk har, og det gjør deg litt mer våken, forklarer Zahid.