Nyhet

Kjente ikke til høgskolens syn på homofili: – Ubehagelig

Det finnes bare én korrekt form for seksuelt samliv, skal man tro NLA Høgskolens eget verdidokument.

VERDIDOKUMENT. Det finnes et skriv som beskriver NLA Høgskolens verdier. Det kjente ikke studentene Juliane Grindvold Hamre og Amalie Larsen til. Heller ikke medstudentene, forteller de.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg sitter med et sterkt ubehag når jeg får vite dette om skolen, egentlig. Jeg synes ikke dette er greit, forteller NLA-student Juliane Grindvold Hamre.

Hun er selv bifil og har her akkurat har fått presentert innholdet i verdidokumentet til høgskolen hun selv går på.

Dokumentet redegjør for høgskolens kristne verdigrunnlag. Under punkt 7.2 Familien – Guds ordning, heter det blant annet:

«Ekteskapet er rammen for det seksuelle samliv mellom mann og kvinne. Guds ord viser oss at det livslange ekteskap er den ordning som Gud har innstiftet. Seksuelt samliv utenom det monogame ekteskap mellom kvinne og mann er i strid med Bibelens ord.»

Dokumentet har den siste tiden blitt omtalt i flere medier, blant annet i TV2. Der gikk nylig en professor ut og hevdet han ikke fikk jobb på høgskolen på grunn av sin positive innstilling til homofili.

– Etter å ha lest verdidokumentet satt jeg igjen med følelsen av at skolen sitter med en holdning som ikke ønsker mangfoldet velkommen. Jeg opplevde skolen som mer dømmende en hva jeg skulle trodd, sier Amalie Larsen, som også studerer på NLA.

Studentene orienteres ikke

Verken Hamre og Larsen hadde hørt om verdidokumentet før Studvest gjorde dem oppmerksomme på det.

– Det ligger nok der, men det er ikke noe de lyser ut at de har. Det blir ikke nevnt under orienteringen når man starter på skolen. Heller ikke i religionstimene, sier Larsen.

– Jeg synes det er veldig ubehagelig at de ikke legger det fram for studentene. Det er slike ting du gjerne vil vite om en skole, selv om den er kristen, sier Hamre.

Begge forteller at de i etterkant av intervjuet har snakket med medstudenter om verdidokumentet, og at ingen kjente til det fra før.

MARKERING. Larsen var initiativtaker da hun, Hamre og flere studenter hadde en markering på skolen i etterkant av det kontroversielle seminaret. Da ble dette banneret brukt, med sitat fra rammeplanen i utdanningen deres.

– De fleste fant det og reagerte veldig sterkt på mye som stod der av de ekstreme ytringene, skriver Hamre i en melding til Studvest, etter å ha vist det fram til klassen sin.

– Jeg har snakket med noen individuelt, og de blir sjokkert over noen av tingene som står i skrivet, skriver Larsen.

Ikke myntet på studenter

Leder av NLAs studentparlament, Marte Haugen, er stiller seg bak oppfatningen om at mange studenter ikke kjenner til dokumentet.

– Jeg tror også at det er viktig å huske at verdidokumentet ikke er primært ment til studentene. Det gjelder ledelsen og ansatte ved NLA.

Haugen har forståelse for at det kan være provoserende å lese dokumentet.

– Men som student må du ikke forholde deg til dette. Det er ikke et krav for å studere på NLA.

Det samme påpeker rektor Erik Waaler i en mail til Studvest, som understreker at de ikke stiller verdikrav til studentene.

– Verdidokumentet er offentlig tilgjengelig på NLA Høgskolens hjemmeside og har vært det i lang tid. Målgruppen for dokumentet er for øvrig ansatte på NLA Høgskolen og ikke studentene våre, skriver Waaler.

STUDENTLEDER. – Hvis det er studenter som vil ta diskusjonen, så skal vi ta det opp med ledelsen, sier parlamentsleder Marte Haugen. ARKIVFOTO: Henriette Frøysland Thorkildsen

Helt til slutt i dokumentet står det nemlig at studentene ikke møtes med bestemte krav til tro.

Rektor Waaler forstår imidlertid at noen studenter kan oppleve enkelte deler av verdidokumentet som utfordrende.

– Samtidig vil jeg understreke at vi har fokus på å møte alle studenter med respekt og forståelse.

Tross forsikringer om at det kun gjelder ansatte: Studentene Hamre og Larsen mener fortsatt verdidokumentet er noe studenter burde vært orientert om.

– Jeg visste jo at det er en kristen skole, men så har jeg jo også datteren min i en kristen barnehage. Der er det jo ikke noe mer enn det vi vokste opp med, med slikt som påske- og julemarkering, sier Larsen.

MANGFOLD. Flere av posterne som ble laget da studentene markerte i etterkant av seminaret.

– Slik jeg ser det, selv om det står at det er bare til ansatte, så gjelder det for studenter også, sier Hamre.

Powered by Labrador CMS