Kultur

Klar for kofteøl og språkkafé

Samisk Studentforening er en nyoppstartet studentorganisasjon som håper på å samle både samiske og samisk-interesserte studenter i Bergen.

STARTER NY ORGANISASJON. Ingunn Kristina Kjølås Halvari er økonomiansvarlig i nyoppstartede Samisk studentforening.
Publisert Sist oppdatert

Ingunn Kristina Kjølås Halvari (21) viser stolt frem sin egensydde kofte utenfor Studentsenteret på Høyden. Halvari studerer teatervitenskap på UiB, og er økonomiansvarlig for den relativt ferske foreningen, Samisk studentforening.

Silkesjalet hun bærer over skuldrene er over 60 år gammelt og arvet fra mormor. Hun forteller at duskene på sokkene står litt ut til siden, noe som viser at  hun er fra Tana. Hvis duskene pekte rett fram, kunne hun ha vært fra blant annet Kautokeino.

Språkkafé og kofteøl
EGENSYDD. Halvari viser stolt fram egensydd kofte.

Samisk Studentforening har til nå rundt 15 medlemmer, men de håper på å få med flere. Det er ingen krav om at medlemmene skal snakke samisk eller være oppvokst i en samisk kultur – så lenge interessen for den samiske kulturen er der, er alle velkomne til å være med.

– Det skal være en møteplass for samisk-interesserte studenter. Vi skal ha språkkafé hvor man kan lære språket og spille samiske brettspill, forteller Halvari. 

PLANER. Halvari er økonomiansvarlig i Samisk Studentforening, og forteller at foreningen har store planer.

Koften er ikke noe hun går med hver dag, men den er heller ikke forbeholdt kun til fest, slik for eksempel bunaden er. Virker en dag litt ekstra tung, kan koften få Halvari til å føle seg bedre.

– Derfor vil Samisk Studentforening også arrangere kofteøl når koronarestriksjonene blir lettet på. Da kan de som vil ta på seg koften sin før vi drar ut. Sånne sosiale arrangementer skal vi få til, forteller hun.

Det er ingen tvil om at Halvari og Samisk Studentforening har mange planer, selv om pandemien har gjort det vanskeligere for en nyoppstartet studentorganisasjon å komme godt i gang.

DUSKRETNING. At duskene på sokkene til Ingunn Halvari står litt ut til siden, indikerer at hun er fra Tana.

– Målet er å ha i hvert fall ett arrangement i måneden. Vi prøver å nå ut til studentene via sosiale medier, men det er jo ikke så lett når det ikke skjer så mye akkurat nå. Men det kommer, altså, forsikrer hun om. 

Bare fint at folk spør 

Selv har Halvari samisk som morsmål. Det var ikke før på videregående at hun startet på en norsk skole. 

Flere ganger i media har man kunnet lese at samehets fortsatt er et problem i dag. 

TIL HVERDAG OG FEST. Koften er et spesielt plagg, men Halvari kan også ta den på seg om hun vil føle seg ekstra fin en traust dag.

– Har du blitt møtt med diskriminering på grunn av den samiske bakgrunnen din, i norsk skole eller her i Bergen? 

–Nei, heldigvis har jeg alltid vært så heldig at jeg ikke har opplevd det. Men jeg har venner som har opplevd det, så det er noe man tenker over, svarer Halvari. 

Hun forteller at de fleste er mest nysgjerrige, men at hun har fått spørsmål av typen «Hvordan trener dere opp ambulansereinsdyrene deres der du kommer fra?». 

– Men det er jo fordi mange ikke vet som mye om den samiske kulturen eller historien, da er det bare fint at de spør, avslutter Halvari. 

DISKRIMINERING. Halvari har aldri opplevd diskriminering selv, men har venner som har opplevd samehets.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS