Alt annet enn høykultur

Siden legenden Brekhus har boksing og Bergen vært tett knyttet. Slik er det fortsatt skal vi tro oppmøtet og stemningen på Bergen Classics med MMA og boksing på USF Verftet denne helgen.

I BURET: På lørdag var det Bergen Classics på Verftet. Det gikk hardt for seg.
Publisert Sist oppdatert

Publikum som har kjøpt billetter til en ikke særlig studentvennlig pris (534 stive kroner), er engasjert, og flere av de unge guttene i publikum leker seg med skyggeboksing i påvente av at kampen skal begynne. 

Når kampene begynner stopper praten og musikken i salen brått. Det eneste man hører er pesing og slag fra utøverne i ringen. Tilskuerne står spent og rykker til på vegne av utøverne.

SAVNET: I det kamp nummer to skal begynne, blir hvit sportsteip etterlyst av speakeren. Dessverre hadde journalisten glemt sin hjemme.
LETT PÅ FOT: Rød (Aurland IL) flyr som en sommerfugl, mens blå (Nidaros BK) stikker som en bie. Flyktige rød vant ettermiddagens første kamp.

Verftet er den perfekte bakgrunnen. Den gamle industrihallen får det til å føles som om man er på en legendarisk undergrunnskamp bare få utvalgte vet om. Det føles autentisk for Bergen med boksing, burkamp, blodsprut og en ølservering badet i solskinn. Arrangementet er alt annet enn høykultur. 

GJENNOMFØRT STIL: Det finnes ikke en bedre bakgrunn enn Verftet for kampsport.
STEMNING: Både lys og røykmaskin bidrar til kampenes stemning.
STILLE: Det var helt tyst bortsett fra lyder av hansker som klasket mot hud.
I HJØRNET: Alle utøverne har treneren sin utstyrt med håndkle og vann i hjørnet sitt.
GRENSESPRENGENDE: Anna Willestofte (18) har drevet med kampsport i seks år. Hun begynte med boksing, men konkurrerer nå i MMA internasjonalt.

Etterlyser jenter

«Guttastemningen» på Verftet er umiskjennelig; salen er fylt av guttegrupper i alle aldre med innslag av kjærester og mødre. Likevel er det også unge kvinnelige utøvere, blant annet MMA-utøver og kampvinner Anna Willestofte (18) fra Fight Lab/Arna Bokseklubb. Hun savner flere jenter i sporten, men trekker likevel frem at det er et godt miljø i klubben for alle.

Willestofte sier hun føler seg tryggere som jente med kampsporterfaring, selv om hun enda ikke har trengt å bruke det. 

–Jeg tror det er lurt for alle å lære selvforsvar, fortsetter hun.

Willestofte tar snart idretten internasjonalt når hun skal konkurrere i England. Lagkamerat Kornel Czarnota (17) sier at venninnen er en av få som kan vurdere å satse på idretten. 

De går begge fremdeles på videregående skole. Neste år legger Willestofte studiene på is og tar friår for å satse på idretten, mens Czarnota planlegger å kombinere idretten med studier.

LEK: Kornel Czarnota (17) forteller at han begynte med MMA som lek, da han syntes andre idretter var kjedelige.

Ikke for alle

Czarnota står backstage, omringet av folk som varmer opp både fysisk og mentalt. Noen hører på musikk, andre bokser på targeter med treneren sin. 

Czarnota mener at kampsport ikke er for alle, på samme måte som fotball ikke passer for ham.

– Man må like å pushe seg selv hardt 

For Czarnota gir kampsport både fysiske og psykiske fordeler.

– Det er en god måte å takle stress på, du er fysisk aktiv, noe som gjør at du ikke trenger å tenke så mye der og da.

Kampsport som stressmestring kan hjelpe Czarnota mye i møte med en hektisk studiehverdag som venter ham til høsten.

–  Alle liker å se folk slå løs på hverandre i et bur

MMA SEIER: Fredrik Schrøen gjorde Fight Lab stolt med seier i buret.

I solen møter vi Fredrik Schrøen som nyter en øl i solen og is på blåveisen sin etter seier i MMA-kamp. Han har tidligere konkurrert internasjonalt. 

– MMA er noe de fleste kunne begynt å trene, kanskje ikke utøve, men det er verdens beste trening, og miljøet er sykt bra. Det finnes ikke bedre folk å være med.

Han mener at det passer for alle å se på. Derfor er det både barn og eldre tilskuere. 

– Alle liker å se folk slå løs på hverandre i et bur, sier han og smiler så langt det lar seg gjøre med et hovent kinn, som lindres med isbiter i et plastølglass.

–Også er det jo ikke lov med alkohol inne, men det er lov å ta seg en liten her ute fortsetter Schrøen og løfter ølen sin for å illustrere. Under kampene står enkelte som fant et smutthull i alkoholforbudet med ølglass i hånden rett utenfor terskelen til de åpne dørene. 

De fikk både i pose og sekk.

Powered by Labrador CMS