Kultur

Bekymret for studentidretten i Bergen

De siste årene har Bergen sett en økning av nye studentidrettsforeninger forbeholdt ulike studieinstitusjoner og fakulteter. Det bekymrer lederen for Bergen Studentidrett (BSI). Lederen for Samfunnsvitenskapelig Idrett (SVI) mener det er på tide å legge vekk stoltheten.

BEKYMRET: Torstein Olsen er leder i BSI og frykter for studentidrettens framtid. FOTO: Iben Jorde
Publisert Sist oppdatert

– Det er en ganske stor bekymring for meg, forteller Torstein Olsen, lederen for BSI. 

Én slik nyoppstartet idrettsorganisasjon er SVI, som ble startet i fjor høst. 

– Samfunnsvitenskapelig fakultet hadde lyst til å skape et mer inkluderende og sosialt miljø. Og hva er vel bedre for dette enn idrett, spør leder i SVI, Liselotte Gortz.

Kamp om halltidene 

Olsen sier han forstår godt hvorfor studentene velger å starte nye idrettsforeninger. 

– BSI har jo vært gjennom noen store bølgedaler de siste årene og vi har ikke hatt kapasitet til alle. Det har for eksempel ikke vært nok plass på fotballaget vårt og da vil folk lete etter andre muligheter. 

Han forklarer at problemene oppstår i forbindelse med fordeling av halltider mellom det stadig voksende antallet av studentidrettsforeninger. 

MANGE OM BEINET: I Sammen sine haller er det kamp om plassen. Her fra BTSI sin cheerleadertrening FOTO: Jeffrey Meijer

Fordelingen foregår i Studentidrettsrådet hvor representanter fra de ulike idrettsforeningene og idrettslagene møtes for å stemme over hvem som skal få trene når. 

– Fordi de andre idrettslagene tar mer og mer av halltiden, så blir det vanskelig. 

Akkurat nå har ikke BSI mulighet til å opprette flere lag innendørs. 

Det mener han de mindre idrettslagene har, fordi de stemmer på hverandre under halltidsfordelingsmøtet. 

– Da blir vi satt i sjakk matt, sier Olsen.

– Kan bli utfordrende for BSI

De siste to årene har BSI stadig fått mindre halltid. De er stadig Bergens største studentidrettslag, men Olsen opplyser at BSI har gått ned i medlemstall med 6,5 prosent fra høsten 2022 til våren 2023. De sliter dessuten med mindre interesse rundt å opprette nye lag. 

– Samtidig ser vi at andre idrettsforeninger lager nye lag ganske lett, forteller Olsen.

Gortz i SVI opplyser at de har fått halltider for kommende semester, til lag som enda ikke er opprettet.

Det skremmer Olsen. 

– Det er litt tidlig å se hva utviklingen blir, men jeg tror det kan bli utfordrende for oss i BSI. Hvor skal BSI passe inn når alle fakulteter og studiesteder har sine egne idrettslag?  

– Vi vil ikke konkurrere med BSI, men heller være der som et annet alternativ. Studenter som kommer til SVI håper jeg ikke hadde kommet til BSI i utgangspunktet, svarer Gortz. 

Både Olsen og Gortz tror på at samarbeidet mellom studentidrettsorganisasjonene kan bli bedre, og at dette er viktig for å kunne påvirke Bergen kommune og Sammen til å tilrettelegge bedre for studentidretten.

– Jeg tror vi alle er enige om at det vi vil er å tilrettelegge for studentene. Men da tror jeg vi alle også må legge bort stoltheten vår litt, sier Gortz.

Idrett for alle?
HÅP OM SAMARBEID: Liselotte Gortz vil ikke konkurrere med BSI. FOTO: Iben Jorde

BSI-lederen uttrykker stor bekymring for de sosiale konsekvensene flere og mindre studentidrettslag fører med seg. Han understreker at BSI sine lag er åpne for alle studenter i Bergen. 

– Jeg tror det er veldig sunt å bli kjent på tvers av studier. Flere av de andre idrettslagene sier de er åpne for alle, men jeg vet ikke hvor velkommen man egentlig er. 

– Tror du folk fra andre utdanningsinstitusjoner enn UiB kan føle seg ekskludert på BSI sine lag, da? 

– Jeg håper ikke det, men det kan jo være. Vi har ingen assosiasjoner til universitetet utenom at logoen vår inneholder en ugle, som noen kanskje forbinder med UiB. Vi får ingen penger derfra.

Mens Olsen legger vekt på at de ønsker seg studenter fra alle studieinstitusjoner, sier Gortz at SVI prioriterer studenter ved SV for å skape et bedre miljø på fakultetet. Det samme gjelder for flere andre studentidrettsorganisasjoner i Bergen.

– SVI vil bidra til at det blir litt lettere å gå inn på skolen, og at man har noen å si hei til. Men hvis man ønsker å bli kjent med studenter utenfor sitt eget fakultet, er BSI absolutt det beste alternativet. 

Må si nei til flere tusen studenter

Generalsekretær i Norges Studentidrettsforbund, Atle Rolstadaas, skriver til Studvest at de jobber mot at alle studenter skal kunne drive med idrett i et studentidrettslag ved sitt studiested, og at de i utgangspunktet ikke er kritiske til oppstart av flere studentidrettslag i Bergen.

ØNSKER INKLUDERING: Olsen tror flere og mindre idrettslag kan ødelegge for studentene i Bergen. FOTO: Iben Jorde

– Utfordringsbildet til studentidretten, både i Bergen og i flere av de andre store byene, er tilgang til anlegg og halltid. Våre studentidrettslag må i dag si nei til flere tusen studenter i året på grunn av manglende plass. Dette er en viktig sak for oss og noe vi jobber kontinuerlig med å forbedre, skriver Rolstadaas. 

Powered by Labrador CMS