Kultur
Bruker 67 millioner kroner på oppussing av Nygårdsparken
Nygårdsparken blitt godt brukt av studenter i Bergen. Nå blir store deler stengt for oppussing frem til august 2022.
Etter en omfattende rehabiliteringsprosess stod øvre del av Nygårdsparken ferdig for gjenåpning i september 2017. Nå står den nedre del av parken for tur. Et større område rundt fontenen er sperret av med gjerder og flere gravemaskiner er i gang med arbeidet.
Prosjektleder Signe Wie i bymiljøetaten forteller om omfattende prosess som er satt i gang nå.
– Det meste av gress, stier, trapper og murer skal rehabiliteres. Dammen skal tømmes og bunnmasser fjernes i vinter. Litt vond lukt i forbindelse med dette må man regne med, sier Wie.
Byråd for klima, miljø og byutvikling, Thor Haakon Bakke forteller at prosessen for å rehabilitere den nedre delen av parken har pågått i noen år, mens selve investeringsbeslutningen skjedde i fjor høst.
Prosjektleder Wie forteller at de har jobbet tett med byantikvaren i rehabiliteringsprosessen.
– Mens den øvre del av parken er mer moderne, vil det i nedre del av parken beholde den engelske landskapsstilen, sier Wie.
Godt brukt i fadderuken
I årets fadderuke var det fortsatt strenge restriksjoner, så for mange av studentene ble løsningen å flytte festen til parken.
Flere medier meldte om en stor pågang, støy og store mengder søppel i nedre del av Nygårdsparken. Bakke sier at det fint at parken brukes, men at det i intensive perioder som fadderuken er viktig med en balanse i bruken.
– Det er ikke rart at folk ønsker å være utendørs. På det politiske nivået ser vi at vi trenger flere gode uteområder i byen som Nygårdsparken. Det oppstår mye fine byrom å bruke nå, som for eksempel den kommende bystranden ved Store Lungegårdsvann, sier Bakke.
Han trekker frem at perioder med intensiv bruk fører med seg økt slitasje på parken.
– Det kan bli problematisk med nylagt gress til neste år. Jeg tenker det er naturlig at kommunen og studentorganisasjoner har en tett dialog i forkant av neste års studiestart. Dette for å få gjennomført en god fadderuke og for å unngå slitasje på den nye parken, sier byråden.
Planlegger offentlige toaletter
Det planlegges også for offentlige toaletter i parken, som trolig skal settes opp i Gartnerboligen i parken, men det vil ikke komme som en del av denne prosessen.
– Med oppussingen av nedre del av Nygårdsparken har det alltid vært et ønske om å sette opp permanente offentlige toaletter. Hvis ikke Gartnerboligen er tilgjengelig til fadderuken neste sommer må man vurdere å sette opp midlertidige toaletter igjen, sier Bakke.
– Nøyaktig plassering og utforming vil planlegges i tett samarbeid med byantikvaren, legger Wie til.
Bedre muligheter for konserter
Bakke forteller at dette er noe av det kjekkeste han holder på med, og tror parken kommer til å bli veldig fin. Samtidig presiserer byråden at det er viktig å få til en balanse på intensiteten av bruken så man klarer å holde parken fin etter oppussingen.
Wie legger til at med anlegging av bedre strøm, får man bedre muligheter for konserter og arrangementer i framtiden.
Parken skal stå klar til bruk i løpet av august 2022. Byråden spør håpefullt om parken vil være klar til neste års fadderuke.
– Det planlegges at det skal bli ferdig i løpet av august, men det vil ikke bli helt ferdig til 1. august. Og så er det viktig å presisere at det alltid er fare for forsinkelser i slike prosjekter, svarer Wie.
Hun forteller at kostnadene for renoveringen av nedre del av parken er på 67 millioner kroner totalt. Kostnadene tilknyttet bygging av de permanente toalettene i gartnerboligen vil komme i tillegg.
- Les også: Studenter nominert til filmpriser på BIFF
- Les også: Etter fire våte år skal idrettshallen bli tørr igjen