– Det blir veldig mange auditioner
Damian studerer ved UiB, og spiller en alkoholisert jeger på fritiden.
Et steinkast unna Handelshøyskolen BI ligger Cornerteateret. Inn gjennom lokalet finner vi en dør det står «Kongesalen» på. Her gjør en gjeng skuespillere seg klare for kveldens øvelse.
– Vi tar det én gang til! Lag litt show for oss nå, høres fra salen. Der sitter regissør Jorunn Lulleau, som har det travelt fram mot premieren om en uke.
Mye skal være på plass før den tid.
Kongesalen utstråler en intim og lun atmosfære med sine 200 sitteplasser, og effektene i ildrøde farger fyller hele rommet med varme.
Besetningen bestående av et halvt snes gjør seg ferdig med en kunstnerisk form for sirkeltrening og begynner på prøvene.
De er en del av Teater Ung ved Vestland Teatersenter.
Sammen med flere andre aktører er Teater Ung en del av prosjektet Den Unge Scenen (DUS), som i år satt opp stykket «Jegertimen» av Hanne Hagerup. På rollelisten finnes både jegere, prinsesser og ballerinaer.
En tekniker arrangerer lyskasterne, og en knallhard hjertebank høres fra anlegget og utover hele salen i det regissøren roper: «Og frys, NÅ!»
Alle står stille.
«Bra, da tar vi det én gang til»
Aktørene omstiller seg, finner posisjonene, og setter i gang på nytt.
Spiller alkoholisert jeger
I rollen som en noe alkoholisert jeger finner vi studenten Damian Savchev. I løpet av stykket skal han lære opp en gutt som aldri har vært på jakt før.
– Du må huske! Aldri dra på jakt uten ekstra mot, sier han, og dunker ned en halvfull Kalinka-flaske.
Savchev studerer medievitenskap ved Universitetet i Bergen (UiB), men bruker mye tid som skuespiller ved siden av studiene. Før prøvene starter tar han en kjapp prat med Studvest.
– Jeg jobber så mye jeg kan. Har fått en del oppdrag, men ikke så mange som jeg hadde håpet på.
Bergenseren har tidligere gjort mange varierte jobber som skuespiller, blant annet reklamefilmer for TV 2 og en rekke studentfilmer.
– Jeg var med og gjorde noen opptak på Flesland for ikke så lenge siden. Det var til en spillefilm som kommer på kino i 2020.
Han legger ikke skjul på at det blir mange prøvespillinger før man lander en rolle.
– Det blir veldig mange auditioner, så det er jo mye på én gang, sier han.
Til tross for at det er utfordrende å få jobb som skuespiller, sliter han ikke med motivasjonen.
– Det er jo ikke stress når det er gøy, sier han og smiler.
Lettere i en større by
Bergensstudenten mener at det går veldig bra å balansere det å være skuespiller og studere medievitenskap, og forteller at de to områdene har mye til felles.
– Jeg opplever at det går helt fint. Media har jo mye med skuespilleryrket å gjøre, så jeg driver jo ikke med noe helt annet enn det jeg studerer, resonnerer han.
Savchev tror samtidig at tilværelsen som skuespiller og student på heltid kunne vært lettere å balansere i en større by.
– Så det er ikke nok jobb i Bergen?
– Som student på siden hadde det vært lettere å være skuespiller i Oslo.
Han omtaler bransjen som hard, og forteller at man må sitte med en god del erfaring for å få de gode jobbene. Noen ganger må dette gå på bekostning av lønningsslipper.
– Jeg får ikke betalt for denne forestillingen. Men erfaring er viktig. Man får ikke innpass om man ikke har erfaring.
Settes opp i slutten av mars
Stykket, som også settes også opp av skuespillerne i DUS på Den Nasjonale Scene (DNS) i slutten av mars, omtales som et surrealistisk stykke om å finne sin identitet.
Prøvene fortsetter, Savchev og resten av besetningen finner plassene sine.
Anlegget kommer på igjen. Silhuetter beveger seg i rytmisk dans bak det nesten gjennomsiktige lerretet som lyses opp av rødlig ild.
«Frys. Nå!» høres det på nytt.
– Nå er du for langt ute, Damian! Vi tar det én gang til.
Og de begynner om igjen.