Kultur
– Det er fullkomment
Æresdoktor ved Universitetet i Bergen Jon Fosse vant Nobelprisen i litteratur. Forfatter Cecilie Løveid beskriver tildelingen som julaften da man var barn.
Klokken 13 torsdag formiddag vant Jon Fosse Nobelprisen i litteratur.
Han er første nordmann til å vinne prisen på 95 år, etter Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928.
Det er for øvrig første gang en Studvest-debutant vinner prisen.
I 1981 arrangerte Studvest en skrivekonkurranse der Jon Fosse vant. Selv regner han novellen Han, første gang publisert i Studvest, som sin litterære debut.
– Det føles nesten normalt allerede
Juryen som plukket ut «Han» som vinner av Studvest-konkurransen besto av Sveinung Time, Atle Marøen og Cecilie Løveid. Sistnevnte er tydelig engasjert i andre enden av telefonen når Studvest ringer.
Hun beskriver øyeblikket av da Fosses navn ble lest opp som lik julaften da man var barn.
– Det er akkurat som å få den presangen man ønsker seg. Man blir ikke så overrasket, for det har gått så mye energi til å se for seg at det var det du skulle få.
– Det føles nesten normalt allerede.
Cecilie Løveid er forfatter og oversetter, og er den samtidsdramatikeren ved siden av Jon Fosse, som er mest spilt i utlandet. Hennes romandebut Most ble utgitt i 1972, og hun har siden skrevet både prosa, lyrikk og dramatikk.
Godt for norsk litteratur
Løveid mener norsk litteratur vil tjene på Fosses tildeling. Hun tror «verdens litterære øyne» vil se til Norge.
– Det er utmerket, selvfølgelig.
I følge henne vil studenter som studerer nordisk nå ha et friskt forfatterskap å studere. Tradisjonelt har studentene alltid lest Ibsen, og lært seg dansk eller svensk for å gjøre det.
– Nå kan de lese Jon Fosse også.
– Markering av norsk litteratur på den internasjonale scenen
Jørgen Sejersted er professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Bergen, og tydelig på at dette nok en gang setter Norge på det litterære verdenskartet.
– Dette er en markering av norsk litteratur på den internasjonale scenen, og jeg synes Jon fosse er godt valg.
Han tror det at Fosses storslåtte romanverk, Septologien, endelig er fullført, kan ha tippet Nobel-vekten i hans favør i år.
– Dette viser kanskje at tiden er inne for Fosses anti-kommersielle og kompromissløse forfatterskap. Jeg tror det er et godt tegn for vår tid.
– Er dere ved UiB stolte i dag?
Professoren drar litt på det.
– Det er en stund siden han studerte her, men vi har grunn til å være litt stolte i dag, ja, det kan du si, svarer professoren.
Løveid og Fosse side om side
– Dette er det ikke så mange som vet, men jeg var jo med der, helt i starten. Og så fremmet jeg hans litteratur i Tyskland.
Løveid var såkalt scout på en tysk kunstutstilling annethvert, og hadde med seg Fosse for å vise fram hans litteratur.
Men etter noen år skjedde det noe Løveid beskriver som veldig rart.
Hun fikk en invitasjon til å skrive en én-akter for Nationalteateret, noe Fosse også fikk. Tanken var at begge skulle skrive hvert stykke, som skulle spilles etter hverandre.
– Men Fosse skrev så fort at de bestemte seg for å kun spille hans stykke.
Løveid beskriver at hun ble litt lei seg, men fikk sjansen igjen året etter. Hun beskriver opplevelsen slik:
– Det er som at en maler har fått et galleri og så kommer det en annen maler og henger opp i ditt galleri. Siden han er så god er det bare meg som syntes det var litt problematisk.
Men i dag er Løveid stor fan av Fosse, og beskriver tildelingen av årets litteraturpris som rettferdig.
– Det er følelsen av å ha kommet fram på en måte. Det legger seg en ro over det stadiet for han.