Det holder ikke med toppkarakterer. Du må være frivillig også

Om du studerer jus, økonomi eller ledelsesfag vet du at det er hard kamp om trainee-plassene. Studvest har snakket med arbeidsgivere som mener at frivillige verv er minst like viktige å ha på CV-en som et A-snitt.

ESSENSIELT: Flere av de største advokatfirmaene er klare på at verv i studietiden er viktig, men vel så viktig er gode karakterer.
Publisert Sist oppdatert

– Det kan være en fordel å ikke bare ha sittet på skolebenken. Det hjelper ikke med bare A på vitnemålet om man ikke kan samarbeide med andre.

Det sier Cecilia Mathisen, som er ansvarlig for å ansette folk i advokatfirmaet Wikborg & Rein. Hun er tydelig på at det kan være en klar fordel å kunne vise til verv og deltidsjobber på CV-en, da dette er tegn på at man mestrer mellommenneskelige relasjoner og kommunikasjon.

– Dette har nok endret seg litt med årene. Vi ser hvor viktig det er at man kan samarbeide godt med andre og passe inn i ulike miljø. Man skal jobbe tett med klienter og da er det viktig at man er flink til å kommunisere, sier hun.

Samtidig er hun tydelig på at advokatfirmaet er en kunnskapsbedrift, og derfor krever et visst faglig nivå.

– Vi har ikke konkrete minstekrav på karakterer, vi gjør alltid en helhetsvurdering. Men det er klart at vi selger kompetanse, og da er gode karakterer viktig. Det går vi ikke på kompromiss med. 

Mathisen vil likevel ikke si noe om hvilke karakterer som kreves for å få en av de rundt 65 årlige traineeplassene hos Wikborg Rein, som 300-400 studenter søker på hvert år. 

Gode karakterer er en forutsetning

Det samme inntrykket gir konsulentbyrået Ernst & Young (EY). HR-direktør Line Finstad og rekrutteringsleder Stian Ørbeck-Nilssen er også tydelige på at gode karakterer ofte er en forutsetning for å komme videre i rekrutteringsprosessene hos dem. 

– Studenter med gode karakterer har ofte en inngangsbillett til prosessen, sier Finstad. 

Samtidig er EY også tydelig på at gode karakterer ikke er nok i seg selv.

– Gode karakterer er det som får deg inn til intervjuet. Man får ikke jobben med kun et godt vitnemål. 

Ørbeck-Nilssen forklarer at det gjøres en helhetsvurdering av søkeren. Det handler om hvilke frivillige verv man har hatt og hva man har gjort ved siden av studiene, i tillegg til hvor man har jobbet og om man har hatt internships eller traineestillinger andre steder. 

– Det viser at du gjør andre ting enn å lese. At du ikke bare har lest deg til en god eksamenskarakter, selv om det er viktig det også, føyer Finstad til.

Det er vanskelig å få jobb hos EY. I løpet av høsten 2023 og våren 2024 ansetter de til sammen 427 personer. Det er omtrent 4.000 søkere. 

En tendens at studentene kjenner på mer press

Studvest har vært i kontakt med psykologspesialist og leder for Sammen psykisk helse, Øystein Sandven, på e-post. På spørsmål om de har merket noen endring i press på studentene svarer han følgende: 

«Det er vanskelig å vurdere fra år til år. Over tid tror vi en tendens er at studenter kjenner på mer press i forhold til egne prestasjoner, og bekymrer seg mer. Dette er også i samsvar med det som fremkommer i Studentenes helse- og trivselsundersøkelse». 

Han er også tydelig på at studentene bør sette seg mål og forventninger som er rimelige.

«Det kan være bra å ha noe å strekke seg etter, men samtidig noe som er mulig å nå med god innsats. Vær fornøyd med det du får til, og unngå ensidig fokus på det du ikke mestrer like godt. Når det gjelder fremtidig yrkeskarriere bør en vurdere ulike arbeidsgivere, og ikke låse seg til noen få. Det er ikke sikkert alle finner det de trives best med hos de mest prestisjetunge selskapene»

Tyste studenter 

Studvest har besøkt BI og Det Juridiske fakultet for å forhøre seg om studentenes bekymringer rundt internship-plass eller jobb etter studiene. Her var det imidlertid ingen som ville la seg intervjue, med mindre de kunne være anonyme.

Powered by Labrador CMS