– Det må liksom være noe stort og flott
Desember har ankommet, måneden hvor timene skal fordeles mellom eksamen og julegavehandel. Men hva kjøper man egentlig, når det virker som alle har alt? Gavelista er lang, og kortet er tomt. Har overforbruk blitt en ny juletradisjon?
– Man møtes av et press fra handelsstanden om alt man skal kjøpe og alt man skal gi. Kanskje føler man også på presset om at gaven man gir er en suksess.
Det sier lederen i Framtiden i våre henders studentlag i Bergen, Elin Håskjold. Hun forteller at det økende forbruket i november og desember tilsvarer over 1 million flyreiser mellom Oslo og New York.
Tabellen er hentet fra Framtiden i våre hender. Den viser hvor mange tonn CO2 som slippes ut per brukte krone i Norge. Dette tilsvarer over 1.081.250 flyreiser mellom Oslo og New York.
Bytter ut ny julegaver brukte
– Utslippstallene du viser til er høye, tror du at overforbruk har blitt en ny juletradisjon?
– Ja, det har vel egentlig det. Vi har sett en økning i forbruk helt siden 70-tallet. Dette viser seg ekstra godt i jula og særlig under juletreet, sier hun, før hun følger opp:
– Det må liksom være noe stort og flott.
Håskjold forteller videre at vi ikke må glemme at det er lov å gi brukte gaver også.
– Et tips for å ufarliggjøre en brukt gave er å kjøpe en brukt ting og legge ved noe ekstra som gjør gaven helhetlig.
– Er det et stigma rundt brukte gaver?
– Det er fortsatt et stigma, og særlig hos de eldre. Aldersgruppa som er mest positive til å både gi og få brukte julegaver er de mellom 15 og 39, hvor rundt 40 prosent er positive. Men vi har fortsatt en vei å gå.
Ikke alle setter pris på brukte varer
Når Studvest spør om julebudsjettet til pedagogikkstudent Kristina Dahl (24) setter hun i gang med god gammeldags fingertelling og regner ut hvor mye penger som egentlig går til julepresanger.
– Jeg tror jeg er oppe i 5000, sier Dahl, og ler overrasket over egen sum.
– Hva tenker du om brukte julepresanger?
– Jeg er veldig positiv til det, men det kommer jo også an på hva de andre ønsker seg, og om man finner det brukt. Men jeg bruker Finn og Tise når jeg kan.
Videre forteller hun at hun selv gjerne tar imot brukte gaver, men at hun ikke kjøper det til alle.
– Hadde jeg hatt flere venner som ikke hadde noe imot det, hadde jeg nok gjort det mer. For jeg kjenner noen som absolutt ikke kunne tenkt seg det, sier Dahl.
Redd for å skuffe
Også sosiologistudent Åse Stefansen (21) synes at brukte gaver er topp.
– Samtidig er det vanskelig, for jeg er redd for å skuffe den som får gaven.
– Når man velger brukt, tenker man ofte at det er mer miljøvennlig, men det finnes jo flere alternativ som også er det. Man kan for eksempel gi opplevelser eller mat.
Det viser seg at det ikke er så enkelt å motta brukte gaver heller.
– Jeg har tidligere ønsket meg brukte ting fra besteforeldre, men det syntes de var kjempevanskelig. Da fikk jeg heller penger til å kjøpe det selv, forteller Stefansen
Gi opplevelser
Elin Håskjold forteller at hun selv forsøker å være en motstemme til det høye juleforbruket.
– Min quickfix for å senke forbruket har vært å droppe gaver. Istedenfor gave inviterer jeg til en hyggelig opplevelse sammen.
– Blir ikke mottaker skuffet av dette?
– Responsen på dette har faktisk vært kjempegod. Flere reagerer med å gjøre det samme, og nesten alle nevner at det fjerner en stor byrde.
Hun trekker fram at det fungerer spesielt godt for studenter.
– Det er stressende nok med eksamen. Om man dropper gavene kan man heller fokusere på å bare nyte jula.
Litt uvanlig
Jake Menegus (20) studerer kunstig intelligens, og er nokså positiv til brukte gaver, men trekker fram at det kan for noen være uvant å få.
– Det kan jo kanskje føles litt kjipt å få noe som allerede er brukt. Det å få det som en gave kan jo for noen være litt uvanlig.
Han er tydelig på at ikke alt bør gis brukt.
– Man skal hvertfall ikke gi sokker!