Din guide til ikke-julete vinterfilmer

Selv om nettene blir lange og kulden setter inn, er det ikke dermed sagt at man må holde ut å se så mye fake snø, plastikk-juletrær og ræl på skjermen.

LEI AV JUL?: Her kan du som har fått nok av jul hente tips til filmer du kan se i desember som ikke er julete.
Publisert

Er du litt som Grinchen? Lei av alt julemaset, det at alt alltid skal være så julete hele tiden. For ikke å snakke om alle de generiske, masseproduserte julefilmene? Ønsker du å omfavne desember på en ikke-julete måte som likevel står i stil med sesongen? Da har du kommet til rett sted! Her er noen filmer som gir vinterfølelsen uten å nevne julehøytiden.

Fargo (1996)

Syns du at julen mangler litt mord og mørk humor? Da er kanskje denne for deg. Ta deg en pause fra kliss, klass og klisjeer, og kos deg heller med humoristisk krim i Minnesotas øde vinterlandskap. En mann har hyret inn to inkompetente kjeltringer til å kidnappe kona si i håp om at svigerfar vil legge ut litt løsepenger, som han satser på at vil havne i egen lomme. Planen møter dog en del utfordringer, særlig da en ivrig, nøye og arbeidsom politibetjent er på saken.

KLASSSIKER: Fargo er en humoristisk krim i en vinterlig men ikke julete atmosfære.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

En fyr finner ut at eksen har fått han slettet fra hukommelsen gjennom en ny type teknologi, som kan viske ut minner mens du sover. Han bestemmer seg for å gjøre det samme, men midtveis i prosessen innser han at han ønsker å bevare minnene av henne likevel. Mens han ligger bevegelsesløs og ser alle minnene deres falme, prøver han desperat å klamre fast til dem. Som det ikoniske forsidebildet tilsier, har denne filmen mange estetiske vinter- og snøscener. Den kan være et fint avbrekk fra typiske romantiske julekomedier, da den viser kjærlighet og sentimentalitet fra et litt annerledes perspektiv.

VARM: «Evig solskinn i et plettfritt sinn» er en lite klisje romantisk komedie med Jim Carrey og Kate Winslet i hovedrollene.

Anatomy of a Fall (2023)

Hvis du er en av dem som ikke så den da den kom ut ifjor, kan det være verdt å ta en titt i år. Filmen finner sted midt blant de snøkledde alpene, der en kvinnes liv snus på hodet idet mannen hennes blir funnet død utenfor deres hjem. Hun blir etterhvert mistenkt for å ha dyttet ham ut vinduet. Gjennom rettssakens forløp får vi et innblikk i deres turbulente parforhold, samt hvordan hun har balansert rollene som mor, kone, og en sterk, uavhengig karrierekvinne. Og nevnte jeg at det hele skjer i de franske alpene?

OSCARVERDIG: «Fritt fall», som den heter på norsk, vant Oscar for beste originalmanus for 2023.

The Grand Budapest Hotel (2014)

Estetisk sett drar denne filmen deg inn i en slags drømmeverden av behagelig symmetri og sukkersøte pastellfarger. Handlingen finner sted på et fancy hotell under mellomkrigstiden, der vi følger en hotelldirektør og en lobbygutt gjennom alt som skjer på hotellet, deriblant et mord, tyveri av et kjent maleri, og kampen om en stor familieformue. Det skjer masse greier, men det du sitter igjen med er kanskje det visuelle og den nøye gjennomtenkte kinematografien, der snøen daler i flere scener. Denne filmen passer for deg som vil ha noe mer koselig, sjarmerende, artig og pent å se på (men fortsatt ikke julete!). 

VAKKER: «The Grand Budapest Hotel» er i kjent Wes Anderson-stil, en estetisk gjennomført film.

Nattvardsgästerna (1963)

Med en dyster stemning, tunge eksistensielle spørsmål og kule utsnitt med imponerende bruk av lys og skygge, passer denne ypperlig for deg som gjerne vil kunne si til folk at du har sett en Bergman-film i juleferien. Filmen følger en noe usympatisk pastor som betviler sin tro, og følgelig skuffer de rundt seg. Selv om kirkeestetikken og kristendomstematikken kan gi assosiasjoner til jul, setter den både kristendommen og vinteren i et helt annet lys enn det juletiden typisk gjør. Den brutale ærligheten kan være en frist pust for deg som irriterer deg over all den påtatte julegleden rundt omkring. 

BERGMAN: «Nattverdsgjestene» er en svensk klassiker med kristen tematikk.

Shiva Baby (2020)

Denne har egentlig ingenting med vinteren å gjøre, men dramatiserer et uunngåelig og til tider skrekkelig aspekt ved julen: familieselskap. Enten du allerede er lei, eller kvier deg for resten av den påtvungede småpraten julen har å by på, relaterer du sannsynligvis til denne. Den handler om en ung jente som navigerer innpåslitne slektninger og bekjente i en shiva (jødisk begravelse). Alt går litt skeis når hun finner ut at eksen hennes og sugar daddyen hennes med barn og kone er blant gjestene. I tillegg til å lage en stressende thriller-aktig stemning ut av klaustrofobiske sosiale situasjoner, handler filmen også generelt sett om det å være ung, fortvilet og desorientert på livets vei. 

KONFLIKT: «Shiva Baby» dramatiserer situasjoner som kan oppstå i familieselskap.
Powered by Labrador CMS