– Du får muligheten til å reflektere rundt mange av de store spørsmålene i livet
Philip Torp Nilssen tilbringer ferien på pilgrimsreise, langt borte fra både Kvikk Lunsj og påskefjellet.
Påsken er en kristen høytid som markerer korsfestelsen og oppstandelsen til Jesus Kristus, og er en viktig høytid for kirkesamfunn i hele verden.
For andre er påsken først og fremst synonymt med godteri, skiturer, brettspill og påskekrim.
For psykologistudent Philip Torp Nilssen tilbringes derimot påsken langt fra påskefjellet; men heller i Frankrike. Siden 1960-tallet har unge fra hele Europa benyttet påsken til å reise på pilegrimsferder til Taizé i Frankrike for å delta i fellesskapets bønner.
En enklere livsstil
– Kan du forklare hva en Taizé-reise er?
– Hver påske reiser folk fra hele Europa til Frankrike for å tilbringe uken der i det som kalles en kommunitet, som bare er et fancy navn på en menighet. Her får du utdelt en jobb, og så skjer det ting til faste tidspunkter utover hele dagen.
I fjor jobbet Nilssen som søppeltømmer. Jobben man får varierer fra år til år. Andre jobber kan være matlaging, vaskehjelp og mye mer. De får betalt med gratis mat og billig losji.
– Hvordan er en typisk dag der?
– Dagene begynner med en tidebønn, etterfulgt av en frokost som består av et par sjokoladestenger og en baguett. Selv syns Nilssen det var skuffende i starten, men at det ble luksus etterhvert.
Etter frokosten varierer det litt hva man gjør, forteller Nilssen. Enten har man en jobb man må gjøre, eller så kan man gå en tur eller lese litt i stillehagen. Rundt lunsjtid er det en ny tidebønn, etterfulgt av et måltid.
– Dagene får en slags rytme der borte.
– Savner du påskeegg og kvikk lunsj?
– Ja, jeg gjør jo det. Jeg elsker påsken hjemme. Men det er noe som er forlokkende med noe så annerledes. Jeg reiste jo ned for å prøve noe nytt.
Selv sier Nilssen at han merker det på kroppen når han er der borte – men at det er vanskelig å forklare oppholdet.
– Kompromissløs inkludering
Selv om Taizé-reiser har grunnlag i kristendommen, og har et stort fokus på bønn, så kan det variere hva den enkelte vil få ut av en slik reise. Noen søker kanskje ro og refleksjon, noen vil kanskje være i et fellesskap med likesinnede, eller så ønsker man kanskje å fordype troen sin.
– For meg er kanskje den bredere nysgjerrigheten det viktigste med hele turen. Du møter mennesker med veldig varierende bakgrunn, og får muligheten til å reflektere rundt mange av de store spørsmålene i livet, ikke bare religiøse.
– Er det mange ikke-religiøse folk som reiser på slike turer?
– Vi som reiser ser ikke på hverandre som kristne eller ikke-kristne på disse turene. Det er en slags kompromissløs inkludering som jeg mener er veldig grensesprengende. Bibeltekstene blir lest opp på en veldig undrende måte. Det er ikke en sannhet man skal nikke til, man skal heller stille spørsmål.
Da Nilssen kom hjem til Norge etter fjorårets tur, fikk han beskjed om at det hele hørtes ut som en sekt. Selv er han klar over at det kan virke rart, men at de fleste hadde vært interessert om de møtte det med åpenhet.
– Jeg er litt redd for å fremstille dette som noe magisk. Noen synes kanskje hele fenomenet er veldig merkelig. Andre synes det er helt fantastisk, sier Nillsen og legger til:.
– For meg er Taize en mulighet for å ta temperaturen på mitt eget liv. Man får sitt litt innover. Men så er det jo ikke bare det heller. Man er jo i et fellesskap.
- LES OGSÅ: ANMELDELSE: Kule damer med silkemyk harmoni
- LES OGSÅ: NLA flytter: – Kan bli problematisk med enda mindre plass