En juleøltest nesten uten juleøl

Julebordsesongen er her og juleproduktene er for lengst på plass i butikkhyllene. Kulturredaksjonen har testet noen alternativer så du vet hva du kan og ikke kan ta med deg på sesongens juleekstravaganser -og utskeielser. 

TIL VURDERING: Noen av disse smakte som jul på boks, andre smakte som dårlig pils, i følge Studvests testpanel.
Publisert Sist oppdatert

Hansa Julebrygg

Julestemning: Vekker gamle traumer, som noen kanskje vil forbinde med julen. 

Design: Patriotisk med de syv fjell på. 

Julebordklar: På ingen måte. 

– Ingenting er mer jul enn å tvinge seg igjennom ting man ikke vil, kommer det fra en i testpanelet. 

Det samme gjelder for dette julebrygget. Noen beskriver smaken som den siste slurken av en lunken øl. Den er både daff og smaker lite av krydder, samtidig som den er tykk i konsistensen og lukter som restene etter gårsdagens nach. Det vi sitter igjen med er en vond ettersmak i munnen og spørsmål om hva et «julebrygg» egentlig er. 

Karakter: F

Crush Sparkling Christmas fra Halmstad

Julestemning: Ja, kanskje for en tenåring. 

Design: Sikkert lekkert for en tenåring og kunne tatt fire stykker i en adventsstake uten at noen hadde reagert. 

Julebordklar: Ja, for en tenåring som er avhengig av kunstig søtning. 

Vi hadde store håp for dette alternativet til juleøl, som hadde potensiale til å bli den nye Grevens Julecider på julebordet til jentene med svarte knehøye støvletter. Dessverre er det vanskelig å drikke mer enn noen få slurker for de som ikke liker å bade i kunstig søtning. Den er basert på eplevin, men smaker så søtt at det svir bak ørene. 

Det at den heter «sparkling» skulle også tilsi at den var sprudlende, men det viser seg at den er ganske daff. Det er derimot selve væsken som glitrer, som kanskje kan føre til en eventyrlig overraskelse i spyet dagen derpå.

Karakter: D

Ringnes LITE Julebrygg

Julestemning: Ja, hvis du drikker vanlig pils til jul.

Design: Julete, men ser ut som noe man kunne kjøpt på harryhandel. 

Julebordklar: Hvis du vil drikke vanlig pils, men dyrere. 

Enda et mystisk julebrygg, som blir beskrevet av panelet som «bare en utrolig kjip pils». Den smaker generelt lite, og i alle fall ikke noe som kan forbindes med jul. Den er lys og mild, og kan nok være mulig å drikke i litt større mengde enn tradisjonelt juleøl. Ringnes får plusspoeng for at den er glutenfri, slik at de med cøliaki kan slå seg til ro med at det er slik juleøl smaker og at de ikke går glipp av så mye. 

Karakter: C 

Lys juleøl fra 7 Fjell

Julestemning: Ja, merkelig nok. 

Design: Passer i et hjem hvor de kun har beige julepynt. 

Julebordklar: Absolutt!

7 fjell har valgt å gå i en ny og mer spennende retning enn de fleste andre i denne testen. Dette juleølet skal smake av appelsinskall, korianderfrø og mandarin, og det gjør det også. Det er noe deilig med at det er det de sier det er, etter tillitsbrudd fra de øvrige bryggeriene. Den er veldig lett og forfriskende, smaker godt alene og trolig også med lettere julemat. Selv om smakstilsetningene er utradisjonelle får man sterke assosiasjoner til jul. Dette er juletidens alternativ til en fruktig IPA. Det eneste som trekker ned er at flaskens design er for minimalistisk. 

Karakter: A 

Frydenlund Juleøl

Julestemning: Det er vel kanskje slik jul skal føles. 

Design: Sånn som en juleøl skal se ut. 

Julebordklar: Tja. 

Dette juleølet er det eneste tradisjonelle juleølet i denne testen. Den smaker akkurat slik en juleøl skal; mørk og krydret med ettersmak av brent karamell.

Spørsmålet er om juleøl egentlig er godt? Konklusjonen til panelet er nei, det er egentlig ikke godt. Vanlig pils er bedre. Frydenlund skal likevel ikke straffes for at et panel som ikke liker juleøl tester juleøl. Hvis du liker tradisjonelt juleøl, tror vi at du kan komme til å like denne. 

Karakter: B (sikkert)

Clausthaler alkoholfri juleradler

Julestemning: Som flytende jul på boks. 

Design: Tidløs og jule-chic. 

Julebordklar: Så klar som den kan bli. 

Denne alkoholfrie juleradleren har alt som de andre mangler, ironisk nok. Den smaker av kanel og tranebær som gjør at julestjerner nærmest blinker i øynene på panelet. Den er ikke for søt, passe mild og kan drikkes alene eller med mat. En drømmekombinasjon som må prøves er en boks med denne juleradleren og noen brune pinner. Den kan også fungere som en herlig liten belønning etter en lang dag på lesesalen i desember.

Karakter: A

Etter denne juleøltesten og en intens diskusjon har panelet kommet frem til flere generelle konklusjoner om juleøl og andre juledrikker. Juleøl er egentlig ikke så godt og er heller ingen god venn på fest. Produsentene er også skuffende lite kreative i sin tolkning av jul, og kunne tatt seg større frihet til å leke med smak.

Vi sitter også igjen med noen spørsmål. Hva er egentlig et julebrygg? Og hvorfor er det ingen som tar juleøl i nøtteretningen? 

Med det ønsker Studvests kulturredaksjon alle Bergens studenter en god og fornuftig jul! 

Powered by Labrador CMS