Hva er greia med Lysfesten?
Det er den tiden av året bergensere samles foran det Lille Lungegårdsvannet i regnet for å se juletreet tennes og fyrverkeri avfyres. Som ny student i byen kan det være vanskelig å forstå hvorfor bergenserne elsker denne tradisjonen. Det har Studvests egenerklærte Lysfestekspert prøvd å svare på.
Sto du på festplassen lørdag kveld omringet av glade mennesker mens det ble spilt god musikk fra scenen? Og mens du stor der så du kanskje hundrevis av lys som ble reflektert i Lille Lungegårdsvann, og der i midten av det hele så du det store juletreet som lyser opp mot himmelen? Hvis du ikke vet hva jeg snakker om, la meg si deg at du har gått glipp av noe ganske fantastisk.
Hvert år, rundt rett før juletiden samler innbyggerne i Bergen seg for å ivareta en tradisjon som har pågått i mer enn 30 år. Lysfesten er ikke bare en tradisjon, men en mulighet for å komme sammen og fylle hjerter med varme og fellesskap i vintermørke dager. For mange blir denne feiringen sett på som begynnelsen av juletiden.
En lang tradisjon
I den siste innspurten før årets Lysfest møter Studvest sjefredaktøren i Bergens Tidende (BT), Trond Olav Skrunes. Det er BT som år etter år er hovedarrangør for Lysfesten. Skrunes møter oss på Media City med et stort smil om munnen.
Han forteller at Lysfesten ble startet i 1989, men selve feiringen så ganske annerledes ut den gangen.
– Det begynte i det små med at de hadde fest oppe på Fløyen, og så ble den flyttet ned og vokste seg større der, sier Skrunes.
– Hvorfor tror du denne tradisjonen er viktig for innbyggerne i Bergen?
– Lysfesten er et avbrekk fra den tiden vi går inn i nå, som er kanskje den tristeste i denne byen, med dårlig vær og mørke, sier han.
Tidligere har det vært vanlig å tenne fakler på lysfesten, men på grunn av miljø- og sikkerhetssyn blir det slutt med dette i år. Likevel håper Skrunes på at arrangementet klarer å underholde og skape en god stemning for både de som bor i Bergen og de som kommer utenfra.
– Hva ville du sagt til noen som vurderer å komme til Lysfesten for første gang?
– Når det handler om å arrangere en fest, så er Bergen flink til det. Det er en fin opplevelse når du ser at så mange mennesker stiller opp, så hvis du er en ny student som ikke har vært med på lysfesten før, så er det verdt å få den med seg, sier Skrunes.
Godt oppmøte til tross for været
Lørdag ettermiddag har kulden og mørket allerede begynt å senke seg, vinden blåser og det ser ikke ut som regnet vil slutte å falle. Klassisk vinter i Bergen. Likevel stopper ikke været folket fra å være med på feiringen.
Når Studvest møter opp på Festplassen er hele plassen allerede fylt med folk. I mengden kan man se både familier med små barn, unge og eldre som gleder seg til showet skal begynne.
Kveld konferansier, Øyvind Rafto, ønsker velkommen til de som har møtt opp med humor og tøys. Etter en liten stund skjer det som mange har ventet på. Lysfesten blir endelig offisiell åpnet med en tale av Skrunes selv.
En nedtelling begynner og det store og flotte juletreet plassert i midten av Lille Lungegårdsvann, blir tent. Det er nå man begynner å kjenne på julestemningen.
Et bra avbrekk
I folkehavet får Studvest tak i to studenter som skjermer seg fra regnet under en paraply. Julie og Bertine er studenter som, i likhet med de fleste studenter for tiden, er midt i eksamensperioden. Etter en hel dag med øving har de bestemt seg for å oppleve den bergenske tradisjonen for første gang.
– Hvorfor er dere her i dag?
– I dag er vi på lysfesten fordi vi er veldig klare for jul, sier Julie.
De ferske bergensstudentene vet ikke helt hva de skal forvente av kvelden.
– Jeg vet ikke helt hva Lysfesten innebærer, jeg bare hørte det var et koselig event, sier Bertine.
– Vi fikk det anbefalt, så vi tenkte vi kunne sjekke det ut, legger Julie til.
En hjertevarmende opplevelse
Rundt klokken 17 nærmer vi oss slutten, og som hvert år avsluttes lysfesten med «Deilig er jorden», etterfulgt av det som er kveldens høydepunkt for mange, nemlig fyrverkeriet.
Alle snur seg mot Lille Lungegårdsvann, allerede klare med mobilen oppe for å ikke miste sjansen til å ta bilder og videoer. Så smeller det. Straks blir himmelen fylt av farger.
Publikumet er hypnotisert og man kan virkelig kjenne at hjertene varmes opp, selv om resten av kroppen på dette tidspunktet er ganske våt og kald etter noen timer ute i den brutale bergensvinteren.
Det er denne hjertevarmende effekten Lysfesten har på de som møter opp år etter år.
Nå forsto du forhåpentligvis litt mer av hvorfor vi bergensere elsker Lysfesten. Om du angrer på at du ikke dro i år vil du nok heldigvis få sjansen igjen til neste år.