Illegale tilstander på Legal
Hipsterstudentenes stambar, Legal, har fått fast vakthold i døren etter en alvorlig voldsepisode tidligere i høst.
Baren Legal i Christies gate startet som et tilholdssted for arkitektstudenter, og har blitt som et andre hjem for generasjoner av studenter som har holdt til i byen. Etter snart 21 år uten, har Legal fått vakthold. Det vil si, en vekter i døren fra torsdag til lørdag.
Ifølge daglig leder Geir Granli er dette innført som et sikkerhetstiltak etter en voldshendelse tidligere i høst.
– Det oppsto en slåsskamp mellom to gjester. Etter hvert ble også en ansatt involvert i slåsskampen. Politiet ble tilkalt. Det ble materielle skader, blant annet en knust rute, forteller Granli. Han forteller videre at det etter forholdene går bra med den involverte ansatte, som var en av to på jobb denne kvelden.
– Han er naturlig nok preget av hendelsen. Du får jo en støkk av å oppleve noe sånt.
Det var Bergensavisen som først omtalte voldshendelsen.
Flere episoder siste halvåret
Voldshendelsen i høst var den siste av flere uønskede hendelser, som har bidratt til at det nå er fast vakt i døren. Ansatte ved Legal forteller at de har merket en økning i mengden episoder med utagerende gjester det siste halve året.
Jenny Sofie Abrahamsen, som er ansatt på Legal, sier at økningen har ført til at hun i perioder har vært redd for å gå på jobb alene.
– Vi må være litt vare på stemningen. Det siste halvåret har vi sett flere ukjente enkeltpersoner og gjenger. Jeg har merket en større usikkerhet og uforutsigbarhet. Det har vært vanskelig å lese om personer har vært alkoholpåvirket, eller rusa på andre ting, forteller bartenderen.
Barsjef Carmela Luedy forteller at det generelt er lite slike uønskede episoder på Legal, men at det forekommer.
– Det går ofte i perioder. Når det er mye folk ute på byen, øker det generelt overalt.
Vi har jo hatt et par hendelser som vi gjerne skulle vært foruten, sier Leudy.
Både Luedy og Abrahamsen sier at de som regel har følt seg trygge på jobb. Likevel forteller Abrahamsen at hun ofte har hatt venner med seg når hun har hatt vakt alene, i tilfelle noe skulle skje.
– Etter et par hendelser sent i sommer begynte jeg å frykte å dra på jobb alene fordi ingen kunne hjelpe meg i døra hvis noe skulle oppstå, sier hun.
Verken Abrahamsen eller barsjef Leudy var på jobb under voldshendelsen som utløste vekterinnkjøpet, men forteller at også de har opplevd ubehagelige situasjoner på jobb.
– Voldshendelsen i høst rystet meg. Nok til at jeg sa at jeg ikke ville stenge på jobb alene hvis ikke jeg følte en større trygghet, sier Abrahamsen.
Større trygghet for gjester og ansatte
Barsjefen sier at det nylig innførte vaktholdet kan hjelpe med å holde kontroll på hvor mange som befinner seg i lokalet, og dermed gi de ansatte bedre oversikt over eventuelle urokråker.
Ifølge Granli får alle ansatte opplæring i hvordan de best skal håndtere vanskelige gjester.
– De får ansvarlig vertskapskurs gjennom kommunen. I tillegg er det jo personalmøter hvor slike ting tas opp, forteller han.
Granli og de to ansatte bekrefter at det har vært andre sikkerhetstiltak på plass før voldshendelsen, men at fast vakthold nå er en nødvendighet.
– Vi har prøvd å finne ut av hva som er det beste alternativet. Det har ikke vært et kritisk behov før nå, sier Granli.
De har tidligere hatt både vekterknapp og en rullerende vekterordning. I tillegg har det blitt innført en regel om at det skal være én ekstra person på jobb, da det tidligere ofte bare var én bak baren.
Tatt på alvor
Granli har fått tilbakemeldinger og vært i dialog med de ansatte om forverringen av situasjonen.
– De har uttrykt at det er en utrivelig situasjon å være i. Det må man ta alvorlig.
Anskaffelsen av vekter i døren skal ha blitt besluttet i dialog mellom de ansatte og ledelsen.
– Det var en felles enighet, og flere som hadde lyst på vekter fordi vi har mistet kontroll. Det er jo veldig viktig at alle skal føle seg trygge når de er på jobb, sier Leudy.
Abrahamsen mener at det krevde dialog, men at de ansatte ble tatt på alvor da de ytret ønske om vekter.
Vanskelig å si noe om hvorfor
Granli synes det er vanskelig å si noe om grunnen til at mengden konflikter med utagerende gjester på Legal har økt den siste tiden.
– Det er håpløst å si. Det skjer endringer i hvor folk som lager slike problemer går ut på byen. Nå går de kanskje på Legal, men om noen måneder går de gjerne et annet sted.
Han har selv jobbet bak baren på Legal i ti av de drøye 20 årene baren har vært åpen, og har heldigvis opplevd få ubehagelige situasjoner.
– Jeg tror det var veldig tilfeldig at den episoden skjedde hos oss. Det er veldig trist og uheldig for alle som var vitne til det, og spesielt for den ansatte som var på involvert.
Bittersøtt for storfamilien
Ledelse og ansatte virker å være tilfreds med at vaktholdet er på plass.
– At vi får inn dørvakt vil forhåpentligvis være veldig positivt for alle. Det vil være betryggende for både de ansatte og gjestene, slik at Legal kan forbli et sted som er fint å være for alle typer folk. Vi er jo en storfamilie her, sier Granli.
Samtidig påpeker Abrahamsen en ambivalens rundt tiltaket.
– Det er jo veldig bra, men det sender jo et signal om at det er nødvendig. Det tok 20 år, men jeg føler at nå i sommer har det blitt en nødvendighet. Det er bittersøtt, vil jeg si.
Både Granli, Abrahamsen og Leudy beskriver Legal som et sted som har døren åpen for alle typer mennesker, og hvor både gjester og ansatte er venner. Selv om det nå vil stå en vakt i døren, håper de at denne karakteristikken bevares.