Kultur

Immaturus har bygget sitt eget «escape room»

Studentteateret Immaturus bygger sitt eget escape room på Kvarteret, og lager en annerledes og kreativ måte å formidle en fortelling, hvor publikum deltar i historien.

MYSTERIUM. – Det virket som om folk utforsket akkurat som vi hadde sett for oss, sier kunstnerisk leder Tonje Hollund. Foto: Anna Jakobsen
Publisert Sist oppdatert

Immaturus lager teater i form av «escape room», istedenfor å bruke en scene for å formidle historien. Kunstnerisk leder for prosjektet, Tonje Hollund (23), forteller at Immaturus går vekk fra å bruke skuespillere. Nå skal publikum selv finne ut av historien gjennom de mange ledetrådene plantet i rommet.

– Vi vil heller at publikum skal være skuespilleren for seg selv. Hvis man leter mye så finner man mer detaljer enn man hadde gjort om man skynder seg gjennom, sier Hollund.

Både regiassistent Jørgen Øhrn (26) og Hollund studerer informasjonsvitenskap ved Universitet i Bergen (UiB).

Leilighet på Kvarteret

«Escape room» er et konsept hvor folk slippes inn i et rom, hvor man så skal løse et problem. Problemet kan for eksempel være å desarmere en bombe, å finne hemmelige dokumenter, eller å løse et mord.

Studentteateret har bygget sin egen leilighet inne i Tivoli-salen på Kvarteret. Det er satt opp vegger og møbler for å gjøre det til en så realistisk leilighet som mulig. Slik har de bygget en leilighet som spillerne skal jobbe seg gjennom.

Produksjonsleder Regine Silkoset (23), som studerer sosialt arbeid ved Høgskolen på Vestlandet (HVL), mener det vil variere mye hva hver publikummer opplever. 

– Det spørs veldig hvor nøye du har lett, hvilke ledetråder du har funnet og hvor mye du har fått med deg, sier Silkoset.

Ekstern hjelp

I forkant av byggestart lagde produksjonen en modell i papp og en virtuell i 3D-plantegning. Øhrn forteller at de har fått litt ekstern frivillig hjelp til selve byggingen og til deler av planleggingen.

– Vi var veldig heldige og fikk med et par arkitektstudenter og en tømrer som har vært med å konstruere rommet, sier Øhrn.

Hollund holder tett om tema for forestillingen, i frykt for å røpe avslutningen. Men Silkoset sier at det overordnede tema er noe alle kan relatere seg til, nemlig kjærlighet. Hun nevner kompliserte kjærlighetsforhold, og problemer som oppstår rundt dette.

– Vi har valgt en tematikk som flere kan kjenne seg igjen i, sier Silkoset.

MODELLER. Immaturus fikk hjelp av arkitektstudenter og en tømrer i produksjonen. Foto: Emily Dishington

Selve historien som skal fortelles på Kvarteret denne uken er det regiassistent Øhrn som står bak. Navnet på forestillingen er Locked/Låst.

Han kom på idéen i april i fjor, og la den fram for de andre da «escape room»-prosjektet var i sin planleggingsfase forrige semester.

– Vi klarte det!

Forestillingen hadde premiere lørdag den 16. oktober. Hollund forteller at de første forestillingene har gått veldig bra, selv om det ikke ble tid til omfattende testing i forkant.

– Det virket som om folk utforsket akkurat som vi hadde sett for oss. Det har vært skummelt å komme i mål med dette, men vi klarte det, sier Hollund.

Med en stor interesse for «escape room» forteller hun at hun har gledet seg til gjennomføre dette fremfor et konvensjonelt teater. 

ESCAPE. Studentteateret immaturus konstruert en leilighet på Kvarteret. Foto: Anna Jakobsen

– Jeg tok en bachelorgrad i teatervitenskap, hvor jeg skrev bacheloroppgaven min om escape room som teater.

Hollund, Øhrn og Silkoset er alle ansatt ved Escape Bryggen, og har erfaring med konseptet. Hollund legger til at studentteateret gir dem rom til å utforske nye metoder.

– Immaturus er til stede akkurat for å kunne utforske som dette, sier Hollund.

Det vil være forestillinger fra mandag til lørdag denne uken. Det er plass til seks personer i rommet per forestilling, og det holdes flere forestillinger i løpet av dagen.

Forestillingen varer i én time. For studenter er prisen 100 kroner, og for publikum er det 150 kroner. Billetter kjøpes på forhånd.

Studvest retter: I papirutgave #12 hvor denne saken er trykket står det at Silkoset studerer sosialt arbeid ved UiB. Det er feil. Hun studerer sosialt arbeid ved HVL. Rettelsen på nett ble gjort 20. oktober 11:25.

Powered by Labrador CMS