Fyller Grieghallen denne helgen: 

Isah om livets mange muligheter  

Da artisten fylte Operaen i Oslo tenkte han: «Hvordan skal jeg noen gang toppe dette?». 

GLISER: Studvest møtte Isah da han var i Bergen i forbindelse med konserten han skal holde i Grieghallen på lørdag.
Publisert Sist oppdatert

Vi møter Isah på en restaurant i Bergen sentrum, en solrik, men kald februardag. Lokalet er et populært lunsjsted med fullsatte bord, men likevel et rolig tempo. Vi blir plassert i et hjørne av restauranten. Gjestene kler av seg store jakker, votter og skjerf før de kan sette seg ned. Solen skinner gjennom vinduet og lyser opp Isah på nesten guddommelig vis. Han har reist til Bergen for å promotere konserten i Grieghallen kommende lørdag. Han ser opp og ned på menyen og bestemmer seg for en asiatisk salat med kylling og en cola, før vi starter intervjuet.

GRIEGHALLEN: Isah har allerede fyllt Operaen i Oslo, nå tar han det et steg videre.

Isah

    Navn: Kaleb Isaac Ghebreiesus

    Alder: 25

    Fra: Stavanger 

    Bosted: Oslo 

    Sivilstatus: Singel 

    Aktuell med: Konsert i Grieghallen 

Fra fotballtrening til Karpe samarbeid

Isah, som egentlig heter Kaleb Isaac Ghebreiesus, ble for alvor kjent for Norge i 2019 med låten «Hallo», sammen med Dutty Dior. Samme år vant han P3 Gull-prisen som «Årets Nykommer». Låten «Hallo» vant også prisen for «Årets Låt». Siden den gang har han fortsatt å gjøre seg bemerket i musikkbransjen, med flere EPer og album, og samarbeid med store artister som Karpe, Gabrielle og Stig Brenner.

Likevel har ikke Isahs karriere vært uten utfordringer. 

– Jeg har aldri hatt en drøm om å bli artist, sier han rolig. 

– Det var bare musikken som ga meg en utvei fra situasjonene jeg var i. Jeg trengte noe å fokusere på, og det ble musikken.

Han innrømmer at han måtte lyve til foreldrene sine for å få lov til å dra til studio.

– Jeg sa at jeg skulle på fotballtrening, men egentlig dro jeg til studio for å lage musikk. Jeg visste at det var det jeg ville gjøre, selv om de ikke forsto det.

Etter hvert som musikken tok mer og mer plass i livet til Isah, ble konfliktene med foreldrene uungåelig. Det førte til slutt til at han ble kastet ut hjemmefra. Fra foreldrenes hjem på Storhaug i Stavanger flyttet han til Oslo for å satse på musikken. 

– Jeg fikk støtte av mamma, men det var aldri noe storfeiring av at jeg ville drive med musikk. Foreldrene mine ble skuffet noen ganger, men det har aldri plaget meg. Jeg visste at jeg måtte gjøre det på egenhånd, forteller han med et lite smil.

Indre motivasjon og Norge på kartet

Det er ingen tvil om at det krever hardt arbeid å bli artist. Isah motiveres fra innsiden. 

– Jeg har aldri vært opptatt av å motbevise folk. Jeg har alltid hatt en sterk indre drivkraft. Det handler ikke om å bevise noe for andre, men om å få det til selv, forteller han.

DRIVKRAFT: Isah forteller at suksessen ikke er noe som han tar for gitt.

Denne drivkraften har ledet ham til flere store triumfer, som Spellemannpriser og kåringer på P3 Gull. For Isah er suksessen ikke noe han tar for gitt. Han beskriver det som et tillegg til det andre han har fått til, men er ikke ytterligere motivert av priser og anerkjennelse. For ham er det viktigere å fokusere på hva som ligger bak suksessen, nemlig musikken. 

– Det er viktig å huske hvor du kommer fra, ellers mister du perspektivet. Jeg har aldri trodd på å ta ting for gitt. Jeg har vært heldig med at folk har husket meg, sier han alvorlig.

Som allerede etablert og kritikerrost artist på hjemmebane, er det nå nye jaktmarker på ønskelisten. Isah drømmer om å sette norsk musikk på det internasjonale kartet.

– Jeg vil at norsk musikk skal høres på samme nivå som svensk, fransk eller tysk musikk. Jeg ønsker å høre folk i utlandet synge på norsk, og for oss å bli anerkjent på den globale scenen, sier han.

Flaske solgt for 1200 kroner 

Som kjent ansikt kan man oppleve mye rart, og det er vanskelig å ikke bli nysgerrig.

– Hva er det rareste du har opplevd som artist? 

Isah forteller at han kastet en vannflaske under en konsert, som noen deretter plukket opp fra søpla for å deretter drikke fra.

– Etterpå solgte de flasken min på Tise for 1200 kroner. Det er ganske spesielt. Men hvis folk er villige til å betale så mye for en tom flaske, hvorfor ikke?

KJENT FJES: Isah har opplevd mye rart etter at han ble artist.

Fra artist til skuespiller

Isah har ikke vært redd for å utfordre seg selv, og han har ikke vært redd for å eksperimentere med lyd og sjanger. Nå har han planer om å gå inn i skuespill – et nytt kapittel i karrieren. Han ønsker ikke å sette seg selv i bås, men å utvikle seg selv og finne nye kreative uttrykk.

– Jeg er åpen for alt som er spennende. Musikk er alltid en del av meg, men jeg vil også prøve noe nytt. Skuespill er noe jeg har lyst til å utforske, sier han.

Isah forteller at han skal fullføre festivalsommeren 2025, men at det er usikkert hva som vil komme etter det. Han legger ikke artistkarrieren bak seg, men vil ta en pause slik at han kan komme tilbake mer inspirert og motivert om en stund.

Fyller Grieghallen

Isahs har en kjærlighet for musikkens evne til å samle mennesker. Konsertene hans skal være mer enn bare en rekke av låter – de skal være opplevelser som lar fansen føle seg som en del av noe større. Å fylle Grieghallen, er ikke bare en milepæl for karrieren hans, men et symbol på alt han har jobbet for.

– Jeg husker da jeg spilte i Operaen, og jeg tenkte «hvordan skal jeg noen gang toppe dette?», men så kommer neste steg, og det er like spennende. Jeg føler meg privilegert.

Etter at salaten er spist og brusen drukket tar vi på oss alle ytterklærne igjen og forlater restauranten til fordel for den strålende vinterdagen. Vi tar noen bilder i skarpt motlys ved Torgalmenningen, før vi skiller lag. 

Når Isah nå er tilbake i Bergen for å spille i Grieghallen, er han dessverre ikke like heldig med været. 

TORGALLMENNINGEN: Isah måtte skjerme seg for solen sist han var i Bergen.
Powered by Labrador CMS