Jevnt blant bergensgruppene i årets aksjekonkurranse
Men BI Bergen ligger an til å bli best i byen for andre år på rad. – Alltid ekstra gøy å ligge over NHH.
I slutten av mai skal vinneren av Nordnets aksjekonkurranse, Skoleduellen, kåres. Aksjegrupper fra 14 skoler rundt om i Norge har da konkurrert siden september i fjor om å få best mulig avkastning på 100 000 reelle kroner ved å investere i aksjer.
Tre grupper fra Bergen er med i år: Aksjeklubben BI Bergen, som for øyeblikket er på femteplass, og Børsklubben NHH på sjetteplass, og Juridisk Finansklubb UiB på en sjuendeplass.
Til tross for jevnt gode plasseringer er det usannsynlig at en av gruppene fra Bergen vinner i år. Børsgruppen Nord fra Handelshøgskolen Nord i Bodø har nemlig en sterk ledelse med en avkastning på 20 000 kroner nå som konkurransen går inn i sin siste måned.
Analytiker Simen Lippestad fra fjorårets vinner, Aksjeklubben BI Bergen, beskriver et turbulent år med en nedgang på børsen som har gjort at aksjene til alle gruppene tidlig mistet verdi.
– Vi har en forvaltningsstrategi som sikter etter risikojustert avkastning. Et år gir et veldig kort perspektiv på denne strategien, så over lengre tid ville nok vår portefølje gitt et bedre utbytte, sier han.
Lippestad forteller at ettersom de bruker Skoleduellen som en treningsplattform for næringslivet, er denne forvaltningsstrategien den mest lærerike og relevante for arbeidslivet. Derfor har de også premisser for hva de skal investere i og hva porteføljen skal inneholde.
– Vi går ikke inn i selskaper som vi ikke har analysert og ikke tjener penger. Premissene om lav risiko er blant annet implementert fordi vi ikke kan ta stor risiko i en jobb hos et investeringsselskap hvor man har et større ansvar, forklarer han.
– Alltid ekstra gøy å ligge over NHH
Vinnerne av Skoleduellen får dra på en tur til Oslo Børs, delta på Nordnets podkast, og ikke minst vinner de heder og ære. Aksjeklubben gikk av med seieren i fjor, mens Børsklubben NHH vant året før. Rivalisering er ikke et stort fokus for BI-studentene, men at de er i posisjon til å bli best i Bergen for andre år på rad er de likevel fornøyde med.
– Gruppen har fokus på lærdom, utvikling av kunnskap og metoder, men selvfølgelig er det alltid ekstra gøy å ligge over NHH, sier analytikeren fra Aksjeklubben med et smil.
Lippestad spår at det kommer til å bli tett og spennende i kampen om å bli best i Bergen.
Han tror ikke det er tilfeldig at de tre gruppene i byen er inne på topp-syv-plasseringer. Basert på valgene av aksjer ser det ifølge ham ut som alle bergensgruppene gjør grundige analyser.
Juridisk Finansklubb fra Universitetet i Bergen, som kom på en tredjeplass i fjor, er optimistisk på at de kan ta igjen både BI og NHH i den avgjørende måneden.
– Muligheten er absolutt tilstedeværende og vi har stor tro på at porteføljen skal stige betydelig i løpet av mai. Med et Klæbo-klyv mot slutten skal nok Juridisk Finansklubb klare å gli forbi begge to, skriver gruppen i en melding til Studvest.
De legger samtidig til at skulle de lykkes med det, vil de være fornøyd med årets duell til tross for at det sannsynligvis blir et fall fra fjorårets plassering.
Startet investeringsselskap for å få mer ansvar
Aksjeklubben har den siste tiden hatt et stort fokus på opprettelsen av sitt eget investeringsselskap, BIS Asset Management, hvor Lippestad er styreleder. Ideen til dette fikk studentene under deltakelsen av Skoleduellen.
Nordnet krever at man må ha et visst antall aksjer inne til enhver tid, og ifølge medlemmene setter det litt begrensninger på hva man kan gjøre for å blant annet unngå tap i nedgangstider.
– For å kunne utvikle oss videre og lære mest mulig, trengte vi litt friere tøyler. Vi ønsker å tilføre følelsen av å ha ansvar og konsekvenser for de avgjørelsene man tar, sier styrelederen for det nyopprettede selskapet.
Han påpeker at man hvert år får 100 000 nye kroner i Skoleduellen og at dette gjør at man ikke bærer noen ekte risiko som investor, i motsetning til hvordan det er ute i finansverden.
At Børsklubben NHH har og driver sitt eget investeringsselskap er ifølge Lippestad noe som har styrket deres engasjement med BIS Asset Management.
– Selv om det er litt konkurranse mellom skolene, så må det sies at en av grunnene til at vi turte å prøve dette var at de hadde gjort det tidligere og fått det til, innrømmer han lattermildt.